Wat is detachering?

Wanneer je een detacheringsovereenkomst tekent, ga je in dienst bij een detacheringsbureau. Dit wordt je werkgever. De werkzaamheden voer je uit voor een derde partij, bijvoorbeeld een bank. Bij je detacheringsbureau worden alle randvoorwaarden geregeld. Ze betalen je salaris uit, houden je urenadministratie bij en wanneer je toe bent aan vakantie vraag je dat bij het detacheringsbureau aan.

Waarom kies ik voor detachering?

De voornaamste redenen om als werkzoekende voor een detacheringsconstructie te kiezen lichten we hieronder uitgebreid voor je toe.

Voordeel één: meer diversiteit in je werk

Werken via een detacheringsovereenkomst is op de lange termijn veel beter voor je carrière. Dit is vooral van toepassing als je carrière nog jong is. Het nadeel van een vast contract is dat deze vaak gekoppeld is aan een vaste taakomschrijving. In de praktijk leer je vaak een beperkt aantal taken heel goed uit te voeren. Binnen detachering ga je van opdracht naar opdracht en is je werk veel gevarieerder. Bovendien werk je binnen verschillende banken of financiële instellingen. Je krijgt daardoor een uniek kijkje in verschillende keukens. Diversiteit in je werk zorgt voor meer ervaring en een meer flexibele werkhouding. Twee dingen die erg belangrijk zijn. Op de lange termijn leidt dit tot een snellere doorgroei en een hoger salaris.

Voordeel twee: je groeit sneller door bij de bank

Detachering kan je helpen om op de korte termijn sneller te groeien in je functie. Binnen het bankwezen bestaat vaak een vast systeem voor promotie. Je moet een aantal jaren binnen je functie hebben gewerkt, voordat je promotie kunt maken. Binnen detachering liggen deze regels niet zo vast. Een bank is op zoek naar mensen die een bepaalde taak binnen een project kunnen uitvoeren. Ze vertrouwen voor een groot deel op het detacheringsbureau om hen van de juiste mensen te voorzien. Zien zij het zitten in jou, dan helpt de detacheerder jou om werk te doen waar je binnen het normale systeem nog niet voor in aanmerking komt. En ben je eenmaal binnen en doe je het werk naar behoren, dan blijf je daar ook.

Krijgen gedetacheerden binnen het bankwezen minder betaald?

Het is een misvatting dat gedetacheerden minder betaald krijgen. Dit vooroordeel klopt in de praktijk niet. In werkelijkheid is detachering de toekomst binnen de financiële instellingen en kun je eigenlijk continue aan het werk blijven. En je wordt nog voor je flexibiliteit beloond ook. Waar mensen met een vast contract 4500 euro bruto krijgen, ontvang je via een detacheringsconstructie 4000 euro. Maar dan wel netto. Zit je binnenkort weer eens op een feestje en trekken mensen hun wenkbrauwen op als je zegt dat je gedetacheerd bent? Lach dan maar vriendelijk terug. Jij weet wel beter!

Kan ik een huis kopen als ik gedetacheerd ben?

Eén van de meest genoemde redenen om een vast contract na te streven is: ik wil een huis kopen. Veel professionals denken dat een huis kopen zonder vast contract onmogelijk is. Ook in dit geval moeten we het vooroordeel ontkrachten. Met een zogeheten perspectiefverklaring is dit wél mogelijk. Lees hier meer over in onze blog: Perspectiefverklaring maakt huis kopen mogelijk voor flexwerkers.

Detachering in het bankwezen

We sluiten deze blog af met een aantal cijfers. Nederland staat derde op de ranglijst van het aantal flexwerkers in Europa. Alleen in Polen en Spanje is het aantal arbeidskrachten met een flexibele arbeidsrelatie hoger. Ter vergelijking: in Nederland heeft 30% van de werkende een flexibel arbeidscontract, in buurland België is dat 18,6% (CBS, 2018). De financiële dienstverlening maakt veel gebruik van detacheringsconstructies. Maar een andere conclusie is veel relevanter: de doorstroom van flex naar vast is nergens zo hoog als in het bank- en verzekeringswezen. Volgens cijfers van het UWVstroomt 41% van de flexwerkers door een vast contract in deze sector. Dus zelfs wanneer de voordelen van detachering mogelijk niet werken voor jou is het een hele goed instap naar een vaste plek bij een bank!

Deze blog is geupdate op 24-6-2020

Gerelateerde vacatures

Ben je op zoek naar een nieuwe uitdaging? Onderstaande vacatures zijn mogelijk interessant voor jou!

Traineeship Finance

HBO
Fulltime
Utrecht, Landelijk

Versneld carrière maken in de financiële dienstverlening? Dan bestaat er geen betere start dan de Traineeship Finance.

aminelowres
Of neem contact op met Amine
Bel Amine op 0621347361
Stuur Amine een e-mail
Stuur Amine een appje!
Bereik Amine op LinkedIn

Medewerker Bijzonder Beheer

HBO
Fulltime
Utrecht, Landelijk

Als Medewerker Bijzonder Beheer begeleid je klanten met serieuze betalingsachterstanden. Klanten die al maanden hun hypotheek of persoonlijke lening niet hebben kunnen aflossen krijgen jou aan de lijn.

debby konaltempvoortestdaarnaverwijderen
Of neem contact op met Debby
Bel Debby op 06 - 53479604
Stuur Debby een e-mail
Stuur Debby een appje!
Bereik Debby op LinkedIn

Wij werken onder andere voor...

Even kennismaken?

Kom gerust bij ons langs voor een kopje koffie of thee. We zijn reuze nieuwsgierig naar jouw verhaal!

3031 cc coffee 1