De opschorting betekent dat opdrachtgevers en opdrachtnemers (zzp’ers) tot die tijd geen boetes of naheffingen krijgen als achteraf geconstateerd wordt dat er sprake is van een dienstbetrekking. Dat geldt niet voor kwaadwillenden.

HERIJKEN ARBEIDSWETGEVING
De wet DBA (Deregulering Beoordeling Arbeidsrelaties) is bedoeld om een beter onderscheid te kunnen maken tussen zzp’ers en mensen in loondienst, en om verkapte dienstbetrekkingen van zelfstandigen tegen te gaan. Maar er bleven onduidelijkheden omdat de arbeidswetgeving niet meer past bij de huidige praktijk voor opdrachtgevers en opdrachtnemers. Een nieuw kabinet moet deze kwestie van het ‘herijken van de arbeidswetgeving’ aanpakken.
En opdrachtgevers en opdrachtnemers moeten voldoende tijd krijgen om hun werkwijze zo nodig aan te passen, zo stelt Wiebes.

KWAADWILLENDEN
De handhaving richt zich nu eerst op de ernstigste gevallen, de ‘kwaadwillenden’. Het gaat daarbij dus niet om een zelfstandige professional bij wie er ruis is over de gezagsrelatie, meldt de bewindsman. Het gaat wel om gevallen waarin opdrachtgevers “opereren in een context van opzet, fraude of zwendel.”

VAN UITSTEL KOMT AFSTEL
Jeroen Sakkers, initiatiefnemer ZZP Barometer, verwacht niet dat het nog tot handhaving zal komen.
“De handhaving van de Wet DBA wordt wederom uitgesteld” en van uitstel komt afstel. Na de tien mogelijke oplossingen voor de Wet DA-problematiek die vorige week door demissionair minister Asscher naar de Tweede Kamer is gestuurd, blijft nog veel onzeker. Zeker is wel dat de huidige wet- en regelgeving niet gaat werken. En de zzp-markt dermate ontwricht dat de Belastingdienst er zelfs niet eens aan wil beginnen deze te handhaven. Het nieuw te vormen kabinet zal opnieuw naar de tekentafel moeten.”

UITSTEL HELPT NIET
“Het is goed dat de staatssecretaris de zaak nu verder opschort”, stellen de werkgeversorganisaties MKB-Nederland en VNO-NCW in een reactie “Er moet namelijk eerst een goede oplossing worden gezocht en in de tussentijd moeten opdrachten gewoon bij zzp’ers kunnen komen”.

Maar eerder bleek dat het uitstellen van de handhaving van de Wet DBA de zzp’er niet heeft geholpen!
Opdrachtgevers zijn bang dat de belastingdienst na afloop oordeelt dat de overeenkomst met de zzp’er niet aan de regels voldoet (dit zou kunnen leiden tot naheffingen en boetes). Uit onderzoek van Intelligence Group en zzp-expert Pierre Spaninks blijkt dat 99.000 zzp’ers werk als zelfstandige kwijt zijn geraakt door de Wet DBA. Dat is ruim twee keer meer dan vorig jaar!

Wij vinden de nieuwtjes rondom de DBA wet reuze interessant! Jij ook?….. 

Gerelateerde vacatures

Ben je op zoek naar een nieuwe uitdaging? Onderstaande vacatures zijn mogelijk interessant voor jou!

Quality Checker CDD

HBO
Fulltime
Utrecht, Landelijk

De Quality Checker is verantwoordelijk voor het controleren van het werk van KYC Analisten bij banken. Nadat zij hun onboarding of review hebben afgerond ben jij aan zet.

lesleyrond mailfoto
Of neem contact op met Lesley
Bel Lesley op 0655805744
Stuur Lesley een e-mail
Stuur Lesley een appje!
Bereik Lesley op LinkedIn

Medior AML Analist

HBO
Fulltime
Utrecht, Landelijk

Als AML Analist beoordeel je geheel zelfstandig afwijkende transacties, over het algemeen van zakelijke klanten. De Team Lead AML kent je een paar pittige vraagstukken toe waarmee je vervolgens aan de slag gaat.

max4353 lowres
Of neem contact op met Max
Bel Max op 0625104691
Stuur Max een e-mail
Stuur Max een appje!
Bereik Max op LinkedIn

Wij werken onder andere voor...

Even kennismaken?

Kom gerust bij ons langs voor een kopje koffie of thee. We zijn reuze nieuwsgierig naar jouw verhaal!

3031 cc coffee 1