Wat doet een Data Architect?

De Data Architect zorgt ervoor dat de datawarehouse van een bank gevuld wordt. Hij integreert in- en externe bronnen naar één bron, het datawarehouse. Daarbij zorgt hij ervoor dat collega’s bepaalde datasets over een klant of klantgroep kunnen raadplegen zonder alle data geëxporteerd te krijgen.

Daarnaast bepaalt de Data Architect de datadefinitie. Het formuleren van een goede datadefinitie verwijst de vraag “Bedoelen we hetzelfde?” naar het geschiedenisboeken. Een datadefinitie bepaalt exact de benaming van tabellen in datasets. Dit wordt met name essentieel wanneer het aantal databronnen toeneemt en dus het aantal tabelbenamingen voor hetzelfde gegeven toeneemt.

Zoals iedere Data Scientist loopt de Data Architect tijdens zijn werk tegen problemen aan die in verband staan met zijn kerntaak. De kwaliteit van data kan ondermaats zijn of het gebruik van gegevens kan niet in lijn zijn met de datavisie van de bank. Privacy is ook een terugkerend thema: in de digitale wereld kan alles op straat komen te liggen en dit is de ergste nachtmerrie van iedere organisatie. In de praktijk heeft de Data Architect een signalerende rol voor dit soort problemen.

Wat heeft een Data Architect op zijn CV staan?

Data Architecten hebben vrijwel allemaal een WO-diploma in de richting van IT of Bedrijfskunde. Het is overigens wel mogelijk om met een bachelor diploma Data Architect te worden, maar dit is eerder uitzondering dan regel. Data Architecten hebben over het algemeen een aantal jaren ervaring in een andere functie. Gezien het gewicht van de functie is dit heel verklaarbaar. Vaak komen Data Architecten uit de Business-hoek of uit de IT-hoek. Twee veelvoorkomende loopbaanpaden:

  • Business Analist > Data Architect;
  • Data Analist > Data Architect.

 

Gerelateerde vacatures

Ben je op zoek naar een nieuwe uitdaging? Onderstaande vacatures zijn mogelijk interessant voor jou!

Procesmanager CDD

HBO
Fulltime
Amersfoort, Utrecht

Customer Due Dilligence (CDD) is één van de meest besproken processen in de huidige bankwereld. Banken krijgen stevige deadlines opgelegd vanuit De Nederlandsche Bank (DNB) en doen er alles aan om ze te behalen.

max4353 lowres
Of neem contact op met Max
Bel Max op 0625104691
Stuur Max een e-mail
Stuur Max een appje!
Bereik Max op LinkedIn

Product Owner

HBO
Fulltime
Amsterdam

De Product Owner is een onmisbare schakel in het Agile werkproces. Je bent de man of vrouw die de klant altijd centraal zet en jij zorgt ervoor dat digitale processen perfect aansluiten bij de klant.

debby konaltempvoortestdaarnaverwijderen
Of neem contact op met Debby
Bel Debby op 06 - 53479604
Stuur Debby een e-mail
Stuur Debby een appje!
Bereik Debby op LinkedIn

Wij werken onder andere voor...

Even kennismaken?

Kom gerust bij ons langs voor een kopje koffie of thee. We zijn reuze nieuwsgierig naar jouw verhaal!

3031 cc coffee 1