Hoe zorg ik ervoor dat ik uitgenodigd wordt?

Op een beetje populaire bancaire functie komen regelmatig meer dan 100 reacties binnen. De concurrentie is dus fors. Voordat je kunt laten zien dat je gekwalificeerd bent, moet je uitgenodigd worden. Het beste wat je kunt doen is opvallen op een positieve manier. Natuurlijk door het schrijven van een goede motivatie, maar er zijn ook andere opties die zo soms zo simpel zijn dat je er niet eens aan denkt. Bijvoorbeeld:

  • Ervoor zorgen dat je CV uniek is en echt laat zien wie jij bent. Dat kun je doen met passende foto’s, opmaak en het gebruik van de juiste kleuren. Het gaat niet alleen om de tekst, maar juist ook om de uitstraling. Schrijf verder niet alleen over je kwalificaties, maar ook gerust over waar je zelf enthousiast van wordt. Bijvoorbeeld hobby`s en persoonlijke doelen.
  • De naam van je CV veranderen. In plaats van CV van Bram noem je het dan: CV van Bram, ervaren hypotheekacceptant. Het kan net dat beetje verschil maken.
  • Denk aan de titel. Bij een e-mail is dat de onderwerpregel. Speel je op veilig dan kun je natuurlijk kiezen voor het aloude 'Sollicitatie vacature hypotheekacceptant'. Maar wat dacht je van: 'Wordt Bram jullie nieuwe hypotheekacceptant?'. Dat leest toch heel anders.

Wat kan ik doen om een geslaagd gesprek te voeren?

Nu begint het werk pas echt. Wist je dat kleuren een groot effect hebben op hoe je overkomt? Zo wordt zwart gezien als stijlvol, kom je met grijs over als intelligent en rationeel en zien mensen je met gele tinten vaak als een creatieve stuiterbal. Afhankelijk van de functie kunnen kleuren in je voor- of nadeel werken. Let dus goed op de kleur van de kleding die je draagt.

Daarnaast gaat het bij een gesprek vooral om authenticiteit. Veel mensen hebben het gesprek van te voren misschien al wel dertig keer gevoerd in hun hoofd en dreunen het ene na het andere standaardantwoord op. Antwoorden zijn vaak sociaal wenselijk, maar val je daar ook mee op? De kunst is om zelfs onder druk zoveel mogelijk jezelf te zijn. Uiteraard met zelfvertrouwen en met antwoorden die je ook zou vertellen op een vrijdagmiddagborrel. Het helpt om vooral te reageren op functies die je ook echt graag wilt. Enthousiasme werkt aanstekelijk en wordt vaak goed onthouden.

Wat doe ik met mijn zwakke punten tijdens een gesprek?

Eén van de meest gemaakte fouten tijdens zowel de voorbereiding op een sollicitatiegesprek als in het gesprek zelf is een volledige focus op wat je kan. Je bent snel geneigd het vooral te willen hebben over je overwinningen. Maar een werkgever wil ook weten dat jij in staat bent aan jezelf te werken, dat je wilt groeien. Dit kun je juist bewijzen door goed na te denken over je zwakkere punten. Het getuigd van zelfkennis en ambitie om actief te werken aan je mindere competenties en eigenschappen. Kom dus niet met een mond vol tanden te staan wanneer je de vraag krijgt “Wat kun jij nog aan jezelf verbeteren?” Bereid je hierop voor!

Stel zelf vragen!

Jij bent niet alleen op zoek naar werk, de opdrachtgever is ook op zoek naar een werknemer. Het is tweerichtingsverkeer. Wil je echt zeker weten dat je voor een langere tijd gelukkig kan zijn op een potentiële werkplek? Stel dan zelf ook vragen! Zeker tijdens een tweede sollicitatiegesprek kan dit uitermate nuttig zijn. Je krijgt de tweede uitnodiging sowieso niet als ze niets in je zien. Gebruik het gesprek dan ook om voor jezelf een keuze te maken. Voorbeelden van goede vragen die je zelf kunt stellen tijdens een sollicitatiegesprek:

  • Zoeken jullie iemand die geheel handelt naar de functieomschrijving of juist iemand die zelf zaken signaleert en ze oppakt?
  • Waarom hebben jullie werknemers het naar hun zin?
  • Wat is de voornaamste reden dat jullie juist mij hebben uitgenodigd?

Het stellen van vragen levert je antwoorden op. Maar het is ook een manier om aan je gesprekspartner te laten zien dat het serieus meent en dat je proactief bent. Twee vliegen in één klap dus!

Wat doet Carrierecafe voor mij?

Het schrijven van een goede motivatie en CV, plus het goed voorbereiden op een sollicitatiegesprek is zo makkelijk nog niet. Bij Carrierecafe weten we dat uiteraard ook en dus helpen onze recruiters kandidaten om zich zo goed mogelijk voor te bereiden. Bijvoorbeeld met het kiezen van de juiste kleding en het oefenen van een aantal te verwachte vragen. Juist omdat we het zo vaak doen, weten we wat wel en niet werkt. Heb jij de juiste papieren, maar word je nooit uitgenodigd? Of ken je zo iemand? Laat het ons dan weten. Dan helpt Carrierecafe je graag verder met het vinden van een leuke baan!

Bekijk onze vacaturepagina voor uitdagende vacatures in de Personal- en Business Banking, Finance en Risk Compliance!

Gerelateerde vacatures

Ben je op zoek naar een nieuwe uitdaging? Onderstaande vacatures zijn mogelijk interessant voor jou!

Traineeship Finance

HBO
Fulltime
Utrecht, Landelijk

Versneld carrière maken in de financiële dienstverlening? Dan bestaat er geen betere start dan de Traineeship Finance.

aminelowres
Of neem contact op met Amine
Bel Amine op 0621347361
Stuur Amine een e-mail
Stuur Amine een appje!
Bereik Amine op LinkedIn

Medewerker Bijzonder Beheer

HBO
Fulltime
Utrecht, Landelijk

Als Medewerker Bijzonder Beheer begeleid je klanten met serieuze betalingsachterstanden. Klanten die al maanden hun hypotheek of persoonlijke lening niet hebben kunnen aflossen krijgen jou aan de lijn.

debby konaltempvoortestdaarnaverwijderen
Of neem contact op met Debby
Bel Debby op 06 - 53479604
Stuur Debby een e-mail
Stuur Debby een appje!
Bereik Debby op LinkedIn

Wij werken onder andere voor...

Even kennismaken?

Kom gerust bij ons langs voor een kopje koffie of thee. We zijn reuze nieuwsgierig naar jouw verhaal!

3031 cc coffee 1