Voordeel één: je leert andere culturen kennen (zonder te reizen)

Reizen verbreedt je horizon. Contact met andere culturen confronteert je met ‘typisch Nederlands gedrag’. Na terugkomst uit het buitenland merk je dat je het even wat minder normaal vindt dat bijna niemand de eerstvolgende voor laat in de supermarkt als er een nieuwe kassa open gaat. Om maar een voorbeeld te noemen. Reizen buiten Europa is vaak nog leerzamer omdat het culturele verschil groter is. En als je in een land komt waar de bevolking het een stuk lastiger vindt om rond te komen dan ben je snel dankbaar voor je eigen bevoorrechte positie.

Leren van expats

Wanneer je werkt voor een internationale bank met veel expats als collega’s krijg je hetzelfde effect in mindere mate, maar dan gedurende je gehele werkweek. Je leert daarmee enorm veel over de omgang met anderen en over de ‘typische Nederlandse directheid’. Is het wel normaal om iemand bij een eerste ontmoeting al duidelijk te maken wat je van hem of haar vindt? Of is dit eerder onbeleefd dan ‘eerlijk’? We hoeven niet alle Nederlanders over één kam te scheren. Misschien vertoon je dit ‘typisch Nederlandse’ gedrag zelf niet. Maar je moet af en toe in de spiegel durven kijken.

Digitaal contact met India

Voor sommige functies heb je contact met buitenlandse collega’s die hun werk vanaf de andere kant van de wereld uitvoeren. Met name in de IT en bij Product Managementfuncties is dit het geval. De reden is simpel: een developer die vanuit India of Oekraïne werkt is simpelweg een stuk goedkoper dan een Nederlandse developer. Banken besparen enorme bedragen met behulp van outsourcing.

Veel development teams worden aangestuurd vanuit Nederland. Product Owner zijn in die situatie geeft je baan een internationale tint die het net nog een stukje pittiger maakt op een uitdagende manier. Het vraagt nog meer van je soft skills dan wanneer je alleen met Nederlandse collega’s werkt.

Voordeel twee: je krijgt internationale kansen

Al jaren van plan om expat te worden? Dit kan op twee manieren. Eén: je solliciteert bij een bedrijf in het buitenland. Twee: je solliciteert bij een bedrijf met internationale mogelijkheden. De eerste optie is een stuk lastiger. Een internationaal sollicitatieproces is nogal een uitdaging. Het cultuurverschil maakt een sollicitatiegesprek een stuk moeilijker dan in Nederland. Wanneer je vanuit een internationale bank in Nederland een buitenlandse kans aangrijpt wordt je goed begeleid om de uitdagingen die hierbij komen kijken te tackelen.

RPA biedt internationale kansen

Nederland is heel ver op het gebied van de automatisering van bedrijfsprocessen (RPA). Zo blijkt uit meerdere onderzoeken (Kyocera Business Digitalisation in Europe Outlook, 2019, Robotisering en automatisering op de werkvloer, Rathenau Instituut 2018). Over het algemeen is de conclusie dat Nederland binnen Europa één van de koplopers is. In de top 50 van banken met het hoogste balanstotaal in Europa staan drie Nederlandse banken: ING (10de), Rabobank (18de) en ABN AMRO (26ste). Met name ING biedt hun Nederlandse werknemers daarom uitdagende internationale kansen wanneer ze expat ambities hebben. Logischerwijs met name op gebied van robotisering en automatisering.

Voordeel drie: je werkt samen met ambitieuze collega’s

Toegegeven. Het is een aanname die niet wetenschappelijk te onderbouwen is maar toch durven we rustig te stellen dat de individuele ambitie bij een internationaal georiënteerde bank hoog is. Met name in Product Management-, Customer Due Dilligence- en Businessfuncties waar veel expats werken. Als je verhuist naar het buitenland voor een baan is dit een duidelijk signaal dat je werk niet als bijzaak ziet. Dus wanneer je iemand bent die werk als een sport ziet waaruit je constant het maximale moet halen: ja, dan zit je goed bij een internationale bank.

Voordeel vier: het staat sterk op je CV

Een hele pragmatische maar goede reden: een internationale ervaring staat sterk op je CV. Hoewel dit niet de hoofdreden moet zijn voor je keuze. Maar het is wel mooi meegenomen. Vermeld duidelijk op je CV dat je een buitenlandervaring hebt gehad. Het getuigt van lef, ambitie en wijsheid en dat maakt altijd indruk wanneer je weer van baan wil wisselen!

Gerelateerde vacatures

Ben je op zoek naar een nieuwe uitdaging? Onderstaande vacatures zijn mogelijk interessant voor jou!

Procesmanager CDD

HBO
Fulltime
Amersfoort, Utrecht

Customer Due Dilligence (CDD) is één van de meest besproken processen in de huidige bankwereld. Banken krijgen stevige deadlines opgelegd vanuit De Nederlandsche Bank (DNB) en doen er alles aan om ze te behalen.

max4353 lowres
Of neem contact op met Max
Bel Max op 0625104691
Stuur Max een e-mail
Stuur Max een appje!
Bereik Max op LinkedIn

Product Owner

HBO
Fulltime
Amsterdam

De Product Owner is een onmisbare schakel in het Agile werkproces. Je bent de man of vrouw die de klant altijd centraal zet en jij zorgt ervoor dat digitale processen perfect aansluiten bij de klant.

debby konaltempvoortestdaarnaverwijderen
Of neem contact op met Debby
Bel Debby op 06 - 53479604
Stuur Debby een e-mail
Stuur Debby een appje!
Bereik Debby op LinkedIn

Wij werken onder andere voor...

Even kennismaken?

Kom gerust bij ons langs voor een kopje koffie of thee. We zijn reuze nieuwsgierig naar jouw verhaal!

3031 cc coffee 1