Recruitment proces: sourcing en matching

De taakverdeling binnen recruitment-afdelingen kan per detacheerder verschillen. Maar er is één grote overeenkomst: het volledige proces omvat zowel een sourcing als een matching fase. Tijdens de sourcing-fase worden potentiële kandidaten benaderd en tijdens de matching-fase worden ze uiteindelijk geplaatst op een opdracht.

Digitale zoektocht naar talent

Een Talent Sourcer zoekt dus doorlopend naar geschikte kandidaten voor openstaande vacatures. Bijvoorbeeld in LinkedIN Recruiter of een de CV-search van vacaturebanken als NVB en Monsterboard. Digitaal vaardig is van groot belang voor een Talent Sourcer. Beheersing van Beheersing van BOOLEAN search is bijvoorbeeld essentieel.

Overtuigingskracht geeft de doorslag

Heb je een geschikte kandidaat gevonden? Dan bel je hem of haar direct op. Overtuigingskracht is een tweede belangrijke competentie voor een Talent Sourcer. Veel kandidaten die je spreekt hebben nog nooit contact gehad met jouw detacheringsbureau. Het is van groot belang om goed uit te leggen wat ze kunnen verwachten en waarom ze het beste via jouw werkgever aan de slag kunnen gaan.

In sommige gevallen is er geen telefoonnummer beschikbaar van de kandidaat. In dat geval schrijf je eerst een InMail. Naast een vlotte babbel heb je dus ook een vlotte pen nodig. Het is daarbij de kunst om zo persoonlijk mogelijk te schrijven om de kans op een reactie te vergroten.

Koude en lauwe leads

Als Talent Sourcer benader je veel koude leads. Maar: je belt zeker niet de hele dag met onbekende kandidaten. Het is ook aan jou om vast te leggen wie er eventueel geïnteresseerd is in een nieuwe baan en wanneer contracten aflopen, zodat je op een goed moment opnieuw contact op kunt nemen. Dit leg je vast in een CRM-systeem, zodat je een pushbericht krijgt zodra deze kandidaat weer beschikbaar is.

Arbeidsmarkt in kaart brengen

Je hebt vakkennis nodig over de branche waarin je gaat werken om snel CV’s te kunnen scannen. Het herkennen van relevante werkervaring is van groot belang om de juiste kandidaten voor een vacature te vinden. Daarnaast kan vakkennis helpen om kandidaten ervan te overtuigen dat jouw detacheringsbureau kennis van zaken heeft. Als Talent Sourcer ben je daarom doorlopend bezig om de arbeidsmarkt goed in kaart te brengen.

Matching collega's nemen het over

Heb je juiste kandidaat gevonden en heb je hem of haar overtuigd om verder het gesprek aan te gaan? Dan plan je een afspraak in voor een Recruitment Consultant, die een intakegesprek voert. De match maken tussen kandidaat en opdrachtgever wordt ook door een Recruitment Consultant gedaan. Als Talent Sourcer overleg je intensief met je Recruitment-collega's over de kandidaten die je inplant. Door de feedback die je krijgt over geschikte of minder geschikte kandidaten gebruik om je eigen sourcing-proces te verbeteren.

Wij werken onder andere voor...

Even kennismaken?

Kom gerust bij ons langs voor een kopje koffie of thee. We zijn reuze nieuwsgierig naar jouw verhaal!

3031 cc coffee 1