Hoe werkt blockchain?

Blockchain is een digitaal middel om fraude te voorkomen. Maak je op dit moment een bitcoin rekening aan, dan wordt dat doorgegeven aan een groot aantal partijen. Zij hebben allemaal een digitaal grootboek in hun computer staan, die precies van iedereen bijhoudt hoeveel geld ze hebben. Om een transactie te maken moet minimaal 51 procent van deze partijen groen licht geven, waarna het in alle grootboeken tegelijk wordt bijgewerkt. In wezen is er dus een gemeenschap die controle houdt op de legitimiteit van de transacties. Dit systeem is zo betrouwbaar, dat het ook buiten bitcoin enorme mogelijkheden biedt.

Blockchain Hypotheek: hoe werkt dat?

Als je op dit moment een huis wilt kopen zijn er een aantal lastige hobbels die genomen moeten worden. De verkoper, plus zijn makelaar, willen graag zeker weten dat degene aan wie ze het huis verkopen ook daadwerkelijk kan betalen. Tegelijkertijd wil de koper graag weten of de bank hem voldoende hypotheek wil geven. Vanwege deze onzekerheid worden huizen nu vaak onder voorbehoud van financiering verkocht, met alle onzekerheden die daarbij horen. Maar stel nu dat je via blockchain zonder twijfel kunt vaststellen dat Piet (detacheerder bij Carrierecafe) inderdaad kapitaalkrachtig genoeg is om een huis te kopen. Namelijk door daar alle financiële informatie over Piet onder te brengen. Niet alleen zijn inkomen, maar ook zijn schulden. Dit alles wordt gegarandeerd door een groot aantal partijen, zoals zijn bank, de belastingdienst, het BKR (algemene schulden), DUO (studieschuld) enz. In dat geval kan hij in theorie direct bij de verkoop online een hypotheek afsluiten bij zijn bank. De bank heeft in dit geval zoveel vertrouwen in de uitkomst van de blockchain, dat alle informatie geen extra controle vereist.

Blockchain Hypotheek in de praktijk

In theorie kan blockchain nu al worden gebruikt om de digitalisering van banken en financiële instellingen nog verder te versnellen. Toch zal dit niet zo snel gebeuren, aangezien eerst alle noodzakelijke partijen samen tot een overeenkomst moeten komen. En zelfs al zouden ze dat willen, dan zal het waarschijnlijk nog vele jaren kosten om het in praktijk te brengen. Maar mocht het zover komen, dan is de kans groot dat het beroep van hypotheekacceptant wijzigt en je met een veeg over je touchscreen in een seconde een hypotheek afsluit. Onze tip: blijf onze blogs over de ontwikkelingen in bankwereld volgen. Dan kom je als eerste in aanraking met de nieuwe functieprofielen in de bankenwereld!

Gerelateerde vacatures

Ben je op zoek naar een nieuwe uitdaging? Onderstaande vacatures zijn mogelijk interessant voor jou!

Traineeship Finance

HBO
Fulltime
Utrecht, Landelijk

Versneld carrière maken in de financiële dienstverlening? Dan bestaat er geen betere start dan de Traineeship Finance.

aminelowres
Of neem contact op met Amine
Bel Amine op 0621347361
Stuur Amine een e-mail
Stuur Amine een appje!
Bereik Amine op LinkedIn

Medewerker Bijzonder Beheer

HBO
Fulltime
Utrecht, Landelijk

Als Medewerker Bijzonder Beheer begeleid je klanten met serieuze betalingsachterstanden. Klanten die al maanden hun hypotheek of persoonlijke lening niet hebben kunnen aflossen krijgen jou aan de lijn.

debby konaltempvoortestdaarnaverwijderen
Of neem contact op met Debby
Bel Debby op 06 - 53479604
Stuur Debby een e-mail
Stuur Debby een appje!
Bereik Debby op LinkedIn

Wij werken onder andere voor...

Even kennismaken?

Kom gerust bij ons langs voor een kopje koffie of thee. We zijn reuze nieuwsgierig naar jouw verhaal!

3031 cc coffee 1