Wat ga ik doen als KYC Analist?

We beginnen bij het begin: wat doet een KYC Analist precies? Een KYC Analist doet de onboarding van nieuwe, over het algemeen zakelijke, klanten van een bank. Hij bouwt een dossier op met daarin klantgegevens die relevant zijn om de integriteit van de klant in te schatten. Banken doen dit om te voorkomen dat ze een relatie aangaan met een klant die te maken heeft met financiële criminaliteit. Je kunt hierbij bijvoorbeeld denken aan: witwassen, fraude en terrorismefinanciering.

Hoe gaat mijn werkdag eruit zien?

Je begint de dag met een dagstart. Het KYC-vakgebied ontwikkelt zich in een razendsnel tempo, en de financiële criminaliteit ook, dus daarom worden er op dagbasis knelpunten besproken. Vervolgens ga je aan de slag met dossiervorming. Je verzamelt de volgende gegevens:

 • De namen van bestuurders en eigenaren van bedrijf;
 • De aandelenverhouding tussen deze belanghebbenden;
 • De identiteitsbewijzen van belanghebbenden;
 • Eventueel: herkomst van vermogen van belanghebbenden;
 • Een KvK-uittreksel;
 • Een organogram;
 • Een beschrijving van de bedrijfsactiviteiten.

Banken hebben systemen waarin het merendeel van deze gegevens staan. Maar ondernemers moeten dit wel zelf hebben aangeleverd. Bij grote bedrijven is dit vaak geregeld, bij kleinere bedrijven neem je zelf regelmatig contact op om antwoord te krijgen op onbeantwoorde vragen.

Is je dossier compleet? Dan ken je een risiconiveau toe aan de nieuwe zakelijke klant. KYC is altijd maatwerk. Het risiconiveau is echter vaak conform vaste lijsten. Een casino is bijvoorbeeld altijd een hoog risicoklant, gebaseerd op ervaringen uit het verleden. Dossiers van hoog risicoklanten worden vaker gecontroleerd. Dit gebeurt overigens door een CDD Analist, die dezelfde taak heeft als een KYC Analist, alleen dan voor bestaande klanten.

Geschikt als thuiswerkbaan?

Ja. KYC Analisten werken graag thuis, zo blijkt uit interne (en) externe onderzoeken. Het werk leent zich heel goed om thuis uitgevoerd te worden. Het merendeel van je dag ben je analytisch bezig. Je hebt contact met klanten via telefoon en collega’s via beeldbellen, maar het werk zelf is veelal solistisch. De contactmomenten met je collega’s zijn heel gericht. Bijvoorbeeld voor bijscholing, kort sparren of een dagstart.

Voor wie is een baan als KYC Analist geschikt?

Herken jij jezelf in dit lijstje?

 • Je houdt niet van eentonig werk;
 • Je bent graag analytisch bezig;
 • Je houdt van schrijven;
 • Je ziet het als een uitdaging om feiten te presenteren op een juridisch houdbare wijze;
 • Een maatschappelijke bijdrage als bijvangst van je dagelijkse werk, dat spreekt je aan;
 • Je bent goed in risicogericht denken;
 • Je houdt ervan om ‘samen alleen’ te werken. Een solotaak hebben, maar het grotere doel delen met je collega’s;
 • Je vindt het belangrijk om verantwoordelijk te zijn voor je eigen werk.

Dan ga je het werk als KYC Analist leuk vinden. Werkgeluk is echter altijd persoonlijk. Dus twijfel je? Neem dan gerust contact met ons op om de mogelijkheden te bespreken.

Vooroordelen over het werken als KYC Analist

Uit onderzoek blijkt dat er aantal hardnekkige vooroordelen bestaan over het werk als KYC Analist. We gaan er kort op in.

Krijg ik heel veel te maken met financiële criminaliteit?

Ja, en nee. Als KYC Analist onboard je voor het merendeel klanten die niets met criminaliteit te maken hebben. Kijk naar je eigen omgeving: op jouw verjaardagsfeestje komen toch ook voornamelijk brave burgers?

In het begin van je KYC-carrière werk je over het algemeen met lagere risicoprofielen. De kans dat je dan zaken tegenkomt die niet in de haak zijn is beperkt. Later in je KYC-carrière kom je in gespecialiseerde teams terecht, die met grotere regelmaat met financiële criminaliteit te maken krijgen.

Is het saai werk?

Op basis van de ervaringen van onze eigen KYC-professionals: nee. KYC is voor een groot deel maatwerk. Mede daarom gaat de automatisering traag: de rekensom is simpelweg te complex om te automatiseren. Waarom heeft een kleine kapper uit Haarlem bestuurders uit Zuid-Amerika, Oost-Europa en Afrika? Een apparaat kan deze afweging niet maken, dat moet jij doen. En juist omdat het aantal X’jes en Y’tjes in een dossier dusdanig groot is, blijft het werk interessant.

Ben ik geschikt als zij-instromer als KYC Analist?

Zij-instromers komen vrijwel allemaal terecht in een zakelijke rol binnen KYC. Bij de grote banken zijn KYC teams vaak verdeeld over twee doelgroepen: (vermogende) particuliere- en zakelijke klanten. De detailindeling verschilt uiteraard per bank, maar in de praktijk zijn er geen KYC Analisten die zowel particuliere- als zakelijke klanten onderzoeken. De zij-instroom vindt bij KYC met name plaats bij de teams die zakelijke tak van de afdeling. Heb je professionele ervaring met bedrijfsstructuren? Dan maak je een goede kans om in te stromen.

Heb je ervaring als Accountmanager MKB/GZ, Financierings- of Kredietspecialist, of heb je een rol vervuld in Bijzonder Beheer voor bedrijven of Debiteurenbeheer? Dat is allemaal relevant wanneer je in wenst te stromen. Als ervaren Business Banker herken je eerder signalen die afwijken van de norm. Je hebt ervaring met het complexe bedrijfsstructuren, rechtsvormen, het beoordelen van bedrijfsactiviteiten en je kent de kansen en risico’s die de relatie met een zakelijke klant met zich meebrengen.

Zij-instromers met een goed gevuld CV komen vaak in een Medior KYC-rol terecht. Ervaring vanuit in Business Banking maakt het makkelijker om de KYC Analyse voor zakelijke klanten betrekkelijk snel onder de knie te krijgen.

Naast ervaren Business Bankers hebben ook onderzoekers die voor de overheid hebben gewerkt hele relevante kennis die een stap naar KYC mogelijk maken. Je kunt hierbij bijvoorbeeld denken aan Financieel Rechercheurs. Een voorgeschiedenis bij de FIOD of Politie is uiteraard het meest relevant, maar ook ervaring bij een ander overheidsorgaan kan relevant zijn.

Wat kan Carrierecafe voor mij doen?

Carrierecafe Detachering is een specialist op het gebied van het KYC-bemiddeling. We hebben momenteel professionals in dienst bij ABN AMRO en Rabobank, maar ook bij kleinere financiële dienstverleners. Ben je geïnteresseerd om een stap in de KYC-richting te maken? Bekijk dan onze vacatures of neem contact met ons op!

Gerelateerde vacatures

Ben je op zoek naar een nieuwe uitdaging? Onderstaande vacatures zijn mogelijk interessant voor jou!

Medior AML Analist

HBO
Fulltime
Utrecht, Landelijk

Als AML Analist beoordeel je geheel zelfstandig afwijkende transacties, over het algemeen van zakelijke klanten. De Team Lead AML kent je een paar pittige vraagstukken toe waarmee je vervolgens aan de slag gaat.

max4353 lowres
Of neem contact op met Max
Bel Max op 0625104691
Stuur Max een e-mail
Stuur Max een appje!
Bereik Max op LinkedIn

Quality Checker CDD

HBO
Fulltime
Utrecht, Landelijk

De Quality Checker is verantwoordelijk voor het controleren van het werk van KYC Analisten bij banken. Nadat zij hun onboarding of review hebben afgerond ben jij aan zet.

lesleyrond mailfoto
Of neem contact op met Lesley
Bel Lesley op 0655805744
Stuur Lesley een e-mail
Stuur Lesley een appje!
Bereik Lesley op LinkedIn

Wij werken onder andere voor...

Even kennismaken?

Kom gerust bij ons langs voor een kopje koffie of thee. We zijn reuze nieuwsgierig naar jouw verhaal!

3031 cc coffee 1