Een Corporate Recruiter is direct in dienst van een bedrijf. Hij staat dus midden in de cultuur en kent deze door en door. Hij weet dus als geen ander welke professionals bij zijn organisatie passen. De verdere invulling van zijn werk is mede afhankelijk van het bedrijf waarvoor hij werkt. Een sterke Employer Branding – kort samengevat: de marketing voor je eigen bedrijf met als doel om nieuwe en bestaande medewerkers te doen denken: dit is echt het leukste bedrijf ooit, daar wil ik werken – zorgt ervoor dat er veel gesolliciteerd wordt. Wanneer de Employer Branding minder ver ontwikkeld is, komen er minder sollicitaties binnen. Hierdoor moet de Corporate Recruiter actiever zelf op zoek naar personeel.

Wat doet een Corporate Recruiter naast het werven van personeel?

Het takenpakket van een Corporate Recruiter is breed. Zijn kerntaak is hetzelfde als dat van een Recruiter: personeel werven. Maar over het algemeen besteedt de Corporate Recruiter meer tijd aan neventaken en aan de lange termijn. Op zich ook niet vreemd: neem de Employer Branding bijvoorbeeld. Als Corporate Recruiter weet je heel goed wat potentiële kandidaten van je bedrijf vinden. Je bent dus dé kenner van de doelgroep voor Employer Branding. Daarom stap je regelmatig naar de afdeling marketing met waardevolle input.

Als Corporate Recruiter sta je daarnaast nauw in contact met de afdeling HR. Employer Branding gaat immers over meer dan nieuw personeel, ook huidig personeel speelt een grote rol in het bouwen van je bedrijfsimago. HR-medewerkers zijn op hun beurt dé kenner op dat vlak. De Corporate Recruiter neemt een rol in het ontwikkelen van wervingsbeleid, maar krijgt dus ook te maken met het personeelsbeleid. Omdat hij kennis heeft van beiden wordt hij vaak ook betrokken bij het ontwikkelen van een langetermijnvisie op HR-gebied.

Wat is het verschil tussen een Corporate Recruiter en een Recruiter?

Een Recruiter werft voor meerdere organisaties. Hij kent dus meerdere bedrijfsculturen. Weliswaar niet allemaal zo goed als een Corporate Recruiter dat doet voor zijn eigen bedrijf, maar een Recruiter kan beter beoordelen waar iemand het beste tot zijn recht komt. Ook heeft een Recruiter vaak meer alternatieven te bieden qua functies, simpelweg omdat de meeste recruitmentbureaus professionals onder brengen bij meerdere opdrachtgevers.

De Corporate Recruiter gebruikt zijn politieke voelsprieten heel veel. Een Corporate Recruiter werkt heel veel samen met in- en externe stakeholders, in sommige gevallen zelfs externe Recruiters. Het mag duidelijk zijn dat een Corporate Recruiter moet weten hoe hij mensen in beweging brengt. 

Recruitmentbureaus zijn over het algemeen meer gericht op de korte termijn. Dit is simpel te verklaren: bedrijven schakelen een recruitmentbureau in omdat het ze zelf niet lukt om een vacature te vervullen. Er wordt dus van een externe Recruiter verwacht dat ze snel leveren. Een Corporate Recruiter krijgt meer de ruimte om ook naar de lange termijn te kijken: wat heeft zijn eigen bedrijf nodig over enkele maanden of jaren? Een recruitmentbureau heeft uiteraard ook een lange termijnvisie en probeert altijd mee te denken met zijn klanten op het gebied van personeelsbehoeften. Maar wanneer je zelf werkt in het bedrijf waarom het draait, is dit wel makkelijker in te schatten.

Wanneer ben ik geschikt als (Corporate) Recruiter?

Een Corporate Recruiter is niet beter dan een Recruiter, of andersom. Het is 100% persoonlijk welke functie beter bij je past. Er zijn een aantal checkvragen die je kunnen helpen bij het maken van de juiste keuze:

Werk je graag voor een groot of klein bedrijf? Corporate Recruiters werken meestal voor een groot bedrijf. Het merendeel van de recruitmentbureaus heeft minder dan vijftig mensen in dienst.

Leer je graag één bedrijfscultuur heel goed kennen of krijg je liever met verschillende culturen te maken? In het laatste geval ben je een Recruiter.

Heb je affiniteit met marketing? Een Corporate Recruiter krijgt over het algemeen meer te maken met Employer Branding. Bij recruitmentbureaus is ook steeds meer aandacht voor Candidate Persona’s en Candidate Journeys. Als Corporate Recruiter krijg je echter nog steeds te meer maken met marketing dan een Recruiter.

Gerelateerde vacatures

Ben je op zoek naar een nieuwe uitdaging? Onderstaande vacatures zijn mogelijk interessant voor jou!

Recruiter

HBO
Fulltime
Utrecht, Utrecht

Ben jij gepassioneerd over het bankwezen en heb je ervaring in het rekruteren van toptalent? Word de Recruiter voor ons bedrijf en richt je op het vinden van de beste kandidaten voor vacatures binnen de bankensector in Nederland.

7662 corne bouwman
Of neem contact op met Corné
Bel Corné op 06-25354540
Stuur Corné een e-mail
Stuur Corné een appje!
Bereik Corné op LinkedIn

Wij werken onder andere voor...

Even kennismaken?

Kom gerust bij ons langs voor een kopje koffie of thee. We zijn reuze nieuwsgierig naar jouw verhaal!

3031 cc coffee 1