Tip één: ken de dresscode van de bank!

De kledingcode verschilt per bank. De tijd van mantelpakjes en driedelige pakken met stropdas is over de gehele bancaire sector gekeken wel voorbij, maar de subtiele verschillen tussen banken moet je wel kennen en meenemen bij je kledingkeuze. Bij de Rabobank wordt er bijvoorbeeld nog veel waarde gehecht aan formele kleding. ING staat bekend als dé plek met de minst klassieke dresscode. Een spijkerbroek met nette schoenen en een mooie bloes zonder jasje kan daar prima. De ABN AMRO valt daar een beetje tussenin.

Tip twee: kies de bedrijfscultuur die bij jou past

Wees eerlijk tegen jezelf: alleen dan weet je welke bank het beste bij je past. En dat zou dus ook de bank moeten zijn waar je op gesprek gaat. Dat maakt het hele sollicitatieproces een stuk makkelijker. Heb jij een voorkeur voor een omgeving waar collega’s vooral dienstbaar zijn ten opzichte van elkaar? En waar de prestatiecultuur wat minder aanwezig is? Dan past de Volksbank waarschijnlijk beter bij jou dan ABN AMRO. Andersom is ook het geval. Past de hippe internationale Agile cultuur die bij ING over het algemeen heerst wel bij jou? Nee? Geen oordeel. Misschien pas je dan beter in de bedrijfscultuur van de Rabobank, een traditionelere opdrachtgever op gebied van hiërarchie, met diepe wortels in de lokale samenleving. Je wordt gelukkig op de plaats waar je thuishoort. Zeker op de lange termijn. En je werkgever heeft ook het meeste baat bij medewerkers die in de cultuur passen. Er zitten voor- en nadelen aan elke bedrijfscultuur. Zolang de cultuur bij je past heb je vooral oog voor de voordelen. Een teken dat je op de juiste plaats bent beland.

Tip drie: haal adem!

Laat rustig een korte stilte vallen wanneer je een lastige vraag krijgt. Niemand neemt je dit kwalijk. Wanneer jij ontspannen naar een gesprek gaat, heb je ook minder snel de neiging om stiltes onnodig te vullen met woorden. En dus ook sneller de neiging om te blijven praten, terwijl jij eigenlijk al verteld hebt wat je wil vertellen. Spreek dus rustig, genoeg, maar niet teveel en vul dit bij stiltes aan met non-verbale communicatie waaruit blijkt dat je goed luistert. Door even te knikken bijvoorbeeld.

Tip vier: bereid je goed voor

Voorbereiding is de sleutel. Weet welke vragen je in de logische lijn der verwachting gaat krijgen en denk na over de antwoorden. Oefen ze met iemand zodat de antwoorden gaan leven. Wanneer je vervolgens geconfronteerd wordt met gesprekspartners die je gedrag gaan testen door willekeurige vragen te stellen heb je alleen in dat geval je improviserend vermogen nodig. Dat maakt het eenvoudiger om een vraag als “Hoeveel M’M’s zitten er in een zak van 250 gram?” rustig van een antwoord te voorzien. Dit geeft een goede indruk aangaande je stressbestendigheid.

Tip vijf: ken je ook je zwakke punten

Het klinkt mogelijk voordehand liggend maar lees het functieprofiel goed en weet van tevoren waar je competenties goed aansluiten en waar dat minder het geval is. Je gesprekspartner weet dat je niet perfect bent, maar wil wel horen dat jij werkt aan je zwakke punten. Bereid dus geen monoloog voor over je wat je allemaal gedaan hebt en kan, maar denk ook na over je ontwikkelmogelijkheden. Bekijk het zo: het zijn geen zwakke punten, maar ontwikkelmogelijkheden. Breng dit overtuigend en je gesprekspartner zal zeker de indruk krijgen dat jij constant in beweging bent.

Tip zes: stel zelf ook vragen!

Een sollicitatiegesprek is geen eenrichtingsverkeer. Om gelukkig te worden op je werk moet je zeker weten dat je op de juiste plek terecht komt. Dat is reden één om vragen te stellen: dan krijg je een bevestiging van het beeld dat je hebt. Of juist niet. Maar er is nog een reden om zelf ook vragen te stellen: je komt een stuk geïnteresseerder over. Als je alleen maar reageert maak je een onverschillige indruk. En dat is geen goede indruk. Daarbij kan het niveau van jouw vragen bijdragen aan het beeld dat ze van je hebben. Stel je goede vragen waaruit blijkt dat je voorbereiding en je kennisniveau op orde is? Dan scoor je daar zeker mee!

Tip zeven: wees ontspannen maar gefocust

Wees ontspannen genoeg om jezelf overtuigend te presenteren. Laat niets aan het toeval over. Houd een ruim schema aan waardoor een dichte brug of een vertraagde trein je niet onnodig nerveus maakt. Bereid je voldoende voor. Eenmaal goed voorbereid? Laat het dan ook gaan en ontspan. Klaar is klaar. Wees zeker van jezelf!

Gerelateerde vacatures

Ben je op zoek naar een nieuwe uitdaging? Onderstaande vacatures zijn mogelijk interessant voor jou!

Traineeship Finance

HBO
Fulltime
Utrecht, Landelijk

Versneld carrière maken in de financiële dienstverlening? Dan bestaat er geen betere start dan de Traineeship Finance.

aminelowres
Of neem contact op met Amine
Bel Amine op 0621347361
Stuur Amine een e-mail
Stuur Amine een appje!
Bereik Amine op LinkedIn

Medewerker Bijzonder Beheer

HBO
Fulltime
Utrecht, Landelijk

Als Medewerker Bijzonder Beheer begeleid je klanten met serieuze betalingsachterstanden. Klanten die al maanden hun hypotheek of persoonlijke lening niet hebben kunnen aflossen krijgen jou aan de lijn.

debby konaltempvoortestdaarnaverwijderen
Of neem contact op met Debby
Bel Debby op 06 - 53479604
Stuur Debby een e-mail
Stuur Debby een appje!
Bereik Debby op LinkedIn

Wij werken onder andere voor...

Even kennismaken?

Kom gerust bij ons langs voor een kopje koffie of thee. We zijn reuze nieuwsgierig naar jouw verhaal!

3031 cc coffee 1