AML Analist

HBO
Fulltime
Utrecht

Als AML Analist beoordeel je geheel zelfstandig afwijkende transacties, over het algemeen van zakelijke klanten. De Team Lead AML kent je een paar pittige vraagstukken toe waarmee je vervolgens aan de slag gaat.

7662_corne_bouwman.jpg
Of neem contact op met Corné
Bel Corné op 06-25354540
Stuur Corné een e-mail
Stuur Corné een appje!
Bereik Corné op LinkedIn

Change Manager ZZP

Univeristeit (WO)
Fulltime
Utrecht

Als Change Manager maak je het verschil in de strijd tegen financiële criminaliteit! Solliciteer en maak een einde aan witwaspraktijken.

7662_corne_bouwman.jpg
Of neem contact op met Corné
Bel Corné op 06-25354540
Stuur Corné een e-mail
Stuur Corné een appje!
Bereik Corné op LinkedIn

Dankzij jou minder witwaspraktijken!

Transactiemonitoring gebeurt heden ten dage volledig geautomatiseerd. Een IT-team stelt rules in, op basis waarvan een systeem vaststelt of er sprake kan zijn van een afwijkende transactie. Een particulier met een modaal salaris die 100.000 euro ontvangt wijkt, bijvoorbeeld, af van de norm. Dus gaat er een alert naar een AML-team. Een AML Analist bepaalt vervolgens of er daadwerkelijk ‘iets aan de hand’ is.

Stel je als AML Analist vast dat er sprake is van een bepaalde vorm van financiële criminaliteit? Dan meld je dit bij de Financial Intelligence Unit (FIU), een orgaan van de overheid dat onder het Ministerie van Financiën valt. Zij gaan op basis van het onderzoek van de bank overwegen om verdere juridische stappen te nemen tegen de klant in kwestie.

Het is overigens een misvatting dat je alleen op zoek gaat voor bewijzen van witwassen. Het kan ook om andere vormen van financiële criminaliteit gaan, zoals fraude of terrorismefinanciering. De titel Anti Money Laundering is in dat opzicht wat verwarrend. De reden dat deze discipline deze titel draagt, is dat witwassen de meest voorkomende vorm van fraude is die je tegenkomt in jouw dagelijkse werk.

Welke AML vacatures hebben jullie open staan?

Carrierecafe is doorlopend op zoek naar professionals met ervaring in de transactiemonitoring. We hebben ingangen bij meerdere grote (en kleinere) banken en financiële instellingen. Bij een aantal van deze instellingen hebben we een voorkeurspositie. Kortom: ze kloppen eerst bij ons aan als ze goede kandidaten zoeken. 

Op dit moment zijn we op zoek naar Junior, Medior en Senior AML Analisten die bij ABN AMRO of Rabobank aan de slag willen. Daarnaast zoeken we een Transactie Monitoring Expert, die ervoor zorgt dat de rules voor de AML-alerts goed ingesteld staan. Op basis van signalen van de Analisten schakel je met de IT-afdeling om ervoor te zorgen dat zoveel mogelijk door het systeem vastgestelde ‘afwijkende transacties’ daadwerkelijk ‘afwijkend’ zijn.

Wat voor achtergrond heb ik nodig?

Het herkennen van verdachte patronen in transacties behoeft een verregaand risicobewustzijn en een zeer analytisch brein. Dat zijn de twee voornaamste competenties van een goede AML Analist. Daar begint het dus mee. 

Een achtergrond in een rol binnen de Risk & Compliance is optimaal wanneer je een AML of transactiemonitoring functie wil vervullen. Wanneer je instapt is het profiel waar om gevraagd wordt vaak gelijk aan die van andere CDD/KYC-functies (HBO- of WO-opleiding). Over het algemeen sluiten de opleidingen criminologie, econometrie en bedrijfskunde het beste aan bij de dagelijkse praktijk. Wanneer je echter al de keuze hebt gemaakt tussen het specifiekere werkveld van transactiemonitoring dan wissel niet zo snel naar een andere discipline binnen de Risk & Compliance. 

Kan ik switchen tussen van een KYC/CDD naar een AML-functie?

Ja. Het komt regelmatig voor dat een KYC of CDD Analist de overstap maakt naar AML. Overweeg je een carrièreswitch te maken? Besef je dan dat je in senioriteit wel een stap terug doet. Als je nu een Senior CDD Analist bent, word je waarschijnlijk ingeschaald als Medior AML Analist. Ervaring in CDD/KYC zorgt er weliswaar voor dat je sneller kunt leren hoe je transacties monitort, maar door de leercurve doe je een stap terug. 

AML is een dieptevakgebied. Je duikt heel diep in één deelproces van KYC. Als KYC/CDD Analist onderzoek je bedrijfsactiviteiten en belanghebbenden en schrijf je bij sommige klanten een rapport van 15 pagina’s. Ter vergelijking: als AML Analist schrijf je een rapport van 2 pagina’s en onderzoek je alleen het transactiemonitoring deel. Vind je het leuker om diep te gaan dan breed? Dan is een carrièreswitch aan te raden. Zo niet, dan is het mogelijk beter om in de CDD/KYC te blijven werken. Bij twijfel kun je uiteraard contact opnemen met één van onze recruiters, die helpen je graag bij het maken van de juiste keuze!

Wat is het salaris van een AML Analist?

Als Junior AML Analist verdien je vanaf €3000,- bruto voor een 40-urige werkweek. Een Medior AML Analist (2+ jaar ervaring) verdient vanaf €4000,- bruto voor een 40-urige werkweek en een Senior AML Analist (4+jaar ervaring) verdient vanaf €5000,- bruto voor een 40-urige werkweek. 

7662_corne_bouwman.jpg

Corné Bouwman

Specialist op het gebied van AML-vacatures!

Bel Corné op 06-25354540
Stuur Corné een e-mail
Bereik Corné op LinkedIn
Contact opnemen

Wij werken onder andere voor...

7662_corne_bouwman.jpg
Corné Bouwman