Wat draag ik tijdens een sollicitatiegesprek?

De kledingcultuur van een branche ligt over het algemeen in het verlengde van de bedrijfscultuur. Dit geldt ook voor de financiële dienstverlening. De dresscode is zakelijk en gecontroleerd. De tijd van de black tie is echter wel voorbij. Smart casual is tegenwoordig de gebruikelijke dresscode. Smart casual bevindt zich tussen casual en black tie in: wel comfortabel, maar toch netjes.  

Een nette spijkerbroek of een chino en overhemd, dat is een voorbeeld van de smart casual dresscode voor mannen. Om het af te maken kun je er daarnaast voor kiezen om een blazer te dragen. Geen colbertjasje dus, dan hou je jouw outfit enigszins speels.  

Hoe bepaal ik de juiste kleuren om te dragen?

Kleuren hebben een betekenis. Het is belangrijk om je daarvan bewust te zijn als je jouw outfit selecteert. Met name donkerblauw past heel goed bij de financiële sector. In de kleurenpsychologie staat blauw voor zakelijk en betrouwbaar, intelligent en analytisch. Samen met groen is het wereldwijd de meest gebruikte kleur in logo’s van banken en verzekeraars. Gebruik donkerblauw als basis voor je outfit. Vul dit aan met neutrale kleuren zoals grijs en wit.  

Vermijd rood, oranje en geel. Felle kleuren kun je gesprekspartner afleiden, terwijl jij centraal moet staan. Met behulp van zachte en neutrale kleuren straal je letterlijk rust uit.  

Bruin en groen zijn ook prima te gebruiken. Groen staat met name voor harmonie. Dit maakt het tot een geschikte kleur voor een teamplayer. Aangezien er voor de meeste teams gezocht wordt naar professionals die goed kunnen samenwerken, is groen dus een prima keuze. Bruin staat voor betrouwbaarheid en veiligheid. Voor sommige functies zijn dit belangrijke eigenschappen. Maar bruin kan ook wat oubollig over komen.  

Welke schoenen trek ik aan?

Je kunt het beste nette puntschoenen dragen. Ze passen goed bij de smart casual dresscode. Zwarte of bruine schoenen zijn het meest geschikt. Draag je een riem? Match dan kleur van je riem aan je schoenen, dat straalt orde en controle uit.  

Tot slot: de online sollicitatie

Het merendeel van de sollicitatiegesprekken bij grote banken en verzekeraars vindt tegenwoordig online plaats. De tips die voor offline sollicitatiegesprekken gelden zijn allemaal toe te passen op een beeldbelgesprek. 

Máár er is een hele belangrijke extra tip voor beeldbelsollicitaties: draag geen kleding met strepen, bolletjes of andere figuren! Deze vormen kunnen op een beeldscherm gaan leven, waardoor je gesprek serieus verstoord wordt.  

Succes met solliciteren! Hulp nodig? Onze Recruiters bereiden onze kandidaten uitgebreid voor op alle sollicitatiegesprekken, inclusief kledingadvies! Reageer op één van onze vacatures en wij helpen je aan je droombaan! 

Gerelateerde vacatures

Ben je op zoek naar een nieuwe uitdaging? Onderstaande vacatures zijn mogelijk interessant voor jou!

Traineeship Finance

HBO
Fulltime
Utrecht, Landelijk

Versneld carrière maken in de financiële dienstverlening? Dan bestaat er geen betere start dan de Traineeship Finance.

aminelowres
Of neem contact op met Amine
Bel Amine op 0621347361
Stuur Amine een e-mail
Stuur Amine een appje!
Bereik Amine op LinkedIn

Junior Adviseur MKB

HBO
Fulltime
Utrecht, Landelijk

Als Adviseur MKB ben je hét aanspreekpunt van de bank voor zakelijke klanten die geen vaste Accountmanager hebben. Voor het merendeel zijn dit MKB-klanten uit je eigen regio.

aminelowres
Of neem contact op met Amine
Bel Amine op 0621347361
Stuur Amine een e-mail
Stuur Amine een appje!
Bereik Amine op LinkedIn

Wij werken onder andere voor...

Even kennismaken?

Kom gerust bij ons langs voor een kopje koffie of thee. We zijn reuze nieuwsgierig naar jouw verhaal!

3031 cc coffee 1