Blog
Wat doet een Financieringsspecialist?
Ondernemers hebben kredieten nodig om te groeien. En dus kloppen ze bij een bank aan. Soms doen ze dit zelf, soms schakelen ze hiervoor een intermediair in. In beide gevallen is de Financieringsspecialist degene die beoordeelt of de ondernemer het krediet verstrekt krijgt. In deze blog gaan we verder in op de werkzaamheden van de Financieringsspecialist.

Wat doet een Financieringsspecialist?
Ondernemers vragen een krediet aan bij de bank. De Financieringsspecialist beoordeelt de aanvraag. Maar eigenlijk doet hij iets meer dan dat: hij achterhaalt de behoefte van de ondernemer en probeert die behoefte te vervullen. Zijn er alternatieve financieringsmogelijkheden die de kredietaanvraag overbodig maken? Een subsidie bijvoorbeeld? Dan draagt hij deze aan en is een kredietaanvraag niet nodig.
Lijkt een krediet de beste financieringsoptie? Dan schat hij in of de ondernemer kredietwaardig is en welke risico’s de bank loopt bij het verstrekken van een krediet. Hij duikt diep in de bezigheden van het bedrijf om te achterhalen of er een gezond Business model onder ligt.
Nauwe samenwerking met de Accountmanager
De Financieringsspecialist werkt veel samen met een Accountmanager. De Accountmanager is verantwoordelijk voor de relatie met de ondernemer. Hij kent zijn eigen klantportfolio heel goed en gaat regelmatig op bezoek om op de hoogte te blijven van alle ontwikkelingen. Financieringsspecialisten vergezellen Accountmanager bij hun klantbezoeken wanneer het noodzakelijk is. Maar over het algemeen brengen Financieringsspecialisten meer tijd door op kantoor.
Waar werken Financieringsspecialisten in het bankwezen?
Met name bij de Rabobank is de vraag over het algemeen groot. Dit heeft te maken met de historische status als “Boerenleenbank”. Wanneer je bij de Rabobank aan de slag gaat krijg je veel met het MKB te maken. Bedrijven in de fruit- of groenteteelt bijvoorbeeld.
MKB of de grootzakelijke klant als voornaamste doelgroep
In deze functie heb je meestal hoofdzakelijk MKB of GZ-klanten in je portfolio, afhankelijk van het functieprofiel. De financieringsaanvragen van grootzakelijke bedrijven gaan om hoge bedragen. Je kunt hierbij denken aan minimaal een miljoen euro, maar modaal gezien zelfs eerder tien miljoen euro. Je duikt heel diep in de bedrijfsvoering en de marktkansen van je klant. Je besteedt in verhouding veel meer tijd aan één klant. De belangen zijn immers vele malen groter. De opleidingsvraag voor grootzakelijk Financieringsspecialisten is over het algemeen WO (hoewel HBO met veel ervaring zeker ook volstaat). Daarnaast is een behoorlijk aantal jaren ervaring met het beoordelen van kredieten nodig om met grootzakelijke klanten te werken.
Wat heeft een Financieringsspecialist op zijn CV staan?
De Financieringsspecialist heeft vaak een opleiding in economische richting gevolgd. Bedrijfseconomie komt het meeste voor, gevolgd door Commerciële Economie. Ongeveer 66% heeft HBO als hoogst genoten opleiding en ongeveer 20% heeft een WO-opleiding afgerond. De werkhistorie van veel Financieringsspecialisten vertoont hetzelfde beeld: het overgrote deel heeft als (Intern) Accountmanager gewerkt. Ook rollen in zakelijk Bijzonder Beheer komen vaak voor. Onze eigen ervaring met deze beroepsgroep leert dat ze heel diep gaan voor de zakelijke klant. Dit verklaart waarom ze over het algemeen binnen de Business Banking van rol wisselen (en niet daarbuiten).
Gerelateerde vacatures
Ben je op zoek naar een nieuwe uitdaging? Onderstaande vacatures zijn mogelijk interessant voor jou!
Financieringsspecialist MKB
Een MKB’er klopt bij de bank aan omdat hij financiering nodig heeft voor zijn nieuwe onderneming. Een Accountmanager MKB gaat uitgebreid in gesprek met deze klant en schat in of het geschreven Business Plan levensvatbaar is

Financieringsspecialist Grootzakelijk
Als Financieringsspecialist Grootzakelijk beoordeel je complexe financieringsaanvragen van grote bancaire klanten. Samen met de Accountmanager GZ vorm je een commerciële tandem

Wij werken onder andere voor...
Even kennismaken?
Kom gerust bij ons langs voor een kopje koffie of thee. We zijn reuze nieuwsgierig naar jouw verhaal!
