Waarom stel je vragen tijdens een sollicitatiegesprek?

Je bereikt drie dringen door het stellen van vragen tijdens je sollicitatiegesprek:

  • Je komt te weten of de opdrachtgever bij jou past;
  • Je komt details te weten over de openstaande vacature;
  • Je maakt een goed voorbereide indruk.

Match op gebied van bedrijfscultuur

Je kunt in één of twee gesprekken nooit zeker weten of een bedrijfscultuur bij je past. Met een paar slimme vragen kun je echter wel een sneak preview krijgen. We geven je een paar suggesties.

Waarom vind jij het zelf leuk om te werken voor dit bedrijf (of dit team)?

De manier waarop je gesprekspartner deze vraag beantwoordt, zegt net zo veel als het antwoord zelf. Komt iemand oprecht enthousiast over bij het antwoorden van deze vraag? Komt het antwoord snel, of moet je gesprekspartner nadenken over het antwoord? Let goed op zowel verbale als non-verbale signalen van enthousiasme. Komt alles wat gemaakt over? Dat is een slecht voorteken.

Hoe vaak werken medewerkers op kantoor?

Hybride werken betekent dat iedereen grote vrijheid heeft om zijn werklocatie te kiezen. In de praktijk kan het dus per team verschillen hoe het hybride werken wordt ingevuld. Het is belangrijk om te weten of deze praktijk aansluit bij jouw wensen. Spar je het liefst in persoon met je collega’s om tot betere resultaten te komen? Dan zit je verkeerd in een team waar thuiswerken de norm is. En andersom natuurlijk.

Ik kom na drie maanden met een innovatief idee, wat doen jullie ermee?

Ook bij deze vraag is de manier waarop het antwoord gegeven wordt heel belangrijk, en niet alleen het letterlijke antwoord dat gegeven wordt. Doorvragen is bovendien belangrijk. Je gesprekspartner zal niet zeggen dat “er van je wordt verwacht dat je gewoon je taken uitvoert, verder niets.” Vraag daarom door: kan je gesprekspartner een voorbeeld noemen van een innovatieve die door een medewerker is bedacht en vervolgens geïmplementeerd?

De vragen die je bedenkt zijn persoonsgebonden. Het hangt af van wat je belangrijk vind, wat je vraagt. Juist daarom is het belangrijk je goed voor te bereiden.

Details over de vacature

Hoe hard we bij Carrierecafe ook ons best doen om de vacature zo goed mogelijk te beschrijven, het is altijd mogelijk dat de details die voor jou cruciaal zijn past bekend worden tijdens een sollicitatiegesprek.

Vragen stellen over details heeft wederom meerdere doelen. Ten eerste kom je te weten wat jij wilt weten. Bijvoorbeeld of je met een specifieke doelgroep aan de slag gaat, of je bepaalt proces oppakt of een soort vliegende keeper wordt voor meerdere processen en of je deelneemt aan specifieke werkgroepen of projecten.

Ten tweede kun je jouw expertise laten zien door dieptevragen te stellen. Je komt goed geïnformeerd over als je zelf dieper ingaat op de stof.

Goed voorbereide indruk

Stel je vragen? Dan kom je méér te weten over het bedrijf en je komt geïnteresseerd over.

Stel je goede vragen? Dan kom je méér te weten over het bedrijf en je komt goed voorbereid over.

Je hebt het ongetwijfeld vaker gehoord: domme vragen bestaan niet. Klopt, maar je kan door een vraag te stellen wel laten zien dat jij je niet of nauwelijks voorbereid hebt. Terwijl je met een goede vraag kunt aantonen dat jij je wél goed hebt voorbereid.

Ok. Voorbeeld. Je hebt via Carrierecafe een sollicitatie bij Detecting Financial Crime van ABN AMRO. Dan is een kijkje nemen de werken bij pagina geen overbodige luxe.

Wat is de rol van crypto in het huidige KYC-vakgebied? Dat is een hele goede vraag naar aanleiding van deze blog. Vertel erbij wat de aanleiding is van je vraag en maakt met zekerheid een hele goede indruk!

Succes met solliciteren!

Gerelateerde vacatures

Ben je op zoek naar een nieuwe uitdaging? Onderstaande vacatures zijn mogelijk interessant voor jou!

Traineeship Finance

HBO
Fulltime
Utrecht, Landelijk

Versneld carrière maken in de financiële dienstverlening? Dan bestaat er geen betere start dan de Traineeship Finance.

aminelowres
Of neem contact op met Amine
Bel Amine op 0621347361
Stuur Amine een e-mail
Stuur Amine een appje!
Bereik Amine op LinkedIn

Medewerker Bijzonder Beheer

HBO
Fulltime
Utrecht, Landelijk

Als Medewerker Bijzonder Beheer begeleid je klanten met serieuze betalingsachterstanden. Klanten die al maanden hun hypotheek of persoonlijke lening niet hebben kunnen aflossen krijgen jou aan de lijn.

debby konaltempvoortestdaarnaverwijderen
Of neem contact op met Debby
Bel Debby op 06 - 53479604
Stuur Debby een e-mail
Stuur Debby een appje!
Bereik Debby op LinkedIn

Wij werken onder andere voor...

Even kennismaken?

Kom gerust bij ons langs voor een kopje koffie of thee. We zijn reuze nieuwsgierig naar jouw verhaal!

3031 cc coffee 1