Wat doet een Data Analist?

De Data Analist heeft een aantal hoofdtaken:

  • Data analyseren;
  • Hypothesen uit de data analyse voorleggen aan stakeholders;
  • Dashboards inrichten met managementinformatie voor de organisatie;
  • Koppelen van verschillende databasesystemen.

Je zorgt er als Data Analist dus eigenlijk voor drie hoofdzaken: dat databronnen zo integraal mogelijk functioneren, dat data geanalyseerd wordt en dat beschikbare data voor interne stakeholders beschikbaar zijn. Je gaat met managers in gesprek aan de hand van managementdashboards die je zelf beheert en legt je hypothesen op basis van beschikbare data aan hen voor. Je gaat met ze in gesprek over de interpretatie van data met als uitgangspunt een verhoogde klantbeleving.

Wat heeft een Data Analist op zijn CV staan?

De Data Analist heeft veel kennis nodig van IT-architectuur. Het verschilt per functie maar over het algemeen wordt er gevraagd om kennis van programmeertalen zoals Python. Daarnaast is diepgaande kennis van managementinformatie nodig: zowel van de techniek achter de Dashboard tools zelf als de wijze waarmee je met de data die daaruit gegenereerd wordt om gaat.

Data Analisten hebben voor het merendeel een WO-opleiding. Maar voor HBO-geschoolden zijn er wel degelijk mogelijkheden. De opleidingsrichting van Data Analisten verschilt sterk: een afgeronde ICT-opleiding of Econometrie is mogelijk, maar inmiddels zijn er veel specifiekere opleidingen ontstaan die perfect aansluiten. Artificial Intelligence of Data Science bijvoorbeeld.

Wat is de rol van de Data Analist in het bankwezen?

Het aantal transacties groeit wereldwijd al jaren. Het plafond is nog niet bereikt. Er gebeurt dusdanig veel dat de hoeveelheid data groeit en blijft groeien. Steeds meer processen zijn afhankelijk van de beheersing en interpretatie van die data. Een afdeling Know Your Customer is daar een goed voorbeeld van: signalen worden automatisch gegenereerd en uiteindelijk geanalyseerd door een mens van vlees en bloed. Maar dat is op dossierniveau. Een Data Analist houdt zich bezig met de grotere geheel: welke patronen zijn er zichtbaar en wat voor invloed heeft dat op het algehele proces van de bank in de strijd tegen financiële criminaliteit?

 

Wat is het voordeel van detachering (voor een Data Analist)?

Het voordeel van detachering is dat je in heel keukens kunt rondkijken in een betrekkelijk korte periode. Voor een Data Analist is dit een extra groot voordeel: de vraag naar dataprofessionals is heel groot, waardoor je met behulp van een goede detacheerder heel veel verschillende opdrachtgevers kunt ‘uitproberen’. Op die manier vind je de perfecte opdrachtgever vanzelf. Kwestie van meerdere projecten op verschillende plaatsen doorlopen.

Gerelateerde vacatures

Ben je op zoek naar een nieuwe uitdaging? Onderstaande vacatures zijn mogelijk interessant voor jou!

Scrum Master ZZP

HBO
Fulltime
Eindhoven

Zelfs voor een ervaren Scrum Master is deze ZZP-opdracht inhoudelijk pittig: uniformeer de werkwijze van alle scrumteams van één pas gevormde afdeling van een grote bank.

7662_corne_bouwman.jpg
Of neem contact op met Corné
Bel Corné op 06-25354540
Stuur Corné een e-mail
Stuur Corné een appje!
Bereik Corné op LinkedIn

Change Manager ZZP

Univeristeit (WO)
Fulltime
Utrecht

Als Change Manager maak je het verschil in de strijd tegen financiële criminaliteit! Solliciteer en maak een einde aan witwaspraktijken.

7662_corne_bouwman.jpg
Of neem contact op met Corné
Bel Corné op 06-25354540
Stuur Corné een e-mail
Stuur Corné een appje!
Bereik Corné op LinkedIn

Wij werken onder andere voor...

Even kennismaken?

Kom gerust bij ons langs voor een kopje koffie of thee. We zijn reuze nieuwsgierig naar jouw verhaal!

3031_cc-coffee-1.png