Hoe is kledingcultuur in de financiële dienstverlening?

De kledingcultuur van een branche ligt over het algemeen in het verlengde van de bedrijfscultuur. Dit geldt ook voor de financiële dienstverlening. De dresscode is zakelijk en gecontroleerd. De tijd van de black tie is echter wel voorbij. Smart casual is tegenwoordig de gebruikelijke dresscode. Smart casual bevindt zich tussen casual en black tie in: wel comfortabel, maar toch netjes.  

Een nette broek zoals een spijkerbroek of rok en een bloesje, dat is een voorbeeld van de smart casual dresscode voor vrouwen. Om het af te maken kun je er daarnaast voor kiezen om een blazer te dragen. Geen colbertjasje dus, dan hou je jouw outfit enigszins speels. Wil je een jurk of rok dragen? Zorg ervoor dat deze niet boven je knie uit komt.  

Welke kleuren kan ik het beste dragen?

Kleuren hebben een betekenis. Het is belangrijk om je daarvan bewust te zijn als je jouw outfit selecteert. Met name donkerblauw past heel goed bij de financiële sector. In de kleurenpsychologie staat blauw voor zakelijk en betrouwbaar, intelligent en analytisch. Samen met groen is het wereldwijd de meest gebruikte kleur in logo’s van banken en verzekeraars. Gebruik donkerblauw als basis voor je outfit. Vul dit aan met neutrale kleuren zoals grijs en wit.  

Vermijd rood, oranje en geel. Felle kleuren kun je gesprekspartner afleiden, terwijl jij centraal moet staan. Met behulp van zachte en neutrale kleuren straal je letterlijk rust uit. Ook roze is af te raden: deze kleur wordt vaak als kinderachtig ervaren. Mogelijk wordt je daardoor niet serieus genomen.  

Welke schoenen trek ik aan?

Zolang je geen sneakers draagt kan er wat betreft schoenen weinig mis gaan. Zorg ervoor dat de kleur van de schoenen aansluit bij de rest van je outfit. Kies voor een veilige kleur zoals wit, zwart, bruin of grijs.  

Waar moet ik verder letten?

Je hoeft niet speciaal voor je sollicitatiegesprek te gaan shoppen. Maar het is wel aan te raden om kleding te dragen die maximaal zes maanden oud is. Vermijd vale kleding die te vaak gewassen is.  

Ook een kappersafspraak is niet per sé noodzakelijk. Maar: als het al een aantal weken geleden is, waarom niet? Of je de keuze maakt om je haar te laten bijwerken hangt ook af van hoeveel invloed het heeft op hoe zeker je bent tijdens het gesprek.  

Uiteindelijk gaat het er met name om dat je er alles aan doet om zo ontspannen mogelijk het gesprek aan te gaan. Je wordt door je gesprekspartner zeker niet afgerekend op het feit dat je geen nieuw outfit en bijgewerkt kapsel hebt. Maar als je me behulp van een nieuw outfit of een kappersafspraak zekerder het gesprek aan gaat, dan zeker doen! 

Tot slot: de online sollicitatie

Het merendeel van de sollicitatiegesprekken bij grote banken en verzekeraars vindt tegenwoordig online plaats. De tips die voor offline sollicitatiegesprekken gelden zijn allemaal toe te passen op een beeldbelgesprek. 

Máár er is een hele belangrijke extra tip voor beeldbelsollicitaties: draag geen kleding met strepen, bolletjes of andere figuren! Deze vormen kunnen op een beeldscherm gaan leven, waardoor je gesprek serieus verstoord wordt.  

Succes met solliciteren! Hulp nodig? Onze Recruiters bereiden onze kandidaten uitgebreid voor op alle sollicitatiegesprekken, inclusief kledingadvies! Reageer op één van onze vacatures en wij helpen je aan je droombaan! 

Gerelateerde vacatures

Ben je op zoek naar een nieuwe uitdaging? Onderstaande vacatures zijn mogelijk interessant voor jou!

Traineeship Finance

HBO
Fulltime
Utrecht, Landelijk

Versneld carrière maken in de financiële dienstverlening? Dan bestaat er geen betere start dan de Traineeship Finance.

aminelowres
Of neem contact op met Amine
Bel Amine op 0621347361
Stuur Amine een e-mail
Stuur Amine een appje!
Bereik Amine op LinkedIn

Junior Adviseur MKB

HBO
Fulltime
Utrecht, Landelijk

Als Adviseur MKB ben je hét aanspreekpunt van de bank voor zakelijke klanten die geen vaste Accountmanager hebben. Voor het merendeel zijn dit MKB-klanten uit je eigen regio.

aminelowres
Of neem contact op met Amine
Bel Amine op 0621347361
Stuur Amine een e-mail
Stuur Amine een appje!
Bereik Amine op LinkedIn

Wij werken onder andere voor...

Even kennismaken?

Kom gerust bij ons langs voor een kopje koffie of thee. We zijn reuze nieuwsgierig naar jouw verhaal!

3031 cc coffee 1