Grote of kleine financiële dienstverlener?

Het merendeel van de openstaande vacatures binnen het CDD-werkveld staat open bij de drie grote banken: ABN AMRO, ING en Rabobank. De keuze om als CDD Analist bij één van deze banken te gaan werken, lijkt daarom een logische keuze. Maar het is niet je enige optie. Ik zet een aantal voor- en nadelen van het werken van een grootbank op een rij.

Voordelen van werken bij een grootbank:

  • Het niveau van het werk is hoog;
  • Randvoorwaardelijke zaken zijn goed geregeld;
  • Specialiseren in een bepaalde doelgroep (en/of deelproces binnen CDD) is mogelijk;
  • Er is veel aandacht en ruimte voor je persoonlijke ontwikkeling.

Werken bij een kleine financiële dienstverlener heeft ook voordelen. We bemiddelen zelf bijvoorbeeld voor ICS (International Card Services), dat een veel kleinere CDD-afdeling heeft dan een grote bank. Ik zet een aantal voor- en nadelen van het werken van een kleine financiële dienstverlener op een rij.

Voordelen van werken bij een kleine financiële dienstverlener:

  • Je krijgt meestal neventaken naast het analysewerk;
  • Je richt je doorgaans op alle doelgroepen (en processen);
  • Je persoonlijke invloed op de prestatie van de afdeling is groter.

In onderstaande Radar Chart vind je een korte samenvatting. Uiteraard kan een functieprofiel altijd afwijken van de norm, maar globaal gezien kun je dit ongeveer verwachten. De rode chart geeft de globale situatie bij grote banken weer, en de zwarte chart bij de kleinere financiële instellingen.

 

Welke keuze is de beste voor jou?

Er bestaat geen algemeen antwoord op de vraag: wat is leuker, werken bij een grootbank of een kleine financiële dienstverlener? Het antwoord op deze vraag is 100% persoonlijk.

Wil je heel erg de diepte in met je analysewerk? Wil je bijvoorbeeld allés weten over de CDD Analyse voor grootzakelijke klanten? Dan ben je waarschijnlijk het meest geschikt voor het werk bij een grootbank.

Ben je iemand die afwisseling nodig heeft, zowel qua taken als qua doelgroep? Kun je bijvoorbeeld moeilijk kiezen wie je interessanter vindt: de vermogende particulier, de bakker op de hoek of een grote multinational? Dan ben je waarschijnlijk het meest geschikt voor het werk bij een kleine financiële dienstverlener.

Vind je het lastig om te kiezen? Stuur me gerust een mail, en ik help je bij het maken van de juiste keuze!

Cultuur- en organisatieverschillen tussen de grootbanken

Werk je momenteel bij één van de grote banken, maar ben je er niet 100% zeker van dat het de juiste match voor jou is? Vanuit mijn ervaring vertel ik je kort wat de voornaamste cultuur- en organisatieverschillen zijn tussen de drie grootbanken.

ABN AMRO: Detecting Financial Crime

ABN AMRO heeft een volledige interne organisatie ingericht die zich dedicated bezig houdt met de strijd tegen financiële criminaliteit: Detecting Financial Crime (DFC). Analisten die aan de slag gaan bij DFC, specialiseren zich in één van deze vijf processen:

  • New Client Take On (NCTO);
  • Event Driven Review (EDR);
  • Periodic Review (PR);
  • Remediation;
  • Exit.

De NCTO-teams houden zich bezig met de onboarding van nieuwe klanten. Ze zorgen ervoor dat het dossier van een nieuwe klant volledig is.

Een EDR is een niet geplande gebeurtenis die ervoor zorgt dat DFC een dossier bij moet werken, of opnieuw de integriteit van de klant moet toetsen. Bijvoorbeeld: er is een nieuwe bestuurder of een bedrijf betreedt een nieuwe afzetmarkt.

Een PR wordt gepland door DFC. Bij de onboarding van een klant wordt er een risicoclassificatie vastgesteld. Hoe hoger deze classificatie is, des te vaker de klant te maken krijgt met een PR. Een Analist bekijkt tijdens een geplande review of er de risicoclassificatie nog klopt.

Remediation staat voor het opschonen van dossiers van voor de tijd dat DFC is opgericht. Deze klantdossiers worden aan de hand van de huidige kwaliteitsstandaarden getoetst en aangevuld.

Het Exit-proces is juridisch gezien het meest complexe proces. ABN AMRO neemt afscheid van klanten die de regels overtreden. Het Exit-team is er verantwoordelijk voor om dit zo soepel mogelijk te laten verlopen.

Doelgroepen

Het proces dat je kiest bepaalt grotendeels hoe je werkdagen eruit zien. Daarnaast is er nog de factor doelgroep. Bij DFC zijn teams verdeeld in processen, niet in doelgroepen, maar het is wel relevant om te weten hoe de doelgroepverdeling in elkaar steekt.

De complexiteit van dossiers is afhankelijk van de combinatie tussen het proces dat je afhandelt en de doelgroep waar je klant onder valt. Zo is een Exit-proces van een grootzakelijke klant juridisch gezien complexer dan een exit-proces van een particulier. Maar bij een particulier kan het zwaartepunt anders liggen. Het tactisch achterhalen van gevoelige informatie bij een particuliere klant met grensoverschrijdende familierelaties is bijvoorbeeld zeker niet eenvoudig.

Bij ABN AMRO hebben ze de doelgroepen in vier takken verdeeld. Zie onderstaande afbeeldingen (blog gaat verder onder deze afbeeldingen).

Afbeelding 1: Private & Retail Banking

Afbeelding 2: SME Banking

Afbeelding 3: Commercial Banking

Afbeelding 4: Corporate & Institutional Banking

Persoonlijke ontwikkeling

ABN AMRO beseft zich heel goed dat financiële criminelen snel innoveren. Ze nemen ontwikkeling van hun professionals daarom heel serieus. Je leert daarom heel veel bij DFC. De DFC Academy houd je kennis op peil waardoor je mee kunt bewegen met ‘de oppositie’.

Teamsamenstelling

DFC-teams hebben een zeer goede manvrouwverhouding, nagenoeg 50/50. Ook op gebied van leeftijd is er een goede balans: er lopen twintigers rond, maar ook vijftigers. In mijn ervaring zijn de grote overeenkomsten tussen professionals binnen DFC: ze zijn ambitieus, leergierig en doen graag werk dat niet alleen zeer uitdagend is, maar ook maatschappelijke waarde heeft.

Stijl van leidinggeven

De invloed van de managementstijl op jouw werkgeluk is groot. Dat durf ik rustig te stellen vanuit mijn eigen ervaring. Bij DFC heerst een Agile-cultuur: je krijgt dus veel eigen verantwoordelijkheid. In de praktijk regel je met het team onderling dat dossiers op tijd afgerond zijn en aan de kwaliteitsstandaard voldoen. Je krijgt de ruimte om zelf procesverbeteringen aan te kaarten, en als je een goed verhaal hebt, kan het zomaar zijn dat er een proceswijziging uit voort komt. Je Team Lead bemoeit zich zelden of nooit met jouw dagelijkse werkzaamheden. De Team Leads stellen zich bij DFC vooral op als coach om ervoor te zorgen dat jij het maximale uit jezelf haalt.

Rabobank CDD

Ook Rabobank heeft het CDD-werk opgedeeld in processen en doelgroepen. Bij Rabobank kies je ervoor om breed of diep te gaan. Als je breed gaat handel je zeven CDD-processen af voor de doelgroep Natuurlijke Personen óf Organisaties. Ben je toe aan een specialisatie? Dan kun je kiezen om structuurrisico's of geografische triggers af te handelen voor het team Complexe Klantgroepen. Binnen Complexe Klantgroepen kies je een specialisatie, bijvoorbeeld sancties, trust of private equity. Je begrijpt het al: in dit Rabobank-team word je echt een specialist. Het is daarmee niet meteen gezegd dat je werk 'moeilijker' is dan dat van iemand die voor team Organisaties werkt. Het gaat alleen dieper op een specifiek vlak.

Doelgroepen

De doelgroepen zijn bij Rabobank in drie takken verdeeld. In de onderstaande afbeeldingen zie je hoe je de teamverdeling op basis van doelgroep in elkaar steekt. 

Afbeelding 1: Natuurlijke Personen

Afbeelding 2: Organisaties

Afbeelding 3: Complexe Klantgroepen

Persoonlijke ontwikkeling

Rabobank heeft een heel mensgericht HR-beleid. De bank kent een hele familiaire sfeer. Rabobank zorgt goed voor zijn professionals en heeft daarom ook veel aandacht voor je persoonlijke ontwikkeling.

Teamsamenstelling

De teamsamenstelling is bij Rabobank over het algemeen goed in balans: zowel op gebied van leeftijd als geslacht. In verhouding tot ABN AMRO is het verschil voornamelijk de focus op kerntaken ten opzichte van processen. Ik generaliseer even om dit toe te lichten. Bij DFC ABN AMRO heerst heel veel dynamiek in de zin van: processen worden doorlopend geoptimaliseerd. Sommige professionals zien dit graag zo. Maar als je meer behoefte hebt aan een vaste structuur, dan zit je waarschijnlijk bij Rabobank meer op je plek.

Stijl van leidinggeven

De hiërarchie bij de Rabobank is wat traditioneler dan bij de andere twee grootbanken. De teams hebben een duidelijke verticale indeling. Overigens merk je daar in de dagelijkse praktijk weinig van: het analysewerk wordt door teams onderling van A tot Z afgehandeld. De ‘extreme beslissingen’ (bijvoorbeeld het afscheid nemen van een klant) gaat wel over meer schijven dan bij ABN AMRO of ING. Dit heeft voor- en nadelen. Het verlaagt de druk op je beslissing, maar geeft je ook wat minder invloed. Ook hier is geen goed of fout: het is maar net wat je beter ligt.

ING KYC

Het ING KYC (Know Your Customer) Center opereert voor het merendeel vanuit Amsterdam Zuidoost. De Agile cultuur en de focus op slim en digitaal werken overheerst bij deze bank. Dit merk je als bij het KYC Center werkt.

Doelgroepen

De doelgroepindeling is bij ING vergelijkbaar met die van Rabobank. Er bestaan teams voor particulieren (Private Banking & Wealth) en voor zakelijke klanten (Wholesale & Corporate Banking). Daarnaast heeft ING KYC Analisten in dienst die gespecialiseerd zijn in Real Estate Finance. Een begrijpelijke keuze: de vastgoedwereld heeft naar verhouding heel te maken met KYC-processen. In onderstaande afbeeldingen laat ik de doelgroepverdeling bij ING zien.

Afbeelding 1: Private Banking & Wealth

Afbeelding 2: Corporate & Wholesale Banking

Persoonlijke ontwikkeling

ING is een enorm vooruitstrevende bank op vlak van Agile werken en digitalisering. Dit zie je ook terug in de wijze waarop ze met de ontwikkeling van hun medewerkers om gaan: ontwikkeling is in eerste instantie je eigen verantwoordelijkheid. Als je ambities bent, kun je overigens alle medewerking verwachten: ING helpt je dan graag om je doelen te bereiken.

Teamsamenstelling

Ook de ING teamsamenstellingen zijn goed in balans qua leeftijd en geslacht. ING heeft een sterke focus op Amsterdam, dus logischerwijs zijn de KYC Analisten geografisch gezien minder breed verdeeld dan bijvoorbeeld bij de ABN AMRO.

De focus ligt bij ING ook in KYC heel erg op procesoptimalisatie en digitalisering. De bank vliegt de strijd tegen financiële criminaliteit heel data gedreven aan. Dit zie je ook in het aanbod aan functies: de bank zoekt in verhouding tot de andere twee grootbanken veel naar Dataprofessionals die KYC-processen kunnen automatiseren.

Stijl van leidinggeven

Agile zit er bij ING heel erg ingebakken. Teams zijn zelfsturend. Ze bepalen grotendeels onderling wie wanneer vakantie houdt en wie welke taken oppakt. Gezien de omvang van de risico’s is het bij de afdeling KYC echter wel zo dat er een hoop checkprocessen ingeregeld zijn. Er kijken altijd meerdere collega’s naar een dossier voordat het gesloten wordt. Team Leads hebben bij ING een vergelijkbare rol met die van ABN AMRO: ze geven vooral coachend leiding.

Gerelateerde vacatures

Ben je op zoek naar een nieuwe uitdaging? Onderstaande vacatures zijn mogelijk interessant voor jou!

Medior AML Analist

HBO
Fulltime
Utrecht, Landelijk

Als AML Analist beoordeel je geheel zelfstandig afwijkende transacties, over het algemeen van zakelijke klanten. De Team Lead AML kent je een paar pittige vraagstukken toe waarmee je vervolgens aan de slag gaat.

max4353 lowres
Of neem contact op met Max
Bel Max op 0625104691
Stuur Max een e-mail
Stuur Max een appje!
Bereik Max op LinkedIn

Quality Checker CDD

HBO
Fulltime
Utrecht, Landelijk

De Quality Checker is verantwoordelijk voor het controleren van het werk van KYC Analisten bij banken. Nadat zij hun onboarding of review hebben afgerond ben jij aan zet.

lesleyrond mailfoto
Of neem contact op met Lesley
Bel Lesley op 0655805744
Stuur Lesley een e-mail
Stuur Lesley een appje!
Bereik Lesley op LinkedIn

Wij werken onder andere voor...

Even kennismaken?

Kom gerust bij ons langs voor een kopje koffie of thee. We zijn reuze nieuwsgierig naar jouw verhaal!

3031 cc coffee 1