Wat doet een Controller?

De functietitel Controller is eigenlijk een containerbegrip. Het takenpakket is sterk afhankelijk van de volledige functietitel. De functies die we in deze blog aan bod laten zijn de meest voorkomende rollen: de Financial en de Business Controller.

Takenpakket Financial Controller

Begint je Finance carrière pas net? Dan is de kans groot dat je begint als Financial Controller. In die rol krijg je betrekkelijk veel operationele, boekhoudkundige taken. Je houdt je bezig met het opmaken van de balans, het opstellen van financiële rapportages, het versturen en uitbetalen van facturen en het afhandelen van belastingaangiftes.

Wat is het verschil tussen een Boekhouder en een Financial Controller?

Op basis van de vorige alinea zou je de conclusie kunnen trekken dat een Financial Controller een Boekhouder is. Maar dit is niet zo. Het voornaamste verschil is dat het werk van een Financial Controller niet klaar is wanneer de financiële administratie is afgehandeld en alle cijfers netjes op een rij staan. Hij denkt namelijk ook uitgebreid na over de volledigheid van rapportages en financiële processen. Dat de omzet en de winst op papier vast moeten staan, moge duidelijk zijn, maar een Financial Controller vraagt zich doorlopend af welke data er nog niet in rapporten te vinden is, met als doel financiële risico’s te ondervangen.

Een voorbeeld uit onze eigen branche, de wereld van detachering. Stel: je weet van je gedetacheerden wat hun woonplaats is en waar ze werken. Máár: je hebt niet inzichtelijk wat het aantal gereisde kilometers is van de woonplaats naar het werk. Hoe kun je dan snel aantoonbaar maken dat een verstrekte reiskostenvergoeding correct is, zonder heel veel handwerk te moeten verrichten? De Financial Controller stelt soortgelijke risico’s vast in financiële processen en zorgt ervoor dat een dergelijk proces wordt verbeterd.

Takenpakket Business Controller

Een Business Controller helpt het management bij het maken van strategische keuzes die invloed hebben op het bedrijfsresultaat. Een Financial Controller houdt zich met name bezig met de situatie zoals deze is of is geweest, een Business Controller kijkt vooruit. Hij maakt een forecast van te verwachten inkomsten en kosten, hij houdt ontwikkelingen in de branche nauwlettend in het oog en hij denkt mee over procesverbeteringen om bedrijfsrisico’s af te dekken.

Bij het jaarlijkse bezoek van de accountant geeft de Business Controller antwoord op andere vragen dan de Financial Controller. Wederom geven we een voorbeeld uit de detacheringsbranche. Stel: je hebt 90% van je personeel bij hetzelfde bedrijf geplaatst. Wat gebeurt er dan als die grote klant omvalt? Risicospreiding is noodzakelijk om dat te voorkomen. Een Business Controller zorgt ervoor dat er een strategische beslissing wordt genomen, om te voorkomen dat de accountant het jaar erop hetzelfde probleem vaststelt.

Wat voor opleiding heeft een Controller?

Controllers zijn vrijwel zonder uitzondering HBO of WO opgeleid. De meest voorkomende opleidingsrichtingen zijn Accountancy en Bedrijfseconomie.

Wat hebben Controllers op hun CV staan?

De kruisbestuiving tussen Accountancy en Controlling is heel groot. Uit een kleine steekproef die we zelf hebben gedaan blijkt dat 24% van de (Financial en Business) Controllers minimaal één accountancy functie op hun CV hebben staan.

Daarnaast zijn er ook zakenbankiers die ervoor kiezen om een overstap te maken naar een Controlling-functie. Dit geldt met name voor functies die veel te maken hebben met de risicoafweging van financieringen, zoals Financieringsspecialisten en Kredietacceptanten.

Gerelateerde vacatures

Ben je op zoek naar een nieuwe uitdaging? Onderstaande vacatures zijn mogelijk interessant voor jou!

Kredietbeoordelaar Zakelijk

HBO
Fulltime
Utrecht, Landelijk

Als Kredietbeoordelaar Zakelijk beoordeel je ingediende kredietvoorstellen van mkb- en grootzakelijke ondernemers. Deze voorstellen worden in de meeste gevallen ingediend door een Accountmanager.

debby konaltempvoortestdaarnaverwijderen
Of neem contact op met Debby
Bel Debby op 06 - 53479604
Stuur Debby een e-mail
Stuur Debby een appje!
Bereik Debby op LinkedIn

Quality Checker CDD

HBO
Fulltime
Utrecht, Landelijk

De Quality Checker is verantwoordelijk voor het controleren van het werk van KYC Analisten bij banken. Nadat zij hun onboarding of review hebben afgerond ben jij aan zet.

lesleyrond mailfoto
Of neem contact op met Lesley
Bel Lesley op 0655805744
Stuur Lesley een e-mail
Stuur Lesley een appje!
Bereik Lesley op LinkedIn

Wij werken onder andere voor...

Even kennismaken?

Kom gerust bij ons langs voor een kopje koffie of thee. We zijn reuze nieuwsgierig naar jouw verhaal!

3031 cc coffee 1