1 BLIJF OP DE HOOGTE VAN ACTUELE TRENDS
De vraag naar arbeid groeit in bijna alle sectoren (met uitzondering van de financiële sector en het openbaar bestuur). De arbeidsmarkt blijft daardoor voortdurend in beweging. Het is dus aan te raden om de trends op de arbeidsmarkt nauwlettend in de gaten te houden. Wanneer je op de hoogte bent van de actuele trends, weet je beter in welke branche je kunt solliciteren en waar toekomstig werkgevers en/of recruiters behoefte aan hebben.

Om je te helpen, lichten we twee actuele trends op de arbeidsmarkt toe:
Werkervaring en scholing zijn minder belangrijk
In deze tijd ligt bij verscheidene organisaties de nadruk op het hebben van de juiste competenties, houding en motivatie in plaats van opleiding en ervaring. Door de krapte op de arbeidsmarkt vindt omscholing vaak pas plaats na het aannemen van mensen. Er zijn immers te weinig gekwalificeerde mensen beschikbaar. Dit betekent dat je kansen/mogelijkheden op de arbeidsmarkt aanzienlijk vergroten, ook als je minder gekwalificeerd bent. Wanneer je solliciteert is het dus van belang dat jij je competenties en drijfveren goed in kaart hebt gebracht. Je moet kunnen onderbouwen waarom jij vindt dat je geschikt bent voor de desbetreffende baan en waarom jij bij het bedrijf past. Een goede oriëntatie is daarbij belangrijk. Als de fit met de bedrijfscultuur goed is, kun je jezelf zijn en daarmee de kans op de spreekwoordelijke klik vergroten.

Behoefte aan flexibiliteit
De behoefte aan flexibiliteit neemt zowel bij werkgevers als werknemers toe. Aangezien de balans tussen werk en privé voor mensen steeds belangrijker wordt, beweegt de arbeidsmarkt hierin mee. Dit zie je door de toename van werken op projectbasis, bedrijven die gebruikmaken van flexwerkplekken of het werken in cafés. Tegenwoordig kun je als sollicitant zelf bepalen in welke mate jij behoefte hebt aan flexibiliteit en welk bedrijf daarbij past. Wanneer je iemand bent die van structuur, regels en vaste werktijden houdt, kun je solliciteren bij bedrijven die dit bieden. Wanneer je juist van flexibele werktijden en van flexwerken houdt, kun je solliciteren bij bedrijven die dit kunnen bieden.

2 OVERWEEG OM TE SOLLICITEREN
Door de groeiende krapte op de arbeidsmarkt moeten werkgevers hun eisen naar beneden bijstellen. Als je altijd al een carrièreswitch hebt willen maken, is dit wellicht hét moment. De kans is groot dat je met beperkte kennis/vaardigheden al kans maakt op een baan in een andere branche. Hoe ga je te werk? Achterhaal van te voren waarom je binnen een ander vakgebied of branche wilt solliciteren. Een carrièreswitch maken doe je niet zomaar en het is belangrijk dat je dit om de juiste redenen doet.

Het is van belang om op verschillende punten onderzoek te doen:
– In welke branche is het aanbod van vacatures gestegen?
– Past de branche waarin je wilt solliciteren bij je?
– Beschik je over de minimale kennis/ervaring die nodig is in de branche of kun je dit snel aanleren?
– Beschik je over overdraagbare competenties die je kunt gebruiken bij het solliciteren?

Wanneer je besluit binnen een andere branche te solliciteren dien je de competenties op je cv aan te passen. Een werkgever of recruiter moet aan je competenties kunnen zien of je de overstap naar een nieuwe branche kunt maken. Een goede methode hiervoor is het vaardigheden-cv. Meer informatie over het vaardigheden-cv vind je hier.

3 BENADRUK JE TALENT
Tegenwoordig zijn werkgevers en recruiters steeds vaker op zoek naar het talent van een aankomend werknemer. Ook de Carrierecafe is elke dag op zoek naar nieuw talent!
Onderzoek wijst uit dat talent en houding voor 93% bepalend zijn voor succes! Door als sollicitant je talent te benadrukken, kun jij hier perfect op inspelen!
Dit doe je door jouw eigen talent(en) te ontdekken. Wanneer je nog niet weet wat jouw unieke kwaliteiten zijn, kun je een vriend, familie of kennis vragen om je te helpen. Stel vragen zoals wat ze in je waarderen en waar ze je goed in vinden.

Een andere handige tool om je talent te ontdekken, is het bijhouden van een activiteitendagboek. Dit is een dagboek waarin jij gaat bijhouden hoe jij jouw huidige (werk)dagen ervaart. Door je activiteiten voor een korte periode (bijvoorbeeld één week of één maand) een dagboek in te vullen, ga je actief aan de slag met je talent. Aan het eind van de week (of maand) heb je inzicht in activiteiten waar je energie van krijgt, maar ook die je energie kosten. Deze inzichten helpen je om jezelf te kunnen profileren. Je weet nu waar jouw talent ligt en waar je eventueel nog aan zou willen werken.

Ben jij op de hoogte van alle trends? En ben je op zoek naar een nieuwe baan? Stuur dan je cv naar info@carrierecafe.nl ! Wij helpen je graag met het vinden van je DREAM JOB!

 

Bron: www.wetalent.nl

Gerelateerde vacatures

Ben je op zoek naar een nieuwe uitdaging? Onderstaande vacatures zijn mogelijk interessant voor jou!

Traineeship Finance

HBO
Fulltime
Utrecht, Landelijk

Versneld carrière maken in de financiële dienstverlening? Dan bestaat er geen betere start dan de Traineeship Finance.

aminelowres
Of neem contact op met Amine
Bel Amine op 0621347361
Stuur Amine een e-mail
Stuur Amine een appje!
Bereik Amine op LinkedIn

Medewerker Bijzonder Beheer

HBO
Fulltime
Utrecht, Landelijk

Als Medewerker Bijzonder Beheer begeleid je klanten met serieuze betalingsachterstanden. Klanten die al maanden hun hypotheek of persoonlijke lening niet hebben kunnen aflossen krijgen jou aan de lijn.

debby konaltempvoortestdaarnaverwijderen
Of neem contact op met Debby
Bel Debby op 06 - 53479604
Stuur Debby een e-mail
Stuur Debby een appje!
Bereik Debby op LinkedIn

Wij werken onder andere voor...

Even kennismaken?

Kom gerust bij ons langs voor een kopje koffie of thee. We zijn reuze nieuwsgierig naar jouw verhaal!

3031 cc coffee 1