Het roer om

Het UWV berekende vorig jaar dat er in de periode tussen 2007 en 2017 maar liefst 60.000 banen zijn verdwenen in Nederland bij financiële instellingen. Voor een deel komt dit natuurlijk door de financiële crisis. Maar waar in andere sectoren mensen nu weer volop aan het werk kunnen, geldt dit bij de bank maar tot beperkte hoogte. Veel banken en financiële instellingen hebben namelijk van de nood een deugd gemaakt en de tijd van de crisis aangegrepen om het roer drastisch om te gooien. Veel van de fouten in de crisis waren namelijk mensenwerk. Wat is er dan logischer om juist bij zulke beslissende processen de hulp in te roepen van 'onafhankelijke' technologie? 

Hypotheekaanvraag anno 2018

Een goed voorbeeld is het aanvragen van een hypotheek. Tot een aantal jaar geleden kwam daar nogal wat bij kijken. Je verzamelde een grote stapel papieren, waaruit bleek dat je (hopelijk) kredietwaardig genoeg was om voor een lening in aanmerking te komen. Deze stapel kwam vervolgens terecht bij een analist. Die ploegde de berg door en gaf er een voorlopig oordeel aan. Daarna ging je door met een tweede gesprek en kwam er vaak ook nog een tweede analist aan te pas. Waren ze er nog niet uit, dan misschien ook nog wel een derde. Inmiddels lever je de informatie in, waarna een student de stukken ordent en de data invoert in de computer. Een stuk software berekent alles door en bepaald of de aanvrager een hypotheek kan krijgen en zo ja, hoe hoog die dan mag zijn. Bij ongeveer veertig procent van de zaken is er een direct akkoord. De overige 60 procent komt bij de analist terecht. Een deel daarvan wordt direct afgewezen en alleen de 'grijze' zaken blijven over en kosten nog tijd en geld. 

Grote veranderingen, nieuwe kansen

Ook als klant van de bank is de verandering inmiddels duidelijk te zien. Vrijwel iedereen in Nederland gebruikt tegenwoordig internetbankieren. Pinnen is de norm en de cheque en de acceptgiro zijn rijp voor het museum. Waren banken vroeger een grote werkgever voor zogenaamde 'backoffice' banen, inmiddels is een bank vooral op zoek naar ICT`ers, data-analisten en automatiseerders. Steeds vaker gebeurt dit werk ook niet meer in vast dienstverband, maar worden projectmatig vakmensen aangenomen via een uitzendconstructie. Daarnaast verdwijnen niet alleen de banen, maar ook de bankgebouwen zelf. Een onzekere tijd dus voor veel bankmedewerkers. Maar aan de andere ook weer een kans voor mensen met de juiste instelling en de juiste papieren. Meer daarover lees je in de volgende blog.  
 

Gerelateerde vacatures

Ben je op zoek naar een nieuwe uitdaging? Onderstaande vacatures zijn mogelijk interessant voor jou!

Traineeship Finance

HBO
Fulltime
Utrecht, Landelijk

Versneld carrière maken in de financiële dienstverlening? Dan bestaat er geen betere start dan de Traineeship Finance.

aminelowres
Of neem contact op met Amine
Bel Amine op 0621347361
Stuur Amine een e-mail
Stuur Amine een appje!
Bereik Amine op LinkedIn

Medewerker Bijzonder Beheer

HBO
Fulltime
Utrecht, Landelijk

Als Medewerker Bijzonder Beheer begeleid je klanten met serieuze betalingsachterstanden. Klanten die al maanden hun hypotheek of persoonlijke lening niet hebben kunnen aflossen krijgen jou aan de lijn.

debby konaltempvoortestdaarnaverwijderen
Of neem contact op met Debby
Bel Debby op 06 - 53479604
Stuur Debby een e-mail
Stuur Debby een appje!
Bereik Debby op LinkedIn

Wij werken onder andere voor...

Even kennismaken?

Kom gerust bij ons langs voor een kopje koffie of thee. We zijn reuze nieuwsgierig naar jouw verhaal!

3031 cc coffee 1