Wat doet een Hypotheekacceptant?

De taken van een Hypotheekacceptant zijn mede afhankelijk van zijn/haar ervaring. Als junior medewerker ben je vooral de kerntaak aan het uitvoeren: het afhandelen van de eerder benoemde checklist na een hypotheekaanvraag. Je beoordeelt de hypotheekaanvraag, de bankgarantie en wanneer van toepassing, het overbruggingskrediet. In het merendeel van de gevallen gaat het om particuliere aanvragen. Maar er bestaan ook specifieke acceptanten die zich bezighouden met zakelijke aanvragen of aanvragen voor ondernemers in privé.

Hypotheekacceptant met meer ervaring krijgen aanvullende taken. Het coachen van minder ervaren collega’s bijvoorbeeld. Eén van de grote uitdagingen van de acceptant is de balans tussen het klantbelang en het vermijden van betalingsproblemen waardoor de bank geld mis loopt. Omdat een checklist altijd een zwart/wit-beeld geeft van de situatie moet de acceptant in sommige gevallen wat creatiever met de situatie omgaan als hij/zij vaststelt dat het risico serieus te verwaarlozen is. Om dit goed te doen heb je veel kennis van de regels nodig, en dat is precies het aspect waar senior medewerkers hun minder ervaren collega’s goed bij kunnen helpen. Naast coachen denkt de Senior Hypotheekacceptant doorlopend na over hoe processen beter kunnen. Overige neventaken verschillen per opdrachtgever en functie.

Wat moet je goed kunnen als Hypotheekacceptant?

Hypotheekacceptanten hebben een bovengemiddeld goed ontwikkeld analytisch vermogen nodig. Accuraat werken is ook van groot belang en je moet je bewust zijn van risico’s. Uiteindelijk weeg je de gehele dag kansen en risico’s tegen elkaar af. Het belang van de klant en van de bank moet immers beiden bewaakt worden. Er wordt ook een beroep gedaan op je empathisch vermogen. Het besef dat een huis een eerste levensbehoefte is en een hypotheek daarmee niet zomaar een lening moet wel in je zitten. Zodat je uiteindelijk weet voor wie je het doet: de klant.

Wanneer vind je het werk als Hypotheekacceptant leuk?

Zoek je een mix tussen administratieve taken en contact met klanten of collega's? Dan vind je het werk als Hypotheekacceptant waarschijnlijk leuk. Een Hypotheekacceptant vervult een Mid-Officerol. Dit houdt in dat hij veel administratieve taken heeft en als tweede lijn fungeert voor de Hypotheekadviseur, die direct in contact staat met de klant. Veel Hypotheekacceptanten schakelen ook met externe Hypotheekadviseurs. Bij sommige opdrachtgevers sta je ook direct in contact met aanvragers. Als Hypotheekacceptant heb je de ruimte om jouw analytische taak uit te voeren, maar je hebt dus wel contact met anderen. Dit is het grote verschil met een backofficefunctie, waarin je alleen maar gegevens verwerkt.

Wat heeft de Hypotheekacceptant op zijn CV staan?

Het merendeel van de Hypotheekacceptanten heeft een HBO-opleiding afgerond, hoewel er ook mogelijkheden bestaan met MBO in combinatie met veel werkervaring. De werkgeschiedenis van Hypotheekacceptanten vertoont over het algemeen wel een herkenbaar beeld. Natuurlijk, iedere carrière is anders, maar modaal gezien hebben acceptanten een achtergrond in aanverwante hypotheekfuncties of adviserende rollen op een ander financieel gebied.

Welke WFT-diploma’s heb je nodig?

WFT Basis en WFT Hypothecair Krediet heb je altijd nodig. Vermogen wordt soms gevraagd. Wanneer je een rol als Zakelijk Hypotheekacceptant vervuld heb je meestal nog aanvullende certificaten nodig, zoals Balanslezen en Zakelijke Kredietverlening I en II.

Gerelateerde vacatures

Ben je op zoek naar een nieuwe uitdaging? Onderstaande vacatures zijn mogelijk interessant voor jou!

Traineeship Finance

HBO
Fulltime
Utrecht, Landelijk

Versneld carrière maken in de financiële dienstverlening? Dan bestaat er geen betere start dan de Traineeship Finance.

aminelowres
Of neem contact op met Amine
Bel Amine op 0621347361
Stuur Amine een e-mail
Stuur Amine een appje!
Bereik Amine op LinkedIn

Medewerker Bijzonder Beheer

HBO
Fulltime
Utrecht, Landelijk

Als Medewerker Bijzonder Beheer begeleid je klanten met serieuze betalingsachterstanden. Klanten die al maanden hun hypotheek of persoonlijke lening niet hebben kunnen aflossen krijgen jou aan de lijn.

debby konaltempvoortestdaarnaverwijderen
Of neem contact op met Debby
Bel Debby op 06 - 53479604
Stuur Debby een e-mail
Stuur Debby een appje!
Bereik Debby op LinkedIn

Wij werken onder andere voor...

Even kennismaken?

Kom gerust bij ons langs voor een kopje koffie of thee. We zijn reuze nieuwsgierig naar jouw verhaal!

3031 cc coffee 1