Wat is een multidisciplinair team?

Het woord zegt het al: een team waarin meerdere disciplines samenwerken om tot het beste resultaat te komen. In de zorgwereld is deze werkvorm al heel lang gangbaar vanwege de complexiteit van de problemen van bepaalde patiënten. In de zorgwereld komen zelfs multidisciplinaire teams die samengebracht zijn vanuit verschillende organisaties voor.

In de financiële wereld is het scrumteam een veelvoorkomende vorm van een multidisciplinair team. Deze bestaat meestal uit 7 leden. Een Product Owner en een Scrum Master maken altijd onderdeel uit van dit team. Daarnaast worden er specialisten vanuit verschillende rollen bijgehaald. De samenstelling van het scrumteam hangt af van het doel.

Wat zijn de voordelen van een multidisciplinair team?

De kracht van een multidisciplinair team zit hem in de veelzijdigheid. Door verschillende denkwijzen te combineren ontstaan er een nieuwe ideeën. Directe collega’s van je eigen team maken in hun dagelijkse werk vaak hetzelfde mee als jij. Ook hebben ze heel vaak een vergelijkbare manier van denken en vergelijkbare competenties. Om die reden zijn ze geschikt voor dezelfde functie als jij.

Zodra je met collega’s van een andere afdeling een probleem voorlegt, krijg je mogelijk hele andere inzichten. Bijvoorbeeld omdat ze vragen stellen die zo voor hand liggen, dat geen van je directe collega’s er nog aan denkt om die te stellen. De belangrijkste vraag die in een dergelijk team centraal is altijd: wat is het belang van de klant? Door terug te gaan naar de basis, krijg je nieuwe inzichten over je eigen producten en werkzaamheden.

Daarnaast word je als deelnemer van een multidisciplinair team uitgedaagd om na te denken over je werk vanuit een overkoepelende blik en minder vanuit je eigen afdeling. De taken die je uitvoert kunnen veel breder zijn dan de taken die je op de eigen afdeling toebedeeld krijgt. Voor je persoonlijke groei is dit goed, en ook voor het begrip van werk van collega’s van andere afdelingen.

Wat zijn de nadelen van een multidisciplinair team?

Wat Carrierecafe betreft, is een multidisciplinair team altijd een goed idee. Maar: er bestaan zeker situaties waarin deze teams niet volledig tot hun recht komen. Leden van multidisciplinaire teams moeten goed met verantwoordelijkheid kunnen gaan en goed kunnen schakelen van een afdelingsvisie naar een organisatievisie. Ook moeten ze bereid zijn om hun vertrouwde takenpakket te laten varen, wanneer dat nodig is.

Daarnaast is de houding van het management, zoals bij alles, essentieel. Voor organisaties met een zeer klassieke hiërarchie is de overgang naar multidisciplinaire teams een flinke stap. In een klassieke hiërarchie zorgen managers onderling voor de samenhang van de organisatie. Omdat medewerkers zich in die situatie alleen bezighouden met het werk van die specifieke afdeling, heeft de manager volledige controle over de vertaling van bedrijfsbeleid naar afdelingsbeleid.

Is het multidisciplinair inherent een onderdeel van de Agile-cultuur en filosofie?

Ja en nee. Multidisciplinaire teams bestaan altijd in een Agile bedrijfscultuur. Maar: een multidisciplinair team kan in theorie worden ingezet in iedere organisatie.

Maar: om een dergelijk team te laten slagen, moeten medewerkers en managers de rol pakken die ze in een Agile-organisatie ook zouden pakken. Medewerkers moeten hun verantwoordelijkheid nemen en managers moeten faciliterend leiderschap vertonen. Kortom: ze moeten niet langer de lakens willen uitdelen, maar ervoor zorgen dat medewerkers zelf de lakens eerlijk verdelen.

De Agile-transformatie is in de bankwereld in een vergevorderd stadium. ABN AMRO en de ING Bank werken al volledig Agile. De Rabobank is sinds 2017 bezig om de agile filosofie te implementeren bij verschillende bedrijfsonderdelen. In 2021 is de volledige Agile transformatie van alle nationale en internationale onderdelen van de bank in gang gezet. Ook de Volksbank is inmiddels een Agile transformatie aan het ondergaan. In 2025 moet de bank volledig agile werken.

Gerelateerde vacatures

Ben je op zoek naar een nieuwe uitdaging? Onderstaande vacatures zijn mogelijk interessant voor jou!

Scrum Master ZZP

HBO
Fulltime
Eindhoven

Zelfs voor een ervaren Scrum Master is deze ZZP-opdracht inhoudelijk pittig: uniformeer de werkwijze van alle scrumteams van één pas gevormde afdeling van een grote bank.

7662_corne_bouwman.jpg
Of neem contact op met Corné
Bel Corné op 06-25354540
Stuur Corné een e-mail
Stuur Corné een appje!
Bereik Corné op LinkedIn

Change Manager ZZP

Univeristeit (WO)
Fulltime
Utrecht

Als Change Manager maak je het verschil in de strijd tegen financiële criminaliteit! Solliciteer en maak een einde aan witwaspraktijken.

7662_corne_bouwman.jpg
Of neem contact op met Corné
Bel Corné op 06-25354540
Stuur Corné een e-mail
Stuur Corné een appje!
Bereik Corné op LinkedIn

Wij werken onder andere voor...

Even kennismaken?

Kom gerust bij ons langs voor een kopje koffie of thee. We zijn reuze nieuwsgierig naar jouw verhaal!

3031_cc-coffee-1.png