Wat doet een Data Analist?

De Data Analist heeft een aantal hoofdtaken:

  • Data analyseren;
  • Hypothesen uit de data analyse voorleggen aan stakeholders;
  • Dashboards inrichten met managementinformatie voor de organisatie;
  • Koppelen van verschillende databasesystemen.

Je zorgt er als Data Analist dus eigenlijk voor drie hoofdzaken: dat databronnen zo integraal mogelijk functioneren, dat data geanalyseerd wordt en dat beschikbare data voor interne stakeholders beschikbaar zijn. Je gaat met managers in gesprek aan de hand van managementdashboards die je zelf beheert en legt je hypothesen op basis van beschikbare data aan hen voor. Je gaat met ze in gesprek over de interpretatie van data met als uitgangspunt een verhoogde klantbeleving.

Wat heeft een Data Analist op zijn CV staan?

De Data Analist heeft veel kennis nodig van IT-architectuur. Het verschilt per functie maar over het algemeen wordt er gevraagd om kennis van programmeertalen zoals Python. Daarnaast is diepgaande kennis van managementinformatie nodig: zowel van de techniek achter de Dashboard tools zelf als de wijze waarmee je met de data die daaruit gegenereerd wordt om gaat.

Data Analisten hebben voor het merendeel een WO-opleiding. Maar voor HBO-geschoolden zijn er wel degelijk mogelijkheden. De opleidingsrichting van Data Analisten verschilt sterk: een afgeronde ICT-opleiding of Econometrie is mogelijk, maar inmiddels zijn er veel specifiekere opleidingen ontstaan die perfect aansluiten. Artificial Intelligence of Data Science bijvoorbeeld.

Wat is de rol van de Data Analist in het bankwezen?

Het aantal transacties groeit wereldwijd al jaren. Het plafond is nog niet bereikt. Er gebeurt dusdanig veel dat de hoeveelheid data groeit en blijft groeien. Steeds meer processen zijn afhankelijk van de beheersing en interpretatie van die data. Een afdeling Know Your Customer is daar een goed voorbeeld van: signalen worden automatisch gegenereerd en uiteindelijk geanalyseerd door een mens van vlees en bloed. Maar dat is op dossierniveau. Een Data Analist houdt zich bezig met de grotere geheel: welke patronen zijn er zichtbaar en wat voor invloed heeft dat op het algehele proces van de bank in de strijd tegen financiële criminaliteit?

 

Wat is het voordeel van detachering (voor een Data Analist)?

Het voordeel van detachering is dat je in heel keukens kunt rondkijken in een betrekkelijk korte periode. Voor een Data Analist is dit een extra groot voordeel: de vraag naar dataprofessionals is heel groot, waardoor je met behulp van een goede detacheerder heel veel verschillende opdrachtgevers kunt ‘uitproberen’. Op die manier vind je de perfecte opdrachtgever vanzelf. Kwestie van meerdere projecten op verschillende plaatsen doorlopen.

Gerelateerde vacatures

Ben je op zoek naar een nieuwe uitdaging? Onderstaande vacatures zijn mogelijk interessant voor jou!

Procesmanager CDD

HBO
Fulltime
Amersfoort, Utrecht

Customer Due Dilligence (CDD) is één van de meest besproken processen in de huidige bankwereld. Banken krijgen stevige deadlines opgelegd vanuit De Nederlandsche Bank (DNB) en doen er alles aan om ze te behalen.

max4353 lowres
Of neem contact op met Max
Bel Max op 0625104691
Stuur Max een e-mail
Stuur Max een appje!
Bereik Max op LinkedIn

Product Owner

HBO
Fulltime
Amsterdam

De Product Owner is een onmisbare schakel in het Agile werkproces. Je bent de man of vrouw die de klant altijd centraal zet en jij zorgt ervoor dat digitale processen perfect aansluiten bij de klant.

debby konaltempvoortestdaarnaverwijderen
Of neem contact op met Debby
Bel Debby op 06 - 53479604
Stuur Debby een e-mail
Stuur Debby een appje!
Bereik Debby op LinkedIn

Wij werken onder andere voor...

Even kennismaken?

Kom gerust bij ons langs voor een kopje koffie of thee. We zijn reuze nieuwsgierig naar jouw verhaal!

3031 cc coffee 1