Wat doet een AML Analist?

De AML Analist is zowel een analist als adviseur. De kerntaak is het analyseren van mogelijk verdachte transacties. Een geautomatiseerd systeem scant doorlopend transacties binnen de bank. Aan de hand van door dataprofessionals ingestelde bandbreedten vindt dit systeem een transactie ongebruikelijk of gebruikelijk. De ongebruikelijke transacties worden omgezet in een zogeheten alert. De Analist doet vervolgens onderzoek om de vraag te beantwoorden: is dit daadwerkelijk een ongebruikelijke transactie die kan duiden op financiële criminaliteit?

Daarnaast is hij een interne adviseur voor collega’s van de afdeling Customer Due Diligence van een bank. Vanwege het specifieke specialisme op gebied van transacties wordt er regelmatig intern om advies gevraagd. Het is overigens niet altijd zo dat het een onderzoek naar witwassen betreft. In het merendeel van de gevallen wel, maar er kunnen ook andere vormen van financiële criminaliteit naar voren komen uit een transactie-onderzoek. De betekenis van Anti Money Laundering Analist is in die zin dus niet 100% letterlijk. 

Komt hij ongebruikelijke transacties tegen die echt niet te verklaren zijn? Dan neemt hij of zij direct contact op met de klant zelf. Is er na dat gesprek nog steeds geen goede verklaring te geven? Dan wordt er een melding gedaan bij de Financial Intelligence Unit (FIU).

Wat heeft de AML Analist op zijn CV staan?

De grote overeenkomst op het CV van een AML Analist is de gekozen studierichting: een juridische. Criminologie komt het meest voor, maar ook andere WO-studies op het gebied van rechten zijn regelmatig te zien op het CV van een AML Analist. HBO afgestudeerde Analisten hebben vaak een Rechten of Veiligheid-gerelateerde studie afgerond.

AML Analisten hebben vaak een rol in de Compliance bekleed en hebben ervoor gekozen om zich te specialiseren. Hoewel geen carrière hetzelfde is natuurlijk.

Waarom kies je als voor detachering?

Onder toedoen voor de automatisering veranderen functieprofielen binnen de Customer Due Dilligence in een hoog tempo. Soms is dit tempo zo hoog dat carrièreplanning een bezigheid apart wordt. De AML Analist is een specialist. Maar die keuze voor die rol is geen keuze voor het leven. Mogelijk kijk je liever rond en maak je uiteindelijk de stap naar KYC of CDD Analist of ambieer je een functie die meer met Risk & Compliance-beleid te maken heeft. Carrierecafe denkt actief met je mee over jouw loopbaanontwikkeling. Wat wordt je volgende stap en maak je de stap? Sta je open voor een divers CV? Dan past flexwerk uitstekend bij jou. Als je voor detachering kiest, kun je meekijken in meerdere keukens. In de praktijk groeien flexwerkers daardoor ook sneller door. Ze leren meer in korte tijd en maken vervolgens sneller de stap naar een nieuwe rol.

Gerelateerde vacatures

Ben je op zoek naar een nieuwe uitdaging? Onderstaande vacatures zijn mogelijk interessant voor jou!

CDD Analist

HBO
Fulltime
Amsterdam, Amersfoort, Den Bosch, Eindhoven, Leeuwarden, Rotterdam, Tilburg, Utrecht, Zwolle

Als CDD Analist schat je zelfstandig de integriteit van nieuwe of bestaande klanten in. Voor de meeste opdrachten die we open hebben staan, gaat het om zakelijke klanten.

7662_corne_bouwman.jpg
Of neem contact op met Corné
Bel Corné op 06-25354540
Stuur Corné een e-mail
Stuur Corné een appje!
Bereik Corné op LinkedIn

Quality Checker KYC

HBO
Fulltime
Amsterdam, Amersfoort, Zwolle

De Quality Checker is verantwoordelijk voor het controleren van het werk van KYC Analisten bij banken. Nadat zij hun onboarding of review hebben afgerond ben jij aan zet.

7662_corne_bouwman.jpg
Of neem contact op met Corné
Bel Corné op 06-25354540
Stuur Corné een e-mail
Stuur Corné een appje!
Bereik Corné op LinkedIn

Wij werken onder andere voor...

Even kennismaken?

Kom gerust bij ons langs voor een kopje koffie of thee. We zijn reuze nieuwsgierig naar jouw verhaal!

3031_cc-coffee-1.png