Wat doet een Data Steward?

De Data Steward is het cement dat afdelingen samenhoudt op het gebied van data. Hij schakelt met collega’s uit alle hoeken om ervoor te zorgen dat beschikbare data zo volledig, zo betrouwbaar en zo correct mogelijk is. De Data Steward heeft een zeer integraal zicht op beschikbare data in een financiële instelling. Wanneer er dataproblemen opduiken gaat de Data Steward mede vanuit deze overkoepelende blik in gesprek met de eigenaar van de data. De Data Steward is in die zin een generalist en de data-eigenaar een specialist.

Er zijn een aantal veelvoorkomende problemen met data waar de Data Steward zich doorgaans mee bezig houdt:

    • Datadefinities zijn niet correct;
    • De kwaliteit van beschikbare data is niet afdoende;
    • Beschikbare data wordt gebruikt voor een ander doel dan waarvoor het verzameld is;
    • Gebruikte datasystemen voldoen niet aan de gewenste eisen van data-eigenaar.

In sommige gevallen stelt de Data Steward zelf dataproblemen vast, maar hij krijgt vaak ook signalen van data-eigenaren waaruit blijkt er een dataprobleem is. Het kan in beide gevallen gaan om problemen met huidige datasystemen en processen of om implementaties. De Data Steward is in zijn werk vrijwel altijd betrokken bij implementaties van nieuwe datasystemen of processen.

Wat heeft de Data Steward op zijn CV staan?

De Data Steward heel veel verschillende competenties en een heel breed kennispallet nodig. Mede daarom is de rol niet zo makkelijk onder een grotere noemer te scharen. Het is geen ICT-functie, maar kennis van digitale informatiestructuren is nodig. Het is geen Business rol, maar diepgaande kennis van de Business waarin je werkt is zeker nodig. Je hebt verregaande kennis nodig van werken op basis van data en onderzoek, maar je moet ook zeer goed met mensen overweg kunnen om zaken echt gedaan te krijgen. Mede vanwege de breedte van het profiel is er dus geen ‘typisch Data Steward CV’ op te maken.

Om het type mens dat Data Steward wordt te definiëren duiken we in de diepere betekenis van het woord Steward. Een uniek Engels woord waarvan het Nederlandse rentmeester dicht in de buurt komt. Een Steward heeft eerder een dienende dan een leidende rol, hij zorgt voor het bezit van een ander. In het geval van een Data Steward dient hij de organisatiebehoefte. In die zin is een Data Steward vergelijkbaar met een projectleider, niet met een manager.

Wat is de rol van de Data Steward in het bankwezen?

Data heeft de toekomst. Het werk in het bankwezen wordt steeds meer een samenspel tussen mens en machine: en data is het cement dat deze twee werelden verbindt. Immers: er moeten zulke enorme hoeveelheden data geanalyseerd worden dat het onmogelijk is om dat door mensen te laten doen. Maar volledige automatisering van processen die directe gevolgen kunnen hebben voor mensen van vlees en bloed is geen optie tot de datakwaliteit 100% optimaal is. En tot die tijd is het aan dataprofessionals om als waakhond te fungeren. De Data Steward is binnen dat proces de grote verbinder.

Welke opleiding moet ik volgen om Data Steward te worden?

Het merendeel van de Data Stewards hebben een HBO/WO-opleiding in de Informatica gevolgd. Er bestaat geen specifieke voltijdopleiding. Er bestaan wel korte opleidingen die kunnen helpen om Data Steward te worden. Een Post-HBO  Big Data bijvoorbeeld en Computer- of Data Science. Met deze kennis kun je echter ook Data Analist of Scientist worden, het vangt mede af van waar je zelf de focus wil leggen.

Gerelateerde vacatures

Ben je op zoek naar een nieuwe uitdaging? Onderstaande vacatures zijn mogelijk interessant voor jou!

Procesmanager CDD

HBO
Fulltime
Amersfoort, Utrecht

Customer Due Dilligence (CDD) is één van de meest besproken processen in de huidige bankwereld. Banken krijgen stevige deadlines opgelegd vanuit De Nederlandsche Bank (DNB) en doen er alles aan om ze te behalen.

7662 corne bouwman
Of neem contact op met Corné
Bel Corné op 06-25354540
Stuur Corné een e-mail
Stuur Corné een appje!
Bereik Corné op LinkedIn

Product Owner

HBO
Fulltime
Amsterdam

De Product Owner is een onmisbare schakel in het Agile werkproces. Je bent de man of vrouw die de klant altijd centraal zet en jij zorgt ervoor dat digitale processen perfect aansluiten bij de klant.

debby konaltempvoortestdaarnaverwijderen
Of neem contact op met Debby
Bel Debby op 06 - 53479604
Stuur Debby een e-mail
Stuur Debby een appje!
Bereik Debby op LinkedIn

Wij werken onder andere voor...

Even kennismaken?

Kom gerust bij ons langs voor een kopje koffie of thee. We zijn reuze nieuwsgierig naar jouw verhaal!

3031 cc coffee 1