Wat doet een Data Architect?

De Data Architect zorgt ervoor dat de datawarehouse van een bank gevuld wordt. Hij integreert in- en externe bronnen naar één bron, het datawarehouse. Daarbij zorgt hij ervoor dat collega’s bepaalde datasets over een klant of klantgroep kunnen raadplegen zonder alle data geëxporteerd te krijgen.

Daarnaast bepaalt de Data Architect de datadefinitie. Het formuleren van een goede datadefinitie verwijst de vraag “Bedoelen we hetzelfde?” naar het geschiedenisboeken. Een datadefinitie bepaalt exact de benaming van tabellen in datasets. Dit wordt met name essentieel wanneer het aantal databronnen toeneemt en dus het aantal tabelbenamingen voor hetzelfde gegeven toeneemt.

Zoals iedere Data Scientist loopt de Data Architect tijdens zijn werk tegen problemen aan die in verband staan met zijn kerntaak. De kwaliteit van data kan ondermaats zijn of het gebruik van gegevens kan niet in lijn zijn met de datavisie van de bank. Privacy is ook een terugkerend thema: in de digitale wereld kan alles op straat komen te liggen en dit is de ergste nachtmerrie van iedere organisatie. In de praktijk heeft de Data Architect een signalerende rol voor dit soort problemen.

Wat heeft een Data Architect op zijn CV staan?

Data Architecten hebben vrijwel allemaal een WO-diploma in de richting van IT of Bedrijfskunde. Het is overigens wel mogelijk om met een bachelor diploma Data Architect te worden, maar dit is eerder uitzondering dan regel. Data Architecten hebben over het algemeen een aantal jaren ervaring in een andere functie. Gezien het gewicht van de functie is dit heel verklaarbaar. Vaak komen Data Architecten uit de Business-hoek of uit de IT-hoek. Twee veelvoorkomende loopbaanpaden:

  • Business Analist > Data Architect;
  • Data Analist > Data Architect.

 

Gerelateerde vacatures

Ben je op zoek naar een nieuwe uitdaging? Onderstaande vacatures zijn mogelijk interessant voor jou!

Scrum Master ZZP

HBO
Fulltime
Eindhoven

Zelfs voor een ervaren Scrum Master is deze ZZP-opdracht inhoudelijk pittig: uniformeer de werkwijze van alle scrumteams van één pas gevormde afdeling van een grote bank.

7662_corne_bouwman.jpg
Of neem contact op met Corné
Bel Corné op 06-25354540
Stuur Corné een e-mail
Stuur Corné een appje!
Bereik Corné op LinkedIn

Change Manager ZZP

Univeristeit (WO)
Fulltime
Utrecht

Als Change Manager maak je het verschil in de strijd tegen financiële criminaliteit! Solliciteer en maak een einde aan witwaspraktijken.

7662_corne_bouwman.jpg
Of neem contact op met Corné
Bel Corné op 06-25354540
Stuur Corné een e-mail
Stuur Corné een appje!
Bereik Corné op LinkedIn

Wij werken onder andere voor...

Even kennismaken?

Kom gerust bij ons langs voor een kopje koffie of thee. We zijn reuze nieuwsgierig naar jouw verhaal!

3031_cc-coffee-1.png