Staren over de oceaan

Anno 2018. Talitha werkt als CDD Analist voor ING. Ze zit op een strand op Gili Air (eiland naast Lombok, Indonesië). Tijdens het ontbijt kijkt ze naar de oceaan en denkt: “ik ben nu 27 jaar en ik wil eigenlijk nog heel veel reizen. Wil ik eigenlijk wel terug naar mijn baan?” Dit gevoel wordt verstrekt tijdens een zeiltocht naar de Komodo Eilanden. Een trip zonder moderne gemakken. Heerlijk. Talitha weet vanaf dat moment: ik ga het doen, ik ga een wereldreis maken.

Uiteindelijk werkt ze nog twee maanden waarna ze haar voornemen aankondigt. Op dat moment zijn er nog twee collega’s die hetzelfde plan hebben. Er is dus alom begrip voor op afdeling. En haar manager accepteert de beslissing ook.

Voorliefde voor Azië

De wereldreis die volgt duurt 1 jaar en 8 maanden. Te beginnen in Azië. Voor dat continent heeft ze een speciale plek in haar hart. “Ik heb een semester in Singapore gewoond tijdens mijn studie. Vanaf daar heb ik Azië verkend. Ik heb toen twee maanden de tijd genomen om meerdere landen, waaronder Maleisië en Myanmar, te verkennen. Bewapend met een landkaart en een Nokia 3310.” Nog voor het Smartphone tijdperk dus. Een reis met weinig moderne gemakken. Geen GPS maar gewoon ouderwets kaartlezen.

Ze geeft een verklaring voor het speciale gevoel dat Azië haar geeft: “ik vind de contrasten erg mooi. Op sommige vlakken liggen ze achter op ons, en maar sommige zaken hebben ze juist beter voor elkaar.” Gemeenschapszin is bijvoorbeeld heel normaal. “Als je minder geld hebt zorg je beter voor elkaar.” Hetzelfde geldt overigens voor reizigers onderling, zo ervaart ze zelf bij een bezoek aan Bangkok. Ze deelt een taxi met een jongen die ze net ontmoet heeft en als ze vervolgens haar enkelband afscheurt zorgt deze jongen vier dagen voor haar. “En dat terwijl hij me net een paar uur kende.”

En dan is er een pandemie

Talitha reist zeven maanden rond in Azië en steekt vervolgens over naar Australië. Ze ontmoet een Nieuw-Zeelandse jongen, Cameron. De liefde van haar leven, waar ze uiteindelijk twee keer een huis mee deelt: één in Melbourne en één in de jungle in Queensland. Ze reizen rond in Nieuw-Zeeland en Australië. Na ruim een jaar verkopen ze alle spullen die ze hebben om met de auto een rondreis door Australië te maken. Alleen door de grote hoeveelheid bosbranden kan dit plan niet door gaan. Als alternatief gaan ze naar Indonesië.

Corona broeit op dat moment al. En als ze in Jakarta (Java) zijn loopt de situatie verder uit de hand. Het wordt duidelijk dat ze moeten handelen. Talitha regelt op een maandag een visum voor Nieuw-Zeeland en boekt voor de vrijdag erop een vlucht naar Nieuw-Zeeland. Net te laat, zo blijkt. Op donderdag wordt de grens naar Nieuw-Zeeland dichtgegooid. “We waren op dat moment echt even in paniek: wat moeten we nu doen?” Haar vriend kan nog terug naar Nieuw-Zeeland en doet dat onmiddellijk. Talitha vliegt zo snel mogelijk terug naar Nederland.

Terug in de realiteit van alledag

De eerste twee weken dat ze in Nederland is verkeert ze in een soort shock. “Ten eerste heb je een enorme jetlag en daarnaast denk je: het waait allemaal wel over.” Ze hoopt snel naar Nieuw-Zeeland te kunnen, maar de regels aldaar zijn streng en het wordt langzaamaan steeds duidelijker dat dit geen reële optie is op korte termijn.

Het ‘normale leven’ moet weer worden opgepakt, want de pandemie blijft een gegeven. “Ik heb toen op LinkedIN gepost dat ik op zoek ben naar een baan.” Het uitgangspunt is om óf terug te keren naar een baan als CDD Analist, of iets heel anders te gaan doen. “Maar gezien de situatie wordt het snel duidelijk dat het eerste scenario de beste keuze is.”

Lessen uit het reizende leven

Een wereldreis kan je persoonlijkheid veranderen. Een logische vraag aan Talitha is dus: welke lessen uit het reizende leven pas je nu toe in je dagelijkse werk als CDD Analist? “Je wordt heel pragmatisch als je veel reist. Je geniet van alles wat gebeurt, maar je komt ook een hoop problemen tegen die je rustig op moet lossen. Zo heb ik in Thailand een tijd op een tyfoon zitten wachten die nooit is gekomen. Of je raakt je paspoort kwijt, dan moet je van alles regelen. Het helpt niets om daar gefrustreerd over te zijn, je moet het gewoon oplossen. En dat pragmatisme kun je goed gebruiken in je dagelijkse werk.”

Ze geeft daarnaast aan dat ze optimistischer en enthousiaster is geworden. “Dat komt denk ik vooral omdat ik dingen makkelijker loslaat. Ik heb geen onrealistische verwachtingen meer van mezelf of anderen.” Ze is dus aardiger geworden voor zichzelf en voor collega’s: “ik denk altijd maar: we zitten hier allemaal met hetzelfde doel, en ik ga ervanuit dat iedereen dat doel nastreeft.” Het resultaat: een stuk minder negatieve energie waar je eigenlijk niets mee wint op de werkvloer.

Maatschappelijke functie van CDD

Hoe maatschappelijk betrokken ben je? Een vraag die bij ieder sollicitatiegesprek voor een functie als CDD Analist relevant is. Wat voor invloed heeft het reizen gehad op het antwoord dat Talitha op deze vraag zou geven? “In Australië en Cambodja heb ik gezien hoe groot de invloed van China tegenwoordig is op de vastgoedmarkt. Terwijl ik Australië woonde zag ik regelmatig borden met namen die ik langzaamaan begon te herkennen. Chinese staatsbouwbedrijven. Ik kijk daarom anders tegen de vastgoedmarkt aan dan mijn collega’s. Bepaalde patronen herken ik heel snel. Ik sta daar ook extra sceptisch tegenover.”

CDD Analist zijn is meer dan feiten analyseren, zo is haar visie. “Je doet dit werk ook op basis van je intuïtie. Binnen een team vul je elkaar daardoor juist aan. Ik heb hier toevallig net een gesprek met mijn manager over gehad. Zij ziet andere dingen dan ik. Maar als je bijvoorbeeld volledig cijfer gedreven bent zie je weer andere zaken.” Customer Due Dilligence is dus echt teamwork.

De tijd vliegt

In juli 2021 (tien maanden na het eerste gesprek) praten we opnieuw met Talitha. Hoe gaat het nu met haar? “Het gaat goed. Ik ben echt enorm druk, maar het gaat goed. De tijd is voorbij gevlogen. Eén keer knipperen met je ogen en je werkt alweer een jaar als CDD Analist.” Talitha is inmiddels herenigd met Cameron dankzij All You Need is Love. Eind maart van dit jaar staat Robert ten Brink bij haar op de stoep. “Daarna is hij direct drie maanden gebleven. Vervolgens is hij even thuis geweest en nu is hij weer hier. Hopelijk voor altijd.” Huisje, boompje, beestje dus? “We overwegen zelfs om een puppy te nemen, haha. We zijn echt bezig met settelen, ja. Ik ben momenteel ook actief voor D66 in de lokale politiek. Dat vind ik ontzettend leuk om te doen en dat is één van de redenen waarom we waarschijnlijk in Breda blijven in de nabije toekomst.”

Tijd om vakanties te plannen

De Corona pandemie is bijna ten einde. Avonturiers als Talitha en Cameron grijpen dat moment natuurlijk direct aan om naar het buitenland te gaan. Toch? “Mogelijk neem ik nog een keer een sabbatical als mijn werk bij Rabobank dat toestaat. Touren door Europa staat sowieso op de planning. Cameron heeft nog weinig van Europa gezien. Frankrijk heeft hij bijvoorbeeld nog nooit bezocht.”

“We gaan volgend jaar een busje huren om onder andere Bosnië en Slovenië te bezoeken. In de nabije toekomst hopen we zelf een busje te kopen en deze om te bouwen tot camper. De behoefte om spontaan te zijn blijft aanwezig bij ons. Met een gezin zijn we op dit moment nog niet bezig.”

Nog meer lessen uit het reizende leven

Talitha heeft in haar dagelijkse werk nog steeds profijt van de lessen die ze op heeft gedaan tijdens haar reizen. “Ik merk dat in mijn persoonlijke ontwikkeling. Ik vond het in het verleden lastig om oudere collega’s aan te spreken bij frictie. Ik wilde destijds koste wat kost voorkomen dat de relatie beschadigd werd. Nu begrijp ik beter hoe ik kan communiceren zonder een conflict te veroorzaken. Door het reizen heb ik mijn eigen stem gevonden. Ik heb meer zelfvertrouwen.”

Vandaar ook haar intrede in de lokale politiek? “Ik zie zoveel dingen waarvan ik denk: dat kan anders. Politiek is altijd een hobby van me geweest. Maar ik besef me nu pas echt dat er niets verandert als je niets doet. In Australië heb ik bijvoorbeeld bosbranden gezien en een tekort aan water om deze te blussen. Klimaatverandering kan het einde van de wereld zoals wij die kennen betekenen. Ik vind dat ik mijn stem moet laten horen. De angst om me mezelf te laten horen is weg.”

Tijdens de Provinciale Statenverkiezingen in 2019 is Talitha in Australië. “Forum voor Democratie is toen heel groot geworden. Ik heb daar echt een traan om moeten laten.” Op dat moment is het zaadje voor toekomstige politieke betrokkenheid geplant.

Op naar de toekomst!

“Ik heb het echt supergoed naar mijn zin als CDD Analist. Ik vind de functie nog steeds ontzettend uitdagend en interessant. Rabobank is ook een hele fijne werkgever voor mij. Er is genoeg ruimte voor eigen ontwikkeling. Ik weet nog niet of die ontwikkeling binnen of buiten de CDD gaat zijn. Meer de ruimte om te groeien is er!”

Gerelateerde vacatures

Ben je op zoek naar een nieuwe uitdaging? Onderstaande vacatures zijn mogelijk interessant voor jou!

Quality Checker CDD

HBO
Fulltime
Utrecht, Landelijk

De Quality Checker is verantwoordelijk voor het controleren van het werk van KYC Analisten bij banken. Nadat zij hun onboarding of review hebben afgerond ben jij aan zet.

lesleyrond mailfoto
Of neem contact op met Lesley
Bel Lesley op 0655805744
Stuur Lesley een e-mail
Stuur Lesley een appje!
Bereik Lesley op LinkedIn

Medior AML Analist

HBO
Fulltime
Utrecht, Landelijk

Als AML Analist beoordeel je geheel zelfstandig afwijkende transacties, over het algemeen van zakelijke klanten. De Team Lead AML kent je een paar pittige vraagstukken toe waarmee je vervolgens aan de slag gaat.

max4353 lowres
Of neem contact op met Max
Bel Max op 0625104691
Stuur Max een e-mail
Stuur Max een appje!
Bereik Max op LinkedIn

Wij werken onder andere voor...

Even kennismaken?

Kom gerust bij ons langs voor een kopje koffie of thee. We zijn reuze nieuwsgierig naar jouw verhaal!

3031 cc coffee 1