Blog
Sollicitatiezenuwen onder controle houden: zo doe je dat!
Zenuwen tijdens een sollicitatiegesprek. Heel veel sollicitanten hebben er last van. Of je nu licht nerveus bent of zo zenuwachtig bent dat je het een lichamelijke reactie oplevert: met de tips uit deze blog krijg je jouw zenuwen beter onder controle!

Een sollicitatiegesprek is tweerichtingsverkeer
Besef dat jij een baan nodig hebt, maar dat je gesprekspartner ook een medewerker nodig heeft. Een sollicitatiegesprek is tweerichtingsverkeer. Waarschijnlijk komen jouw zenuwen voort uit angst. Gedachten als ‘vinden ze mij wel geschikt voor deze functie’ en ‘wat voor indruk ga ik maken’ spoken door je hoofd.
Draai het om. Besef je dat de inhurende opdrachtgever zich ook af kan vragen ‘of jij de functie wel leuk gaat vinden’ en ‘wat voor indruk ze op jou maken’. Door de verhouding beter in balans te brengen in je hoofd, wordt de druk ook minder.
Besef dat iedereen wel eens nerveus is
Het is erg verleidelijk om jezelf als uitzondering te zien. Jij bent zo zenuwachtig voor een sollicitatiegesprek, terwijl je broer, zus, bekende of vriend(in) met stalen zenuwen het gesprek aangaat en geen krimp geeft. Besef je dat het van de binnenkant wellicht heel anders uitziet. Misschien is jouw broer, zus, bekende of vriend(in) wel net zo zenuwachtig, maar heeft hij of zij veel geoefend. Of inmiddels veel minder zenuwachtig doordat hij of zij er hard aan gewerkt heeft om gesprekken met meer zekerheid aan te gaan.
Benoem dat je zenuwachtig bent
Probeer je zenuwen niet actief te verbergen. Benoem rustig dat je zenuwachtig bent. Hiermee bereik je twee dingen:
- Je hoeft niet langer energie te steken in het verbergen van je zenuwen;
- Je toont zelfbewustzijn én lef.
Het benoemen van je zenuwen kan best spannend zijn. Juist daarom kan je gesprekspartner het waarderen. Heb je iemand tegenover over je die zelf vaak zenuwachtig is geweest? Dan is de kans groot dat diegene jouw eerlijkheid extra waardeert en misschien zelfs denkt: dat je dat durft toe te geven…
Een placebo-effect is ook een effect
Een placebo-effect is ook een effect. Je mag jezelf best een beetje voor de gek houden als dit betekent dat je met meer zekerheid het gesprek aan gaat. Een goed voorbeeld is het spiekbriefje. Maak een briefje met daarop de antwoorden op vragen die je verwacht. Stop dit briefje in je achterzak. Dit geeft je het gevoel dat je op iets terug kunt grijpen. In de praktijk doe je dit natuurlijk niet. Je onderbreekt geen sollicitatiegesprek om ‘eventjes je briefje te pakken’. Toch zul je zien dat het idee dat die mogelijkheid in theorie bestaat, je een zekerder gevoel tijdens het gesprek geeft.
Zorg dat je goed voorbereid bent
Heb je een sollicitatiegesprek? Bereid je dan inhoudelijk én op de details goed voor. In de blog Beste antwoorden op veel voorkomende sollicitatievragen lees je meer over de inhoudelijke voorbereiding op je gesprek.
Wat betreft de details: zorg ervoor dat je op de dag zelf niet het adres hoeft op te zoeken, kijk op tijd op google maps of er onverwachte verkeerssituaties zijn waardoor je vertraging op kunt lopen en eet en drink goed en voldoende. Vertrek ruim vantevoren zodat je niet alsnog in tijdsnood komt als alle parkeerplaatsen vol staan.
Meer tips nodig? Onze recruiters helpen je graag bij het vinden van jouw volgende baan!
Gerelateerde vacatures
Ben je op zoek naar een nieuwe uitdaging? Onderstaande vacatures zijn mogelijk interessant voor jou!
Traineeship Finance
Versneld carrière maken in de financiële dienstverlening? Dan bestaat er geen betere start dan de Traineeship Finance.

Junior Adviseur MKB
Als Adviseur MKB ben je hét aanspreekpunt van de bank voor zakelijke klanten die geen vaste Accountmanager hebben. Voor het merendeel zijn dit MKB-klanten uit je eigen regio.

Wij werken onder andere voor...
Even kennismaken?
Kom gerust bij ons langs voor een kopje koffie of thee. We zijn reuze nieuwsgierig naar jouw verhaal!
