Wat doet een Kredietacceptant?

Een Kredietacceptant toetst of klanten recht hebben op een vorm van krediet. Het kan hierbij gaan om particuliere en zakelijke klanten. Het aantal kredietvormen is voor zakelijke klanten hoger. We zetten de meest voorkomende kredietvormen op een rij:

  • Zakelijke lening;
  • Doorlopend krediet;
  • Lease;
  • Factoring;
  • Creditcard;
  • Bankgarantie.

Het hangt mede af van het specifieke functieprofiel welk type krediet de acceptant beoordeelt. Bij sommige functieprofielen wordt er slechts één kredietvorm beoordeelt door de Kredietacceptant, zoals leaseverzoeken of creditcardaanvragen, maar het is mogelijk dat er meerdere vormen in het takenpakket zijn opgenomen. De mate van specialisatie hangt af van de omvang van de organisatie waarvoor je werkt en de complexiteit van het product. Voor internationale bankgaranties hebben banken superspecialisten in dienst die geen enkele andere kredietvorm behandelen, bijvoorbeeld.

De kerntaak van de Kredietacceptant is het vaststellen van de kredietwaardigheid van de klant. Hij doet dit aan de hand van het jaarverslag van het jaar ervoor en actuele transactiegegevens. Bij sommige functieprofielen heeft de acceptant een beheerstaak: hij bekijkt dan de actuele situatie van een lopend krediet vast of deze overeen komt met de situatie zoals deze was bij de aanvraag. Is de kredietwaardigheid van de klant afgenomen? Dan doet hij een aangepast kredietvoorstel.

Een Kredietacceptant kan ook particuliere kredietaanvragen beoordelen. Het gaat dan over het algemeen over persoonlijke leningen, private lease aanvragen en creditcards. Binnen de particuliere markt zijn aanvragen van Private Banking klanten het meest complex. Dit komt omdat vermogende klanten een minder overzichtelijke financiële situatie hebben. Bij grote banken bestaat er de mogelijkheid om je te specialiseren in één doelgroep. Rabobank heeft bijvoorbeeld aparte teams voor Personal (particulieren), Private (vermogende particulieren) en Business (zakelijke klanten) Banking-aanvragen.

Wat is het verschil in taken tussen een Junior en Senior Kredietacceptant?

Junior Kredietacceptant beoordelen aanvragen met een lagere complexiteit. Ze zijn oververtegenwoordigd in het particuliere segment en als ze werken met zakelijke klanten betreft het vaak lagere kredietbedragen met een lagere deadlinedruk. Senior Kredietacceptanten beoordelen over het algemeen hele specifieke aanvragen en/of aanvragen van grootzakelijke klanten. Het gaat dan om hele grote bedragen, waarbij de druk op een snelle beslissing hoog is. Ze moeten dus heel snel een complexe financiële situatie kunnen doorzien.

Welke functietitels hanteren banken voor deze rol?

In deze blog hanteren we functietitel Kredietacceptant. ABN AMRO hanteert deze functietitel ook. Bij de ING Bank draagt deze rol de titel Kredietspecialist en bij Rabobank spreken ze van een Kredietbeoordelaar. De inhoud is hetzelfde.

Wat is het verschil tussen een Kredietacceptant en Financieringsspecialist?

Een Financieringsspecialist stelt een financieringsplan op in samenwerking met de Accountmanager van een zakelijke klant. Ze bekijken de situatie vooral vanuit commercieel oogpunt, vanuit kansen. Uiteraard kijken ze ook naar de risico's voor de kredietverstrekkende partij, maar dat laatste is vooral de kerntaak van de Kredietacceptant. De Kredietacceptant kijkt vooral naar de risico's die komen kijken bij een financieringsverzoek.

Wat heeft een Kredietacceptant op zijn CV staan?

Kredietacceptant zijn veelal HBO opgeleid. Commerciële Economie is de meest voorkomende opleidingsrichting. Het merendeel van de Kredietacceptanten heeft andere rollen in Business Banking bekleed. Met name (Intern) Accountmanager MKB en Bijzonder Beheer-gerelateerde functies komen veel voor op het CV van Kredietacceptanten.

Gerelateerde vacatures

Ben je op zoek naar een nieuwe uitdaging? Onderstaande vacatures zijn mogelijk interessant voor jou!

Klantadviseur Kredieten

HBO
Fulltime
Amsterdam

Deze vacature is dé opstap voor een succesvolle carrière in het bankwezen. Ga aan de slag als Klantadviseur Kredieten!

aminelowres.png
Of neem contact op met Amine
Bel Amine op 0621347361
Stuur Amine een e-mail
Stuur Amine een appje!
Bereik Amine op LinkedIn

Financieringsspecialist MKB

HBO
Fulltime
Amsterdam

Een MKB’er klopt bij de bank aan omdat hij financiering nodig heeft voor zijn nieuwe onderneming. Een Accountmanager MKB gaat uitgebreid in gesprek met deze klant en schat in of het geschreven Business Plan levensvatbaar is

dorien.png
Of neem contact op met Dorien
Bel Dorien op 06-10379395
Stuur Dorien een e-mail
Stuur Dorien een appje!
Bereik Dorien op LinkedIn

Wij werken onder andere voor...

Even kennismaken?

Kom gerust bij ons langs voor een kopje koffie of thee. We zijn reuze nieuwsgierig naar jouw verhaal!

3031_cc-coffee-1.png