Een Headhunter zoekt naar de perfecte medewerker voor een specifieke functie. Bedrijven die Headhunters inhuren, willen geen selectie aan CV’s gepresenteerd krijgen, maar één CV. Het perfecte CV. Headhunting gebeurt over het algemeen tegen een (hoog) afgesproken tarief. De Headhunter verlaat na plaatsing het proces. Het is in die zin te vergelijken met werving en selectie, niet zozeer met recruitment.

De wereld van Headhunters kent een sterke commissiecultuur. De bedragen die worden betaald voor de bemiddeling zijn hoog, maar de druk op de Headhunter om met het juiste profiel te komen ook. Mede vanwege die commissiecultuur werken veel Headhunters als zelfstandige. Headhunters in loondienst werken vaak voor specifieke bureaus die High End-recruitmentdiensten aan bieden.

Wat zijn de verschillen tussen de taken van een Headhunter en een Recruiter?

Er zijn een aantal significante verschillen tussen de taken van een Headhunter en een Recruiter. Om het verschil helder te maken verdelen we de arbeidsmarkt in drie categorieën professionals:

Groep 1: Professionals die werk moeten zoeken.

Omdat ze ontslagen zijn of omdat hun huidige contract afloopt.

Groep 2: Professionals die werk willen zoeken.

Omdat ze wel een baan hebben, maar toe zijn aan iets nieuws.

Groep 3: Professionals die prima op hun plek zitten.

Omdat ze een goed salaris hebben en gewaardeerd worden.

Een Recruiter krijgt dagelijks met alle drie de doelgroepen te maken. Detacheringsbureaus plaatsen op hun websites vele vacatures en daar wordt door groep 1 en 2 op gereageerd. Het beoordelen van binnenkomende CV’s behoort dus tot één van de dagelijkse taken. Een Headhunter houdt zich voornamelijk met de laatste doelgroep bezig. Hij probeert professionals met specifieke kennis en kunde ‘los te weken’ om voor zijn opdrachtgever te gaan werken. Het komt regelmatig voor dat deze professional werkt voor de concurrent van zijn opdrachtgever. Een Headhunter heeft een heel groot netwerk nodig, waar jaren aan gebouwd is, om dit voor elkaar te krijgen. Hij is veel meer dan de gemiddelde Recruiter bezig met het opbouwen van relaties, geven en nemen en het winnen van vertrouwen. Immers: je geeft je goede baan niet zomaar op.

Wat zijn de verschillen tussen Headhunters en Recruiters?

De professionele en persoonlijke overeenkomsten tussen Headhunters en Recruiters zijn groot. Om een kleine karakterschets te kunnen geven, hebben we de een steekproef gedaan en 100 CV’s van Headhunters en Recruiters naast elkaar gelegd. Uit deze kleine steekproef komen een aantal duidelijke verschillen en overeenkomsten naar voren.

Verschil 1: de Headhunter heeft meer ervaring.

Het gemiddelde aantal jaren werkervaring van een Headhunter is 18 jaar, van de Recruiter gemiddeld 12,5 jaar.

Verschil 2: de Headhunter is meestal Recruiter geweest, nooit andersom

Ervaring als Recruiter is niet onmisbaar, maar wel essentieel om Headhunter te worden. 62% van de Headhunters heeft in één of meerdere betrekkingen gewerkt als Recruiter. Het omgekeerde is niet het geval: slechts 2% van de Recruiters heeft als Headhunter gewerkt.

Overeenkomst: liefde voor sales en accountmanagement

Er komt ook een hele duidelijke overeenkomsten uit onze steekproef naar voren: een voorliefde voor sales- en accountmanagementfuncties. Van de Headhunters heeft 54% minimaal in een commerciële rol gewerkt, van de Recruiters is dit 36%. Een gevoel voor commercie is voor beide rollen een absolute must.

Wat is voor de ideale rol in arbeidsbemiddeling?

Een droombaan is 100% persoonlijk. Afhankelijk van je karakter en competenties word je gelukkiger als Headhunter of gelukkiger als Recruiter. De Headhunter leeft om te scoren, een Recruiter ook, maar heeft een wat breder takenpakket. Netwerken is voor allebei belangrijk, maar voor de Headhunter nóg belangrijker.

Wij werken onder andere voor...

Even kennismaken?

Kom gerust bij ons langs voor een kopje koffie of thee. We zijn reuze nieuwsgierig naar jouw verhaal!

3031 cc coffee 1