De definitie van droombaan is 100% persoonlijk

Stap één is het vaststellen van je eigen definitie van droombaan. Leuk werk kan het streven zijn, maar dat hoeft niet. Persoonlijk vind ik de vraag “Heb je een leuke baan?” een onzinnige vraag. Als iemand mij die vraag stelt geef ik altijd een afwijkend antwoord. Niet omdat ik mijn werk niet leuk vind, maar omdat de betekenis van het woord de lading niet dekt, in de verste verte niet.

Ik vind mijn werk enorm afwisselend, intellectueel uitdagend, geschikt om zowel mijn analytische als creatieve kant te gebruiken en ik krijg enorm veel vrijheid om mijn werk naar eigen inzicht in te vullen. En zeker niet onbelangrijk: mijn collega’s kunnen een geintje op zijn tijd zeker waarderen. Want ook de cultuur van het bedrijf waar je werkt moet aansluiten bij wie je bent. Dat antwoord is waarschijnlijk te lang voor de gemiddelde verjaardagvraagsteller. Maar de waarheid is nu eenmaal genuanceerd.

Vraag jezelf: is leuk werk mijn streven? Of zoek ik iets anders? Stel vast wat je belangrijk vindt: intellectuele uitdaging, veel interactie met klanten of juist niet, veel vrijheid of juist hiërarchie of leuke collega’s. Zoek je een baan met veel repeterende taken, of juist veel afwisseling? Wees hierover eerlijk tegen jezelf.

Het proces is óók 100% persoonlijk

Stap twee van de zoektocht is de mindmapfase. Schrijf eens op wat je allemaal zoekt in je droombaan. Wat doe je graag in je vrije tijd en welke taken doe je graag in je huidige werk bijvoorbeeld. Kijk ook terug naar je kinder- en pubertijd. Welke schoolvakken vond je destijds leuk?

De vorm van een mindmap hangt van jezelf af. Maak je graag lijstjes? Maak dan een lijstje. Ben je visueel ingesteld? Zoek er plaatjes bij. Jouw manier is de enige manier.

Ik heb zelf de eerste twee stappen gecombineerd door de definitielijst te combineren met de mindmap. Maar ik ga zelf ook graag snel van abstract naar concreet. Blijf gerust langer in de droomfase hangen als dat voor jou beter werkt. Je droombaan vinden is een project. Een project waarin een goed eindresultaat belangrijker is dan snelheid.

Verlaat je hoofd

Tijdens de derde stap ga je anderen betrekken bij je project. Je kunt er ook voor kiezen om al Googelend naar functies te zoeken om te kijken wat aansluit bij je wensen. Ik raad je dit af omdat je dan al snel naar randvoorwaardelijke zaken kijkt die in deze fase van je zoektocht alleen maar belemmerend werken. 

Het is beter om eerst te gaan praten met mensen uit je omgeving. Begin met familie en vrienden. Zij kunnen je een spiegel voorhouden. Scherp vervolgens je mindmap aan.

Ga vervolgens voorzichtig op zoek naar mogelijke functies of functiegroepen die je aanspreken. Binnen je netwerk zijn er ongetwijfeld mensen die in die functiegroepen werken en je droom kunnen vertalen naar de realiteit. Laat je niet meteen afschrikken door de benoemde keerzijden van een functie. Iedere functie heeft minder leuke taken. Kijk er een positieve manier naar: komt het beeld van de kerntaak dat je hebt overeen met de realiteit? Dan krijg je daar waarschijnlijk voldoende energie van om de minder leuke kanten van het vak te accepteren.

Tijd om te kiezen

Ben je klaar om concreet te worden? Schat dan in wat de eventuele gaten zijn op je CV die je moet vullen. Schaf boeken aan, bekijk YouTube-filmpjes, volg workshops of meld je aan voor een opleiding. Besef je dat het wel een tijd kan gaan duren voor je daadwerkelijk gaat solliciteren op je droombaan.

In deze fase kom je erachter dat de zoektocht naar je droombaan helemaal niet zweverig is. Ik ben zelf hartstikke pragmatisch en ik geloof voor de volle 100% dat iedereen kan slagen in deze zoektocht. Het is gewoon keihard werken. Je levert er heel wat avonduren voor in. Maar je krijgt er ook een hoop energie voor terug omdat je op weg bent naar je droombaan.

Angst helpt je niet aan je droombaan

Je gaat je droombaan niet vinden wanneer je niet durft de dromen. Simpeler kan ik niet stellen.

Maak niet de fout om beren op een weg te zien waar je helemaal niet overheen hoeft. Vergeet het salaris, het aantal vakantiedagen en andere randvoorwaardelijke zaken. Hoe leuker het werk, des te minder belangrijk primaire en secundaire arbeidsvoorwaarden zijn. En mocht je veel belang hechten aan randvoorwaarden, weeg ze dan aan het einde van proces af, niet aan het begin.

Succes met je zoektocht!

Wij werken onder andere voor...

Even kennismaken?

Kom gerust bij ons langs voor een kopje koffie of thee. We zijn reuze nieuwsgierig naar jouw verhaal!

3031 cc coffee 1