Tip 1: geloof in verbeterpunten

Overtuig jezelf dat er geen sprake is van zwakke of slechte eigenschappen, maar verbeterpunten. Bekijk het dus positief! Dat jij je bewust bent van je eigen ontwikkeling is alleen maar goed. En niemand kan alles al.

Tip 2: bereid je goed voor

Schrijf vantevoren je twee voornaamste verbeterpunten op. Zorg ervoor dat dit punten zijn die professioneel toepasbaar zijn. Bij voorkeur kies je voor verbeterpunten waar je al aan hebt gewerkt. Noteer wat je tot zo ver hebt gedaan om er iets aan te doen en wat je in de nabije toekomst nog gaat doen. Zorg voor concrete voorbeelden.

Tip 3: solliciteren doe je op maat

Succesvol solliciteren is een kwestie van aansluiting zoeken bij je doelgroep: een werkgever dus. Pas daarom zoveel mogelijk op maat toe. Zorg ervoor dat je CV en je sollicitatiebrief nooit hetzelfde zijn. Ditzelfde geldt voor je verbeterpunten. Solliciteer je op een functie waar direct contact met klanten een belangrijk onderdeel van je werkdag uitmaakt? Laat het ontwikkelen van je communicatieve vaardigheden dan achterwege als voorbeeld.

Tip 4: vraag om hulp!

Staar je al een uur naar een leeg velletje papier? Vraag dan om hulp van een kennis, vriend of oud-collega. Dit geeft je de kans om eerlijk te sparren. Mogelijk hebben zij een heel ander perspectief op wat jij ‘slechte eigenschappen’ van jezelf vindt. Ook kunnen ze je helpen bij het vinden van goede voorbeelden van wat je al hebt ondernomen om jezelf te verbeteren.

Tip 5: verpak geen slechte eigenschap als verbeterpunt

Het is een bekende truc: een 'slechte eigenschap' verkopen als verbeterpunt, met als doel alleen je positieve kanten te bespreken tijdens een sollicitatiegesprek. Bijvoorbeeld: ik ben niet snel tevreden, ik moet leren om te tekenen voor een 8. Een goede gesprekspartner met HR-achtergrond prikt hier zo doorheen.

Tip 6: eerlijk, maar niet té eerlijk

De grote kunst is om eerlijk genoeg te zijn, maar niet zelfbeschadigend eerlijk. Het draait uiteindelijk allemaal om perspectief. Heb je een bijvoorbeeld een gat op je CV en heb je slechts voor een gedeelte van die tijd een goede verklaring? Focus je dan op wat je in die periode wél hebt gedaan en geleerd, niet op wat je niet hebt gedaan en niet hebt geleerd. Het glas is niet half leeg, maar half vol!

Tip 7: doe een spiekbriefje in je achterzak

Heb je de eerste tips goed uitgevoerd? Dan ben je voorbereid op je sollicitatiegesprek. Maar voorkom dat je alles wat je hebt voorbereid gaat opdreunen zoals je het op papier hebt gezet. Uit onzekerheid kan het verleidelijk zijn om een spiekbriefje te printen, zeker als het een beeldbelgesprek betreft. Doe dit niet. Steek je voorbereidingsdocument in je achterzak. Dan heb je het gevoel dat je ergens op terug kunt vallen. Daarmee houd jij jezelf een klein beetje voor de gek, waardoor je met zekerheid het gesprek in gaat. In de praktijk zul je het briefje niet meer tevoorschijn halen.

Succes met solliciteren! Mocht je hulp nodig hebben, dan staan onze recruiters altijd voor je klaar!

Gerelateerde vacatures

Ben je op zoek naar een nieuwe uitdaging? Onderstaande vacatures zijn mogelijk interessant voor jou!

Junior Adviseur MKB

HBO
Fulltime
Utrecht, Landelijk

Als Adviseur MKB ben je hét aanspreekpunt van de bank voor zakelijke klanten die geen vaste Accountmanager hebben. Voor het merendeel zijn dit MKB-klanten uit je eigen regio.

aminelowres
Of neem contact op met Amine
Bel Amine op 0621347361
Stuur Amine een e-mail
Stuur Amine een appje!
Bereik Amine op LinkedIn

Junior Medewerker Bijzonder Beheer

HBO
Fulltime
Utrecht, Landelijk

Als Medewerker Bijzonder Beheer ga je in gesprek met klanten met betalingsachterstanden. Klanten die hun hypotheek niet kunnen betalen bijvoorbeeld, of doorlopend rood staan.

debby konaltempvoortestdaarnaverwijderen
Of neem contact op met Debby
Bel Debby op 06 - 53479604
Stuur Debby een e-mail
Stuur Debby een appje!
Bereik Debby op LinkedIn

Wij werken onder andere voor...

Even kennismaken?

Kom gerust bij ons langs voor een kopje koffie of thee. We zijn reuze nieuwsgierig naar jouw verhaal!

3031 cc coffee 1