Wat doet een Business Analist?

Een team van Business Analisten draagt de verantwoordelijkheid voor het behalen van Business- en IT-doelstellingen. Business Analisten fungeren als projectmanagers die in staat zijn te schakelen met een breed palet aan interne stakeholders. De hoofdtaken zijn:

  • Toetsen van bestaande processen aan (gewijzigde) wet- en regelgeving;
  • Implementaties van nieuwe systemen begeleiden;
  • Doelen van procesoptimalisatieprojecten bewaken;
  • Zorgdragen voor proces- en werkbeschrijvingen;
  • Rol pakken in de bewaking van datakwaliteit;
  • Doorlopend communiceren met interne stakeholders.

De Business Analist heeft een generieke taak en communiceert veel met interne stakeholders om de resultaten aansluiting te laten vinden bij de wensen van externe stakeholders. De focus van interne aandacht is mede afhankelijk van de invulling van een specifieke vacature voor Business Analist. De Product Owner is bijvoorbeeld een rol waarmee de BA veel contact heeft: met name voor het ophalen van relevante user stories om de gemaakte keuzes te toetsen ten opzichte van het klantbelang.

Data speelt een steeds grotere rol in de invulling van de rol van Business Analist. Ervaring met databaseprogrammeertalen wordt bijvoorbeeld regelmatig gevraagd bij openstaande vacatures. Ook het analyseren van data kan een onderdeel zijn van de functie. Maar ook hierbij geldt het generieke principe van de Business Analist rol: het draait om bewustzijn van het belang van datakwaliteit en voor specifieke werkzaamheden schakelt hij bijvoorbeeld een Data Steward of Data Analist in.

Wat is Business Intelligence (BI)?

Business Intelligence (BI) is een term die je in de zoektocht naar een baan als Business Analist vaak tegen komt. Wat betekent dit precies?

Een financiële instelling heeft heel veel data tot zijn beschikking. De potentiële waarde van die data is enorm. De IT-afdeling vertaalt deze stroom aan data naar behapbare dashboards zodat de Business deze waarde kan benutten. Business Intelligence wordt in het hedendaagse werkleven dus vooral geassocieerd met het verwerken van data en het kiezen van de juiste software om dit te doen.

PowerBI is het bekendste voorbeeld van een tool waarmee dashboards worden gebouwd. De rol van de Business Analist ten opzichte van dashboards verschilt per project, per opdrachtgever en per vacature. Soms bouwt hij zelf dashboards, soms gebruikt hij de inzichten om zijn Business-collega’s te informeren over ontwikkelingen in de markt. Wat een Business Analist altijd doet is het afstemmen van dashboards op de wensen van zijn Business-collega’s. Soms schakelt hij hiervoor met zijn IT-collega’s, soms handelt hij het zelf af.

Wat heeft de Business Analist op zijn CV staan?

Hij heeft vaak een achtergrond in bedrijfseconomie, bedrijfskunde of IT. Kortom: wanneer een BA vanuit de Business komt leert hij veel bij over IT en andersom. Hij heeft kennis van de ontwikkeling van financiële markten maar ook van programmeertalen. Kennis van projectmanagementmethoden (bijvoorbeeld Prince II) en procesmanagementmethoden (zoals ITIL) zijn zeker noodzakelijk.

Wat is zijn rol in het bankwezen?

In het bankwezen wordt hij over het algemeen aan een specifiek domein gekoppeld. Bijvoorbeeld zakelijke hypotheken of de afdeling Customer Due Dilligence (CDD). Een bank gebruikt te veel systemen en heeft een te grote datastroom om de BA in de volledige breedte te laten werken. In de praktijk betekent dit vaak dat er kennis nodig is van het specifieke domein waar de Business Analist gaat werken. Over het algemeen is dit overigens wel snel aan te leren en is kennis van het specifieke domein een pre, geen harde eis.

Wat is het verschil tussen een Business Analist en een Business Intelligence Analist?

De term Business Intelligence Analist is minder gangbaar dan Business Analist. Op papier zijn het twee verschillende functies, in de praktijk wordt het onderscheid vaak niet gemaakt. Maar er bestaan wel verschillen. De Business Intelligence Analist is verantwoordelijk voor het maken van analyses die laten zien ‘hoe goed het gaat’ met een bepaalde afdeling. Hij besteedt minder tijd aan de vraag ‘hoe kan het beter’ dan de Business Analist. De Business Intelligence Analist besteedt het merendeel van zijn tijd aan het maken van rapportages.

 

Gerelateerde vacatures

Ben je op zoek naar een nieuwe uitdaging? Onderstaande vacatures zijn mogelijk interessant voor jou!

Procesmanager CDD

HBO
Fulltime
Amersfoort, Utrecht

Customer Due Dilligence (CDD) is één van de meest besproken processen in de huidige bankwereld. Banken krijgen stevige deadlines opgelegd vanuit De Nederlandsche Bank (DNB) en doen er alles aan om ze te behalen.

max4353 lowres
Of neem contact op met Max
Bel Max op 0625104691
Stuur Max een e-mail
Stuur Max een appje!
Bereik Max op LinkedIn

Product Owner

HBO
Fulltime
Amsterdam

De Product Owner is een onmisbare schakel in het Agile werkproces. Je bent de man of vrouw die de klant altijd centraal zet en jij zorgt ervoor dat digitale processen perfect aansluiten bij de klant.

debby konaltempvoortestdaarnaverwijderen
Of neem contact op met Debby
Bel Debby op 06 - 53479604
Stuur Debby een e-mail
Stuur Debby een appje!
Bereik Debby op LinkedIn

Wij werken onder andere voor...

Even kennismaken?

Kom gerust bij ons langs voor een kopje koffie of thee. We zijn reuze nieuwsgierig naar jouw verhaal!

3031 cc coffee 1