Blog
Criminologen werken tegenwoordig in CDD/KYC
“Tegenwoordig komen ook veel criminologen terecht bij banken, bedrijven en verzekeringsmaatschappijen om fraude en organisatiecriminaliteit op te sporen’, aldus de website van de Bacheloropleiding Criminologie van de Universiteit van Leiden. Bij de overheid is het aantal beschikbare banen voor deze specifieke groep een stuk kleiner dan het aantal afgestudeerden. In deze blog geeft Carrierecafe Detachering je een aantal tips om een interessante eerste (of tweede) baan te vinden met je afgeronde opleiding Criminologie.

Hoe goed is je baankans met een studie Criminologie?
Je baankans als criminoloog hangt mede af van de keuzes die je maakt. Mogelijk heb je deze studie (destijds) gekozen omdat je een maatschappelijke bijdrage wil leveren. Helaas is de baankans voor een klassieke criminoloog volgens de Nationale Beroepengids 'matig'. Dat is overigens vrij uitzonderlijk: mede door de krapte op de arbeidsmarkt is de vraag naar het merendeel van de beroepen zeer hoog. Carrierecafe gunt je alles. Maar mocht je vanwege die beperkte kans naar een alternatief zoeken: lees dan vooral verder!
In de financiële wereld is de vraag naar criminologen juist extreem hoog. Sinds de recordboete van 775 miljoen euro die ING in september 2018 door het Openbaar Ministerie opgelegd heeft gekregen, is de vraag naar Customer Due Dilligence (CDD), Know Your Customer/Client (KYC) en Anti Money-Laundering (AML)-professionals exponentieel toegenomen. Banken zijn simpelweg bang voor de reputatieschade die deze boetes met zich meebrengen. Of het terecht is dat een bank verantwoordelijk wordt gehouden voor het gedrag van zijn klanten is een discussie op zich. Maar op dit moment doet de bank heel veel voorwerk voor uitvoeringsinstanties als de Finance Intelligence Unit (FIU) en de Fiscale Inlichtingen- en Opsporingsdienst (FIOD). Als criminoloog weet je heel goed hoe je dit voorwerk perfect uitvoert.
Criminologen zijn daarom gewild in de financiële wereld. Met name de drie grote banken (Rabobank, ABN AMRO en ING) zijn doorlopend op zoek naar talent voor CDD/KYC-functies. Met name in de Randstad, maar ook daarbuiten.
Wat doet een CDD/KYC afdeling?
Een afdeling CDD/KYC beheert dossiers met als doel klanten goed te kennen. Het gaat hierbij zowel om particuliere als zakelijke klanten. Financiële instellingen zijn bij wet verplicht om te weten of ze klanten hebben die betrokken zijn bij financiële criminaliteit, zoals witwassen en terrorismefinanciering. Vanuit deze verplichting bouwen ze dossiers op en kennen een risicoclassificatie toe. Op basis van deze risicoclassificatie wordt een klant vaak of minder vaak gecontroleerd.
Het onboardingsproces voor nieuwe klanten is in de hedendaagse financiële wereld zowel risicogericht als commercieel. Een KYC Analist is verantwoordelijk voor het risicogerichte deel van de onboarding. Hij bouwt een dossier op met daarin onder andere: uittreksels van het KVK, een overzicht van aandeelhouders, organogrammen, identiteitsbewijzen van belanghebbenden en een beschrijving van de bedrijfsactiviteiten. Bij particuliere klanten is het dossier beknopter.
Een KYC Analist kent vervolgens een risicoclassificatie toe. Deze classificatie ligt gedeeltelijk vast. Een casino krijgt bijvoorbeeld altijd een risicoclassificatie hoog. De kans op betrokkenheid bij financiële criminaliteit is simpelweg altijd hoger dan bij de bakker op de hoek. Maar de KYC Analyse is altijd maatwerk. Ook bij een bakker kunnen er signalen zijn die duiden op witwassen of fraude. Dit maatwerkaspect maakt het werk interessant, dit horen we vaak terug van criminologen die gekozen hebben voor een carrière in de financiële dienstverlening.
Een CDD Analist is verantwoordelijk voor de controle van de dossiers. Het gaat in dit geval dus om bestaande klanten. In de praktijk worden de termen CDD en KYC veelal door elkaar gebruikt. Bij kleinere financiële instellingen voeren analisten vaak zowel de opbouw als de controle van dossiers uit. Bij grotere financiële instellingen is er een striktere scheiding tussen onboarding en controle.
Welke functies bestaan er binnen het CDD/KYC werkgebied?
Een afdeling CDD/KYC bestaat niet alleen uit analisten. Er zijn er ook andere functies. Het verschilt per instelling hoe deze functies worden genoemd. In de kern heb je een aantal functies die bij iedere bank bestaan.
Ten eerste bestaat er een altijd een administratieve tak op de afdeling. Hier wordt veel voorwerk gedaan wordt voor analisten. Klanten die bepaalde gegevens niet hebben aangeleverd, worden nagebeld. Veel klantcontact dus. Uitdagende gesprekken waar de vraag 'waarom moet ik dit bij jullie dit aanleveren?' regelmatig wordt gesteld. Een baan die met name geschikt is voor pas afgestudeerde Bachelor Criminologen.
Ten tweede lopen er altijd kwaliteitscontroleurs op de afdeling. Zij controleren een dossier dat een CDD/KYC Analist heeft opgebouwd of aangepast nog een keer na, om er zeker van te zijn dat het volledig is en dat alles juridisch goed onderbouwd is. Voor deze rol heb je een aantal jaren praktijkervaring nodig.
Tot slot zijn er altijd medewerkers die zich met training en opleiding bezighouden. De ontwikkeling van financiële criminaliteit gaat enorm snel. Deze ontwikkelingen bijbenen is een baan op zich. Daarom zijn er opleidingscoaches die deze innovaties nauwgezet in de gaten houden en trainingen organiseren om de rest van de afdeling bij te scholen.
Aan de slag in CDD/KYC?
Heb je zelf criminologie gestudeerd en ben je aan een eerste of nieuwe baan? Bekijk dan gerust ons aanbod aan vacatures en neemt contact op. Dan gaan we direct op zoek naar de perfecte match voor jou!
Gerelateerde vacatures
Ben je op zoek naar een nieuwe uitdaging? Onderstaande vacatures zijn mogelijk interessant voor jou!
Quality Checker CDD
De Quality Checker is verantwoordelijk voor het controleren van het werk van KYC Analisten bij banken. Nadat zij hun onboarding of review hebben afgerond ben jij aan zet.

Medior AML Analist
Als AML Analist beoordeel je geheel zelfstandig afwijkende transacties, over het algemeen van zakelijke klanten. De Team Lead AML kent je een paar pittige vraagstukken toe waarmee je vervolgens aan de slag gaat.

Wij werken onder andere voor...
Even kennismaken?
Kom gerust bij ons langs voor een kopje koffie of thee. We zijn reuze nieuwsgierig naar jouw verhaal!
