Wat doet een Assistent Accountant?

De Assistent Accountant krijgt een aantal klanten uit het MKB toegewezen. Hij helpt ze met het voeren van hun financiële administratie. Hij controleert of de financiële administratie aan de wettelijke eisen voldoet. Alle cijfers die maandelijks, per kwartaal of per jaar opgesteld moeten worden, zoals de winst- en verliesrekeningen en de balans, worden ook de Assistent Accountant bijgehouden. Belastingaangiften zoals (bijvoorbeeld) de Omzet-, Inkomsten- en Vennootschapsbelasting worden ook door de Assistent Accountant verzorgd.

Bij sommige vacatures wordt er onderscheid gemaakt tussen Junior en Senior Assistent Accountant. Een Junior Assistent Accountant is MBO-opgeleid en voert voornamelijk administratieve taken uit, vergelijkbaar met die van een boekhouder. De Senior Assistent Accountant vervult een rol op HBO-niveau.

Wat is het verschil tussen een Assistent Accountant en een Accountant?

Er zijn twee verschillende typen accountants: AA (Accountant-Administratieconsulent) en RA (Register Accountant). AA accountants hebben een adviserende rol richting klanten en RA Accountants hebben een controlerende functie. De rol van een RA Accountant lijkt op dat van een auditor: ze controleren bedrijfsprocessen en stellen enorm veel vragen om vast te kunnen stellen of er geldstromen zijn die niet goed verklaarbaar zijn.

Als Assistent Accountant word je begeleid door een AA Accountant en word je opgeleid om een AA-accountant te worden. De Assistent Accountant werkt onder supervisie van een AA Accountant. Direct contact met de klant is er zeker, alleen is de Accountant uiteindelijk eindverantwoordelijk voor de opgeleverde resultaten. Een Assistent Accountant is nog niet bevoegd om een officiële accountantsverklaring te geven, een AA Accountant wel.

Wat heeft een Assistent Accountant op zijn CV staan?

De CV van een Assistent Accountant is zeer herkenbaar: een opleiding HBO Accountancy (Finance & Control is overigens ook mogelijk) en een bijbaan als administrateur staan er vrijwel altijd op.

De AA Accountant is vrijwel altijd Assistent Accountant geweest. Voor de RA Accountant geldt dit vaak ook, maar het is zeker niet noodzakelijk.

Er zijn twee verschillende typen accountants: AA (Accountant-Administratieconsulent) en RA (Register Accountant). AA accountants hebben een adviserende rol richting klanten en RA Accountants hebben een controlerende functie. De rol van een RA Accountant lijkt op dat van een auditor: ze controleren bedrijfsprocessen en stellen enorm veel vragen om vast te kunnen stellen of er geldstromen zijn die niet goed verklaarbaar zijn.Als Assistent Accountant word je begeleid door een AA Accountant en word je opgeleid om een AA-accountant te worden. De Assistent Accountant werkt onder supervisie van een AA Accountant. Direct contact met de klant is er zeker, alleen is de Accountant uiteindelijk eindverantwoordelijk voor de opgeleverde resultaten. Een Assistent Accountant is nog niet bevoegd om een officiële accountantsverklaring te geven, een AA Accountant wel.

Gerelateerde vacatures

Ben je op zoek naar een nieuwe uitdaging? Onderstaande vacatures zijn mogelijk interessant voor jou!

Junior Adviseur MKB

HBO
Fulltime
Utrecht, Landelijk

Als Adviseur MKB ben je hét aanspreekpunt van de bank voor zakelijke klanten die geen vaste Accountmanager hebben. Voor het merendeel zijn dit MKB-klanten uit je eigen regio.

max4353 lowres
Of neem contact op met Max
Bel Max op 0302926070
Stuur Max een e-mail
Stuur Max een appje!
Bereik Max op LinkedIn

Senior Adviseur MKB

HBO
Fulltime
Utrecht, Landelijk

Als Senior Adviseur MKB ben je hét aanspreekpunt van de bank voor zakelijke klanten die geen vaste Accountmanager hebben. Voor het merendeel zijn dit MKB-klanten uit je eigen regio.

max4353 lowres
Of neem contact op met Max
Bel Max op 0302926070
Stuur Max een e-mail
Stuur Max een appje!
Bereik Max op LinkedIn

Wij werken onder andere voor...

Even kennismaken?

Kom gerust bij ons langs voor een kopje koffie of thee. We zijn reuze nieuwsgierig naar jouw verhaal!

3031 cc coffee 1