Wat doet een Scrum Master?

De Scrum Master zorgt ervoor dat de scrummethodiek perfect wordt uitgevoerd in de praktijk. Hij zorgt ervoor dat ieder scrumteamlid weet hoe de methode uitgevoerd wordt en wat er van hem verwacht wordt. En dat individuele leden van het scrumteam heel goed begrijpen dat het team als geheel verantwoordelijk is voor het resultaat dat wordt opgeleverd. Dit betekent onder andere dat hij ervoor zorgt dat:

  • Sprints ingepland worden;
  • Sprints goed worden voorbereid door het hele scrumteam;
  • Sprints binnen de afgesproken tijd worden afgerond;
  • Grote obstakels die ervoor zorgen dat het scrumteam zijn werk niet kunnen doen worden weggenomen.

Hij zorgt ervoor dat het maximale wordt gehaald uit de overlegmomenten en dat het hele scrumteam overtuigd is van het nut van die overlegmomenten. Daarnaast is het van belang het scrumteam zelf de verantwoordelijkheid leert nemen om de gehele scrumcyclus af te werken en de gestelde doelen binnen vier weken af te ronden. Een goede Scrum Master maakt zichzelf in die zin overbodig.

Is een Scrum Master een Projectleider?

Nee. Organisaties die Agile werken gaan heel anders om met verantwoordelijkheid. De basisfilosofie maakt dat de wijze waarop een Scrum Master zijn sprintteam aanstuurt totaal anders is dan een projectleider doet met zijn projectteam. Hij is geen taakverdeler die zegt: jij moet dit doen en jij moet dat doen. Hij vraagt zelf aan zijn scrumteam wie wat gaat doen. Daarbij bemoeit hij zich niet met de inhoud van het project. De Product Owner geeft de inhoudelijke richting en de Scrum Master houdt zich alleen bezig met het proces. Tot slot is er het tijdsaspect: in scrum sprints wordt in vier weken een doel bereikt waarna het volgende doel wordt vastgesteld. Projecten worden vaak over een langere termijn uitgesmeerd.

Een Scrum Master is in de praktijk veel bezig met verandermanagement. Zeker bij financiële dienstverleners waar de Agile methodiek nog niet is verankerd in het DNA van zijn medewerkers gaat er veel tijd zitten in het veranderen van gedrag van mensen. De overgang van een top down benadering waarbij voor medewerkers wordt bepaald ‘wat er moet gebeuren en wanneer’ naar een situatie waarbij ze zelf verantwoordelijk worden voor ‘wat er moet gebeuren en wanneer’ neemt in tijd in beslag.

Wat is het verschil tussen Product Owner en Scrum Master?

De Scrum Master bemoeit zich nooit met de inhoud van een project. Hij houdt zich uitsluitend bezig met het bewaken van de kwaliteit van het scrumproces. De Product Owner is eigenaar van het digitaal product waarvoor de verbetercyclus is ingezet. Hij streeft naar de best mogelijke user story, de beste klantervaring dus, en heeft genoeg inhoudelijke kennis om direct inhoudelijk te schakelen met de developers in het scrumteam. Overigens is de Scrum Master ook een begeleider van de Product Owner op procesmatig vlak. 

Hoe word ik Scrum Master?

Over het algemeen zijn het omgeschoolde IT-projectmanagers. Veel benodigde vaardigheden zijn vergelijkbaar, hoewel hij meer gefocused is op soft skills. Een achtergrond als Business Analist of Development- of Operations Engineer komt ook regelmatig voor. In het laatste geval is de overgang groot: een developer die Scrum Master wil worden moet de inhoud durven loslaten en dat is niet altijd makkelijk. De stap van developer naar Product Owner is in dat opzicht makkelijker.

Scrum Masters hebben vaak een HBO/WO-opleiding in de IT. Daarnaast zijn een aantal certificaten nodig. Professional Scrum Master I en II zijn essentieel. Professional Product Owner is voor een optimaal begrip van het hele proces ook zeker aan te raden. En vaak zijn ze vanwege hun verleden als projectleider ook in het bezit van andere relevante certificaten, op gebied van LEAN of ITIL bijvoorbeeld.

 

Gerelateerde vacatures

Ben je op zoek naar een nieuwe uitdaging? Onderstaande vacatures zijn mogelijk interessant voor jou!

Procesmanager CDD

HBO
Fulltime
Amersfoort, Utrecht

Customer Due Dilligence (CDD) is één van de meest besproken processen in de huidige bankwereld. Banken krijgen stevige deadlines opgelegd vanuit De Nederlandsche Bank (DNB) en doen er alles aan om ze te behalen.

7662_corne_bouwman.jpg
Of neem contact op met Corné
Bel Corné op 06-25354540
Stuur Corné een e-mail
Stuur Corné een appje!
Bereik Corné op LinkedIn

Product Owner

HBO
Fulltime
Amsterdam

De Product Owner is een onmisbare schakel in het Agile werkproces. Je bent de man of vrouw die de klant altijd centraal zet en jij zorgt ervoor dat digitale processen perfect aansluiten bij de klant.

dorien.png
Of neem contact op met Dorien
Bel Dorien op 06-10379395
Stuur Dorien een e-mail
Stuur Dorien een appje!
Bereik Dorien op LinkedIn

Wij werken onder andere voor...

Even kennismaken?

Kom gerust bij ons langs voor een kopje koffie of thee. We zijn reuze nieuwsgierig naar jouw verhaal!

3031_cc-coffee-1.png