Ik heb een vast contract

Een vast contract. Je weet wat je kunt verwachten. Je kent je collega’s. Je hebt vastigheid en veiligheid. Klinkt goed, toch? Routine heeft zeker zijn voordelen. Maar routine is ook een vorm van verveling. Krijg je er nog nieuwe taken bij, of doe je al jaren hetzelfde? Verwonder jij je nog over hoe sommige processen zijn ingericht of ben je alles normaal gaan vinden? Stel je jezelf nog regelmatig de vraag: waar wil ik naartoe met mijn carrière?

Drie keer nee? Van baan wisselen dwingt je om na te denken over wat je echt wil. Nu én in de nabije toekomst. Zodat je het vervolgens actief kunt nastreven. Mogelijk kun je hetzelfde werk doen bij een andere opdrachtgever, maar kun je daar mee neventaken uitvoeren. Een aansturende rol bijvoorbeeld. Daarbij kijk je op een andere manier naar werk als je nieuw bent. En dat confronteert je nieuwe collega’s met zaken die ze zelf mogelijk uit het oog verloren zijn. Omdat ze, net als jij bij je huidige opdrachtgever, hun huidige procedures ‘normaal’ zijn gaan vinden. Drie frisse blik kunnen ze zeker gebruiken. En het geeft jou het gevoel een toegevoegde waarde te zijn voor je nieuwe opdrachtgever.

Ik wil goed blijven verdienen

Van baan wisselen is goed voor je portemonnee. Er zijn genoeg bronnen die dit gegeven bevestigen. Op de lange termijn word je CV er een stuk sterker van. Werkervaring bij verschillende opdrachtgevers zorgt voor een ruimere blik op je werkveld. Je netwerk wordt er ook groter van. Allemaal redenen waarom je op de lange termijn meer kans maakt op een goed salaris.

Bovendien word je niet werkgelukkig van een hoog salaris alleen. Natuurlijk, je krijgt graag goed betaald. Maar je werkt 1880 uur per jaar (fulltime, 25 vakantiedagen). Levert je salaris daar genoeg brandstof voor? Of moet er ook een paar liter voldoening in je tank?

De toekomst is onzeker

Dat de financiële sector geraakt wordt en het mogelijk nog flink te verduren krijgt staat buiten kijf. De Nederlandsche Bank stelt dat een langdurige crisis de banksector hard kan raken. Maar de banken hebben aardig wat meer vet op de botten dan ten tijde van de kredietcrisis.

Puur gekeken naar werkgelegenheid voor bankiers lijken er net zo veel kansen als bedreigingen te zijn. De vraag naar Bijzonder Beheer-medewerkers groeit traditioneel gezien altijd ten tijde van crisis. Daarnaast zijn er binnen het bankwezen een aantal krapteberoepen waar de vraag naar personeel ook nu nog enorm hoog is. Een ervaren CDD Analist heeft de banen voor het uitkiezen. Hetzelfde geldt voor Data Science professionals. Maar ook binnen de Hypotheken lijkt de invloed van de Corona Crisis nog verwaarloosbaar.

Van baan wisselen is inderdaad altijd een risico. Maar met risicomijdend gedrag alleen bouw je geen succesvolle carrière op. En op dit moment is het risico nog verwaarloosbaar.

Vaak van baan wisselen schrikt opdrachtgevers af

Jaren lang om de zes maanden wisselen van baan is inderdaad geen goed idee. Dit kan opdrachtgevers afschrikken en vragen oproepen als: weet je eigenlijk wel wat je wil en ben je wel loyaal? Ga je er vol voor als je met een nieuwe baan begint? Maar er zit een groot verschil tussen om de paar jaar van baan wisselen en om de paar maanden. Na een jaar of twee heeft een opdrachtgever de geïnvesteerde tijd voor het inwerken heel ruim terugverdiend.

Wanneer je te lang bij één opdrachtgever werkt loop je het risico om een ‘stempel’ te krijgen van die organisatie. Want waarom besluit je na twintig jaar ineens te vertrekken? Maar wat je ook doet: het gaat vooral om je motivatie. Kun je goed uitleggen waarom het wisselen van baan je heeft geholpen om je werkpersoon te laten groeien? Dan heeft een nieuwe opdrachtgever er alleen maar baat bij dat je regelmatig van baan hebt gewisseld!

Ik weet niet of ik überhaupt van baan wil wisselen

Mogelijk hebben je twijfels weinig van doen met de Corona Crisis. Immers: het merendeel van bovenstaande argumenten zijn ook buiten de Corona Crisis relevant. Eigenlijk is het vrij eenvoudig om voor jezelf te bepalen of de beslissing om van baan te veranderen gebaseerd is op de juiste argumenten. Durf het aan om je te laten leiden door emotionele argumenten, boven rationale elementen. Vanuit je gevoel ken je vaak je eigen waarheid heel goed. Maar soms is het moeilijk om je eigen waarheid te bevestigen. Je voelt bijvoorbeeld dat een bedrijfscultuur niet bij je past. Dit gevoel verdwijnt niet. Een emotioneel argument dus om van baan te wisselen. Een argument als 'een vast contract is zo veilig' is een rationeel argument. Vaak laten professionals zich eerder leiden door rationele argumenten dan door emotionele argumenten. Terwijl het wat Carrierecafe betreft andersom moet zijn!

Switchen van baan: gewoon doen!

Klik op vacature button hieronder en vind je droombaan!

Gerelateerde vacatures

Ben je op zoek naar een nieuwe uitdaging? Onderstaande vacatures zijn mogelijk interessant voor jou!

Traineeship Finance

HBO
Fulltime
Utrecht, Landelijk

Versneld carrière maken in de financiële dienstverlening? Dan bestaat er geen betere start dan de Traineeship Finance.

aminelowres
Of neem contact op met Amine
Bel Amine op 0621347361
Stuur Amine een e-mail
Stuur Amine een appje!
Bereik Amine op LinkedIn

Medewerker Bijzonder Beheer

HBO
Fulltime
Utrecht, Landelijk

Als Medewerker Bijzonder Beheer begeleid je klanten met serieuze betalingsachterstanden. Klanten die al maanden hun hypotheek of persoonlijke lening niet hebben kunnen aflossen krijgen jou aan de lijn.

debby konaltempvoortestdaarnaverwijderen
Of neem contact op met Debby
Bel Debby op 06 - 53479604
Stuur Debby een e-mail
Stuur Debby een appje!
Bereik Debby op LinkedIn

Wij werken onder andere voor...

Even kennismaken?

Kom gerust bij ons langs voor een kopje koffie of thee. We zijn reuze nieuwsgierig naar jouw verhaal!

3031 cc coffee 1