Blog
Beste antwoorden op veel voorkomende sollicitatievragen
Waar sta jij over vijf jaar? De Carrierecafe-volgers op LinkedIN houden niet van deze sollicitatievraag, zo blijkt uit onze recente poll. Goed nieuws: recruiters van Carrierecafe stellen deze vraag zelden tot nooit. Maar in het sollicitatieproces zijn er altijd onvermijdelijke clichés waar je regelmatig mee te maken krijgt. Zie het als een voordeel en bereid je erop voor! Maar hoe? In deze blog geeft Carrierecafe Detachering je aantal tips.

Vraag: waar sta jij over vijf jaar?
64% van de deelnemers aan de poll krijgt deze vraag liever niet tijdens een sollicitatiegesprek. Waarom wordt deze vraag dan zo vaak gesteld? Wat de interviewer eigenlijk wil weten: passen je toekomstplannen in deze functie, dan wel in een logische vervolgfunctie? Het is een kwestie van aftasten hoe groot de kans is dat je voortijdig afhaakt en wat geheel anders gaat doen.
Bereid je voor op deze vraag door een klein stappenplan te maken. Stel: je gaat deze functie uitvoeren, wat is dan een logische doorgroeimogelijkheid en op welke termijn wil je deze volgende stap maken? Denk hier goed over na!
Een voorbeeld uit ons eigen vacature-aanbod. Stel je solliciteert op een Medior KYC Analist-vacature. Dan is een logisch antwoord op de vraag: “ik wil binnen twee jaar doorgroeien naar een Senior-rol en daarna wil ik Compliance Officer worden.”
Een minder handig antwoord: “Ik wil binnen een jaar een B&B runnen in Zuid-Frankrijk.” Nieuw personeel aannemen is een dure aangelegenheid. Als een opdrachtgever weet dat het slechts voor een korte periode is, heb je meer kans dat je niet aangenomen wordt.
Deze vraag is ook een ambitietest. Opdrachtgevers zitten over het algemeen niet te wachten op professionals die niet meedenken en meebewegen. Een antwoord waaruit blijkt dat je weinig ambitie hebt, is daarom ook niet aan te raden. Bijvoorbeeld: “over vijf jaar wil ik hetzelfde doen als nu.”
Vraag: waarom moeten we juist voor jou kiezen?
Waarom moeten we juist voor jou kiezen? Deze vraag stellen onze recruiters regelmatig. Waarom? Omdat ze willen weten hoe goed je zelfkennis is.
Bereid deze vraag voor door je eigen sterke én minder sterke punten op te schrijven! Zorg ervoor dat het punten zijn die aansluiten bij de functie. Dat is geen kwestie van liegen, maar van de juiste focus leggen. Benoemen dat je creatief bent heeft weinig zin in een sollicitatiegesprek voor een Controller-functie, bijvoorbeeld.
Heb je moeite met je het vaststellen van je competenties of leerpunten? Klop dan bij een (ex)-collega aan. Een vriend of kennis kan ook, maar de relatie is dan anders, dus mogelijk maakt dat het lastiger om voorbeelden aan te halen uit een werkgerelateerde setting.
Over voorbeelden gesproken: denk ook daar over na! Je interviewpartner tijdens een gesprek vraagt je altijd naar een voorbeeld waaruit blijkt dat je ergens goed in bent. Voorkom een mond vol tanden en bereid je hierop voor!
Vraag: wat zeggen collega’s over jou?
Een hele logische vervolgvraag op Waarom moeten we juist voor jou kiezen? Bereid de vraag ook als dusdanig voor. Geef een antwoord dat in lijn ligt met de competenties die je eerder in het gesprek hebt benoemd.
Tekst gaat verder onder de foto.
Vraag: wat zou je doen als je de loterij zou winnen?
De recruiters van Carrierecafe stellen deze vraag nooit. Maar als je elders solliciteert kun je deze vraag wel degelijk krijgen. Wat is daarop een goed antwoord?
Heel moeilijk te zeggen, omdat deze vraag eigenlijk niet werkgerelateerd lijkt te zijn. De interviewer probeert te achterhalen wat je echte passie is en of dit enige relatie heeft met de werkwereld. En of de stelling “ik zou dit werk zelfs voor niets doen” op jou van toepassing is.
Een verstandig antwoord is hier op zijn plaats. Misschien wel het slimste antwoord: “dan begin ik een eigen bedrijf in X”, waarbij X iets is wat met de functie te maken heeft waarop je solliciteert. Ga je iets met risico’s, cijfers of analyse doen? Dan is het antwoord “de kans dat ik de loterij win is 1 op 6,3 miljoen, dus daar denk ik niet over na” een goede manier om te bewijzen dat jouw manier van denken aansluit bij de functie waarop je solliciteert. Humor inzetten in een sollicitatiegesprek kan zeker, zolang je goed aanvoelt of je gesprekspartner hiervoor open staat.
Conclusie: alles staat of valt bij een goede voorbereiding!
Formuleer goede antwoorden op veel gestelde sollicitatievragen op papier, idealiter een paar dagen voor je gesprek. Neem deze nog eens door in de uren voor je gesprek. Alles staat of valt bij een goede voorbereiding!
Succes met solliciteren! Hulp nodig? Laat je CV bij ons achter en wij helpen je aan een leuke nieuwe baan!
Gerelateerde vacatures
Ben je op zoek naar een nieuwe uitdaging? Onderstaande vacatures zijn mogelijk interessant voor jou!
Traineeship Finance
Versneld carrière maken in de financiële dienstverlening? Dan bestaat er geen betere start dan de Traineeship Finance.

Junior Adviseur MKB
Als Adviseur MKB ben je hét aanspreekpunt van de bank voor zakelijke klanten die geen vaste Accountmanager hebben. Voor het merendeel zijn dit MKB-klanten uit je eigen regio.

Wij werken onder andere voor...
Even kennismaken?
Kom gerust bij ons langs voor een kopje koffie of thee. We zijn reuze nieuwsgierig naar jouw verhaal!
