Ik kan niet naar het buitenland!

Een argument dat je als teammanager regelmatig hoort. Bij vakantie denken we aan Spanje, Griekenland, of, wanneer we met meer tijd hebben, Nieuw-Zeeland. Maar Friesland of Zuid-Limburg? Nee. Dan maar even wachten tot de lockdown definitief voorbij is.

Arbeids- en organisatiepsycholoog Jessica de Bloom van de Rijksuniversiteit Groningen onderzoekt de effecten van vakantie. Zij stelt dat professionals aan weekenden en avonden vrij niet genoeg hebben. Opladen doe je in de extra vrije dagen. Dit is zelfs het geval wanneer je in je eigen huis vakantie viert. Zolang je echt even afstand neemt van alles wat moet. Geen grote schoonmaak dus, en de werktelefoon mag definitief uit.

Ik houd niet van korte vakanties

Stel, je overtuigt een vakantie opsparend teamlid ervan dat Friesland of Zuid-Limburg ook best leuk zijn. Maar voor twee weken? Nee, dan slaat de verveling toch wel toe.

Volgens vakantiegelukonderzoeker Jeroen Nawijn is de ideale vakantielengte 3-6 dagen. Nogal opvallend. Bovendien toont zijn Holiday Happiness Curve aan dat vakantiegangers aan het begin van hun vakantie vaak chagrijnig zijn. Dit heeft vooral te maken met de reis naar een vakantiebestemming. Die is vermoeiend en daar worden we niet vrolijk van. In Nederland is alles lekker dichtbij. Dus de Happiness Curve gaat bij een binnenlandse reis een stuk sneller de lucht in.

Kortom: lang hoeft niet. Zolang je in je vakantie maar snel in de ideale fase zit.

Ik heb geen vakantie nodig

Dit argument speelt altijd. Immers: sommige professionals gaan vrijwel nooit op vakantie. Het idee bestaat blijkbaar dat harde werkers 'altijd door gaan' en dat ze hier tegen bestand zijn. Een medewerker heeft simpelweg vakantie nodig om goed en dus hard te werken. Voor de gezondheid is ook het beter. Op de lange termijn is het voor de medewerker zelf beter om af en toe afstand te nemen van het werk.

Begrip voor elkaar

Tot slot: vraag je team om begrip voor de uitzonderlijke situatie die in 2021 realiteit is. Gebruik hierbij solidariteit ten opzichte van elkaar als voornaamste argument. Dus niet: begrijp dat je mij als manager met een probleem opzadelt met je vakantieverzoek voor de eerste week van september, omdat bijna het hele team die week naar Spanje vliegt. Maar: benoem dat de paar collega’s die achterblijven drie keer harder moeten rennen. Schuldgevoel is een sterke bondgenoot. Er is niets mis mee om deze emotie af en toe een klein beetje in je oordeel te gebruiken.

Gerelateerde vacatures

Ben je op zoek naar een nieuwe uitdaging? Onderstaande vacatures zijn mogelijk interessant voor jou!

Traineeship Finance

HBO
Fulltime
Utrecht, Landelijk

Versneld carrière maken in de financiële dienstverlening? Dan bestaat er geen betere start dan de Traineeship Finance.

aminelowres
Of neem contact op met Amine
Bel Amine op 0621347361
Stuur Amine een e-mail
Stuur Amine een appje!
Bereik Amine op LinkedIn

Medewerker Bijzonder Beheer

HBO
Fulltime
Utrecht, Landelijk

Als Medewerker Bijzonder Beheer begeleid je klanten met serieuze betalingsachterstanden. Klanten die al maanden hun hypotheek of persoonlijke lening niet hebben kunnen aflossen krijgen jou aan de lijn.

debby konaltempvoortestdaarnaverwijderen
Of neem contact op met Debby
Bel Debby op 06 - 53479604
Stuur Debby een e-mail
Stuur Debby een appje!
Bereik Debby op LinkedIn

Wij werken onder andere voor...

Even kennismaken?

Kom gerust bij ons langs voor een kopje koffie of thee. We zijn reuze nieuwsgierig naar jouw verhaal!

3031 cc coffee 1