Eén: pas je dagschema aan

Je normale uren draaien al thuiswerkend met kinderen is een onmogelijke missie. Bespreek met je partner welke momenten jij absoluut aan het werk moet zijn (tijdens conference calls en andere overlegmomenten bijvoorbeeld). Stem jullie schema daarop af. Wissel de momenten dat jij met een half tot heel oog op je kinderen moet passen af met je partner op basis van dit schema. En als dat betekent dat één van jullie na bedtijd nog wat uren moet maken, wissel dit dan af!

Twee: stem de situatie goed af met je collega’s

Je opdrachtgever begrijpt echt wel dat thuiswerken met kinderen een hele uitdaging is. Maak heldere afspraken met je teamleider en collega’s over je dagindeling en vooral hoe je communiceert over werkzaamheden met een hoge prioriteit. Niet alles kan wachten. Geef aan dat je werktelefoon altijd in de buurt is, ook op momenten dat je een bezigheid voor je kinderen verzint waarmee ze een uurtje zoet zijn. En stem ook dit goed af met je partner.

Drie: combineer huishoudelijke taken met toezicht op de kinderen

Een ingewikkelde draaitabel in Excel maken met een kind op schoot is nogal een opgave. De was opvouwen daarentegen met een half oog dat toezicht houdt op je kind, dat lukt nog wel. Omdat je als fulltime thuiswerkend ouder toch ’s avonds het één en ander af moet maken kun je het huishouden wat meer integreren terwijl je op je spelende kinderen let. Vul je gewerkte uren aan naar acht nadat de kinderen op bed liggen.

Vier: maak je kinderen duidelijk wat thuiswerken is

Vertel je kinderen wat thuiswerken is en waarom het nodig is. Het zal wat aanpassingsvermogen van ze vergen, maar het is zeker mogelijk om kinderen te leren dat thuis zijn niet altijd gelijk staat aan beschikbaar zijn. Trek je nette werkkleren aan en tover je joggingpak pas tevoorschijn als je werktijd er echt op zit. Dan zien je kinderen dat je in de werkmodus staat. Richt een werkplek in en sluit de deur. Je kunt deze situatie afwisselen met je partner, zodat jullie allebei een dagdeel volledig gefocust kunnen zijn op echte concentratieklussen.

Vijf: maak een spelletje van het samenwerken

Wanneer je de ouder met opletdienst bent kun je onmogelijk je werk helemaal laten varen. Het is zeker mogelijk om samen met je kinderen te werken aan de keukentafel. Maak er een spelletje van. Bereid een paar opdrachten voor en laat ze met een kleurplaat of een andere bezigheid naast je werken. De echte concentratieklussen krijg je dan mogelijk niet gedaan, maar mails beantwoorden of routinematige klussen moet zeker lukken.

Zes: beweeg, beweeg en beweeg!

Stem goed af met je partner wie wanneer pauze houdt en ga naar buiten! Je concentratievermogen wordt aardig op de proef gesteld. Maak je hoofd daarom regelmatig leeg door een wandelingetje te maken. Lastig in het schema te passen? Wissel dan kwartiertjes af zodat je er allebei heel even uit kan.

Zeven: haal je ethernetkabel uit de kast

Internetverbindingen staan flink onder druk door al thuiswerkende Nederlanders waardoor alles trager loopt dan normaal. Zeker wanneer je partner of jij via een zware thuiswerkapp het digitale gewicht verder verhoogt en je kinderen op TikTok filmpjes bekijken. Inmiddels is zo WiFi zo algemeen geaccepteerd dat bijna niemand nog een ethernetkabel in huis heeft liggen zonder stoflaag. Tover hem als tijdelijke oplossing tevoorschijn. Internet met kabel is ALTIJD sneller dan zonder!

Lees ook Thuiswerken tijdens de Corona Crisis voor algemene tips!

Gerelateerde vacatures

Ben je op zoek naar een nieuwe uitdaging? Onderstaande vacatures zijn mogelijk interessant voor jou!

Procesmanager CDD

HBO
Fulltime
Amersfoort, Utrecht

Customer Due Dilligence (CDD) is één van de meest besproken processen in de huidige bankwereld. Banken krijgen stevige deadlines opgelegd vanuit De Nederlandsche Bank (DNB) en doen er alles aan om ze te behalen.

max4353 lowres
Of neem contact op met Max
Bel Max op 0625104691
Stuur Max een e-mail
Stuur Max een appje!
Bereik Max op LinkedIn

Product Owner

HBO
Fulltime
Amsterdam

De Product Owner is een onmisbare schakel in het Agile werkproces. Je bent de man of vrouw die de klant altijd centraal zet en jij zorgt ervoor dat digitale processen perfect aansluiten bij de klant.

debby konaltempvoortestdaarnaverwijderen
Of neem contact op met Debby
Bel Debby op 06 - 53479604
Stuur Debby een e-mail
Stuur Debby een appje!
Bereik Debby op LinkedIn

Wij werken onder andere voor...

Even kennismaken?

Kom gerust bij ons langs voor een kopje koffie of thee. We zijn reuze nieuwsgierig naar jouw verhaal!

3031 cc coffee 1