Wat doet een Financieel Adviseur?

De Financieel Adviseur is de specialist op het gebied van geldzaken en pakt nieuwe klantwensen op die te inhoudelijk zijn voor eerste lijn-medewerkers. Het gaat over het algemeen over wensen op gebied van wonen, vermogen en sparen. Samen met de klant ga je dieper in op de behoefte en vervolgens breng je de financiële situatie van de klant in kaart. Vervolgens ga je de wens toetsen aan wet- en regelgeving en intern beleid. In sommige gevallen spreek je een klant maar één keer, maar vaak zijn meerdere gesprekken nodig om tot een goed gepast advies te komen.

De bancaire producten waarover je vragen beantwoordt zijn afhankelijk van je functiebeschrijving. Over het algemeen gesteld is de Financieel Adviseur een specialist, geen generalist. Je kunt je dus specialiseren in Vermogen, Beleggen of Hypotheken.

Wat is het verschil tussen Financieel Adviseur A en B?

In vacatures wordt er een onderscheid gemaakt tussen functieprofielen A en B. Maar wat is precies het verschil? De toevoeging geeft aan hoeveel ervaring je nodig hebt. Over het algemeen heb je minimaal drie jaar ervaring nodig om Financieel Adviseur B te worden. De takenverschillen niet, maar de complexiteit van de vragen is hoger als je de B-status bereikt. Ook beantwoordt de Financieel Adviseur B vragen van MKB-klanten. De minder ervaren adviseur beantwoordt alleen vragen van particulieren. De mogelijkheid om je te specialiseren in Ondernemers in Privé is vaak ook weggelegd voor de ervaren Financieel Adviseurs.

Wat is het verschil tussen een Financieel Adviseur en een Hypotheekadviseur?

Een Hypotheekadviseur is ook een Financieel Adviseur met hypotheken als specialisatie. De term Hypotheekadviseur is heel herkenbaar voor klanten en wordt daarom vaker gebruikt.

Wat heeft een Financieel Adviseur op zijn CV staan?

Het CV van de Financieel Adviseur is over het algemeen vrij herkenbaar: er staan met name Personal Banking functies op zoals Hypotheekadviseur, Adviseur Dagelijkse Bankzaken of Vermogensadviseur.

Welke WFT-diploma’s heb je nodig om Financieel Adviseur te worden?

De Financieel Adviseur heeft over het algemeen veel WFT-diploma’s: Basis, Hypothecair Krediet, Vermogen, Inkomen, Consumptief Krediet. Het hangt van je specialisatie en de openstaande vacature af hoeveel WFT-diploma’s je nodig hebt en welke dit zijn.

Hoe word je erkend Financieel Adviseur?

Om erkend Financieel Adviseur te worden heb je een SEH keurmerk nodig. Er zijn verschillende opleiders die een Opleiding Financieel Adviseur aanbieden. Om te starten met deze opleiding moet je overigens in het bezit zijn van WFT Basis en Hypothecair Krediet. Heb je deze opleiding afgerond? Dan ontvang je een SEH keurmerk.

In de praktijk wordt een SEH-keurmerk door financiële dienstverleners vaak niet als harde eis benoemd bij vacatures. Het merendeel van de Financieel Adviseurs is echter wel in het bezit van dit keurmerk.

Gerelateerde vacatures

Ben je op zoek naar een nieuwe uitdaging? Onderstaande vacatures zijn mogelijk interessant voor jou!

Financieel Adviseur

HBO
Fulltime
Amersfoort, Utrecht

Als Financieel Adviseur geef je particulieren een integraal advies over hun financiën. Je hebt verstand van geldzaken in een heel breed perspectief en die kennis gebruik je om de financiële situatie van je klanten te verbeteren.

debby konaltempvoortestdaarnaverwijderen
Of neem contact op met Debby
Bel Debby op 06 - 53479604
Stuur Debby een e-mail
Stuur Debby een appje!
Bereik Debby op LinkedIn

Adviseur Dagelijkse Bankzaken

MBO
Fulltime
Utrecht

Als Adviseur Dagelijkse Bankzaken ben je het gezicht van de bank voor lokale klanten. Je werkplek is de bankhal, waar klanten binnenlopen met alle mogelijke vragen over het productaanbod van de bank.

aminelowres
Of neem contact op met Amine
Bel Amine op 0621347361
Stuur Amine een e-mail
Stuur Amine een appje!
Bereik Amine op LinkedIn

Wij werken onder andere voor...

Even kennismaken?

Kom gerust bij ons langs voor een kopje koffie of thee. We zijn reuze nieuwsgierig naar jouw verhaal!

3031 cc coffee 1